Plant & Grow adviseert een plantafstand van zo'n 9 stuks per m² (bij een potmaat van 9x9 cm) op een zonnige of half beschaduwde plek in de tuin. Zorg hierbij dat de bodem voldoende doorlatend is en liefst humusrijk. Voordat de Aquilegia flabellata ‘Ministar’ wordt aangeplant is het belangrijk dat de grondbewerking op de juiste manier is uitgevoerd. Voor tips en advies, zie onze pagina over grondbewerking en plantinstructies.
Deze tuinplant is potgekweekt en kan daardoor jaarrond aangeplant worden, met uitzondering van vorst- en sneeuwperiode. Geef na aanplanten rijkelijk water zodat de Aquilegia flabellata ‘Ministar’ zich goed kan wortelen en dus goed kan gaan groeien.
In het vroege voorjaar (begin maart) kan de Aquilegia flabellata 'Ministar' tot enkele centimeters boven de grond worden teruggesnoeid. Hiermee verwijder je het afgestorven loof wat de plant in de winter heeft beschermd tegen vorst. Door te snoeien maak je ruimte voor de nieuwe uitlopers van deze vaste plant. Gebruik bij het snoeien een scherpte snoeischaar.
Wanneer de plant is uitgebloeid mag deze volledig worden teruggesnoeid (tot 2 cm boven de grond). De Aquilegia flabellata 'Ministar' zal dan weer volledig opnieuw uitlopen en opnieuw frisgroen blad vormen. Mogelijk geeft de plant nog een tweede bloei, maar deze zal wel minder rijkelijk zijn dan de bloei in het voorjaar.
De Aquilegia flabellata ‘Ministar’ dient bij aanhoudende droogte tijdig water te krijgen. Hierbij geldt, hoe warmer en zonniger de standplaats (eventueel in combinatie met wind), hoe sneller de bodem uitdroogt en dus hoe sneller de plant water nodig heeft. Voor de ontwikkeling van het wortelgestel is het beter om de plant in een keer rijkelijk te voorzien van water, dan iedere dag een klein beetje. Vang je regenwater op in de tuin? Gebruik dan dit water om kosten te besparen en het milieu minder te belasten.
Wanneer de Aquilegia flabellata ‘Ministar’ zo’n ± 3 jaar in de tuin staat, moet deze worden gescheurd. Hierbij wordt de plant in het voorjaar of najaar, in zijn geheel uitgegraven. Vervolgens wordt de plant in meerdere delen opgesplitst waarbij de jonge, gezonde plantdelen worden terug geplant. Vaak zitten deze aan de buitenkant van de uitgegraven plant. De kern kan in de meeste gevallen worden weggegooid. Deze is te oud waarbij de groeikracht is verdwenen. Door tijdig te scheuren, ook wel delen genoemd hou je de plant jong en vitaal. Hierdoor blijft de plant groei- en bloeikrachtig. Ook te groot geworden planten kunnen op deze manier terug in model gebracht worden.
Om de twee jaar wat compost bij de Aquilegia flabellata ‘Ministar’ strooien om het organische gehalte van de bodem te verhogen. Dit verbetert de bodemstructuur wat vervolgens weer positief is voor de groei van de plant.