Achillea tomentosa

  • Jaarrond te planten
  • Onderhoudsarm
  • Trekt bijen aan


Tijdelijk uitverkocht
Dit product is momenteel niet leverbaar. Een passend alternatief kan zijn: Achillea millefolium 'Terracotta'


Planteigenschappen:  
Artikelnummer: 48
Geslacht: Achillea
Uiteindelijke hoogte: 25 cm
Bloeikleur: Geel
Bloeimaand(en): Mei, Juni, Juli, Augustus
Bladkleur: Groen
Aantal planten: ± 
9 per m2
Standplaats: zon, halfschaduw
Toepassing: Border, Groepsbeplanting, Randbeplanting
Winterhardheid: Goed
Groenblijvend: Nee
Meer informatie  
Grondsoort: Alle grondsoorten
Combi. mogelijkheden:
Geurend: Ja
Vruchten: Nee
Minder informatie  

De Achillea tomentosa kan op dit moment aangeplant worden. Meer informatie, zie aanplanten
Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Duizendblad

De Achillea tomentosa, ook wel Duizendblad genoemd is een bodemdekkende vaste plant en behoord daarbij tot de laagblijvende Achillea-soorten. Hierdoor is deze plant perfect te gebruiken als randbeplanting in een border, als rotsplant en eventueel ook als balkonplant. Na enige tijd vormt de Achillea tomentosa een volledig dichtgegroeid tapijt waarbij onkruid nauwelijks de kans krijgt om zich te ontwikkelen.

Het blad heeft een wat olijfgroene tot grijze kleur. In de maanden mei tot en met augustus bloeit de Achillea tomentosa met felgele bloempjes, die erg in trek zijn bij vlinders en bijen. Deze bloemen zouden eventueel ook gebruikt kunnen worden als snijbloemen. De standplaats van de Achillea tomentosa dient een zonnig plekje in de tuin te zijn en is daarbij goed geschikt voor op droge gronden. 

De Achillea tomentosa kan makkelijk worden vermeerderd door de tuinplant te scheuren of door gewortelde twijgen te verwijderen en opnieuw uit te planten. Het is een goede, winterharde tuinplant en heeft over het algemeen weinig onderhoud nodig. Eventueel ver uitdijende takjes en twijgen kunnen worden weggesnoeid om de plant in model te houden. Uiteindelijk bereikt de Achillea tomentosa een hoogte van zo’n 20-25 cm en laat zich goed combineren met andere tuinplanten.

De Achillea tomentosa (Duizendblad) bestel je voordelig online bij tuinplanten webwinkel Plant & Grow.


Achillea tomentosa combineren met andere planten

Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Achillea tomentosa.


€ 1,59
Acaena magellanica Stekelnootje
Stekelnootje
Acaena magellanica
ZonHalfschaduw
 
10cm
€ 2,09
Helictotrichon sempervirens Blauwstraalhaver
ZonHalfschaduw
 
80cm


Verzorging en onderhoud Achillea tomentosa


Aanplanten

Voor de Achillea tomentosa dient het aantal planten per vierkante meter zo’n 6 stuks te zijn. Hierbij verlangt de plant naar een zonnige (eventueel half beschaduwde) standplaats. Omdat de plant potgekweekt is, kan deze jaarrond aangeplant worden. Uitzondering hierop is wanneer het vriest of sneeuwt. Zijn de temperaturen boven nul, dan kan er ieder jaargetijde aangeplant worden.

Om goed van start te gaan is het raadzaam om onze grondbewerking en plantinstructies op te volgen. Een goede bodem is namelijk van grote invloed op de ontwikkeling van de plant. Na aanplanten en de eerste periode daarna is het (zeker bij zonnige tot half beschaduwde, warme dagen) belangrijk op tijd water te geven zodat de plant goed kan wortelen.


Bemesten

€ 12,99
Pokon Bio Tuinmest Pokon Bio Tuinmest

Pokon Bio Tuinmest

De Achillea tomentosa heeft een normale mestbehoefte. Omdat het hier om een vaste plant gaat adviseren wij om met een meststof te gebruiken die zo’n 4 maanden werkt. Strooi hierbij 2 maal per jaar (in het voorjaar en zomer) de mestkorrels rondom de plant voor een betere groei, bloei en weerstand van de plant.

Meststoffen die zo’n 4 maanden werken geven in korte tijd de voedingstoffen vrij aan de vaste plant. De meeste vaste planten, zo ook de Achillea tomentosa heeft de eigenschap om in korte tijd hard te groeien. Met name in deze periode heeft de plant een behoorlijke behoefte aan voedingsstoffen. Bemest daarom in de maanden maart en juni en strooi de mestkorrels rondom of tussen de planten, liefst niet in/op de plant in verband met eventuele bladverbranding. Zo voorkom je een mesttekort voor de plant.


Snoeien

Afgestorven plantdelen kunnen het beste pas in het voorjaar teruggesnoeid worden. Deze beschermen de plant van nature tegen vorst in de winter. Snoei de Achillea tomentosa voordat de nieuwe uitlopers tevoorschijn komen, zo’n enkele centimeters boven de grond terug. Eventueel zou je de plant in het najaar al wat in kunnen korten, maar snoei in deze periode nooit de plant in zijn geheel terug.

Om nieuwe bloei te stimuleren kun je uitgebloeide bloemen het beste direct wegsnoeien. Hierdoor gaat alle energie van de plant naar de nieuwe bloemknoppen.


Water geven

De Achillea tomentosa heeft een gemiddelde waterbehoefte. Bij aanhoudende droogte tijdig water geven om te voorkomen dat de plant uitdroogt. Hierbij is het beter om de plant in een keer rijkelijk te voorzien van water, dan iedere dag een klein beetje. Dit stimuleert namelijk het wortelgestel van de plant om zelf op zoek te gaan naar water in de bodem. Gebruik bij voorkeur opgevangen regenwater om de plant te besproeien.


Scheuren

Om ervoor te zorgen dat de Achillea tomentosa goed blijft groeien en bloeien is het belangrijk dat de plant na enkele jaren, ± 3 jaar wordt gescheurd. Hiermee wordt bedoeld dat de plant in zijn geheel wordt uitgegraven en opgesplitst in meerdere plantdelen. De kern van de plant kan in de meeste gevallen worden weggegooid. De jonge, gezonde plantdelen zitten in de meeste gevallen aan de buitenkant. Deze dienen weer opnieuw geplant te worden. Dit proces (wat om de 3 jaar herhaalt dient te worden) wat ook wel delen wordt genoemd zorgt ervoor dat de plant jaar in, jaar uit bloei- en groeikrachtig blijft. Het beste tijdstip om de Achillea tomentosa te delen is het voorjaar of najaar op een bewolkte dag.Reviews over de Achillea tomentosa

Nog geen reviews toegevoegd


Bij Plant & Grow betaal je veilig en vertrouwd met

Betaalmethodes