Bergenia cordifolia 'Rotblum'

Schoenlappersplant
Belangrijke mededeling
In verband met de vakantieperiode in combinatie met de lancering van een volledig nieuwe webshop en bedrijfsnaam is het op dit moment tijdelijk niet mogelijk om bestellingen te plaatsen in onze webshop.

Vanaf eind september/begin oktober kunt u kiezen uit een nog breder assortiment in onze geheel vernieuwde webshop.
Meer info volgt spoedig


Profiteer van onze staffelkorting

Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Schoenlappersplant

De Bergenia cordifolia 'Rotblum', ook wel Schoenlappersplant genoemd is een wintergroene vaste plant. Het leerachtige, groene blad heeft een golvende bladrand en verkleurd in de winter naar een meer groenrode bladkleur. In de maanden april en mei verschijnen prachtige roodroze bloemen. Deze paarsroze tot iets of wat roodroze bloemen maakt het verschil tussen de gewone Bergenia cordifolia, die met roze bloemen bloeit. De volwassen hoogte van de Bergenia cordifolia 'Rotblum' bedraagt inclusief bloem zo'n 40 tot 50 cm.

De standplaats van deze Bergenia cordifolia 'Rotblum' kan zowel een zonnige als half beschaduwde plek in de tuin zijn. Voorkeur gaat uit naar een half beschaduwd plekje, liefst op een voedzame en vochthoudende bodem. Hierdoor is de plant ook als onderbeplanting te gebruiken bij grote heesters of bomen (zolang de bodem maar niet uitdroogt). Daarnaast is de Bergenia cordifolia 'Rotblum' een perfecte borderplant. Deze vaste plant is goed winterhard en is eenvoudig te combineren met andere tuinplanten.

De Bergenia cordifolia 'Rotblum' (Schoenlappersplant) koop je voordelig online bij tuinplanten webshop Plant & Grow.

Met liefde voor jou verpakt
Onze unieke plantverpakking

Als we ergens trots op zijn bij Plant & Grow, dan is dat wel onze eigen, unieke en zelf ontwikkelde verpakking voor onze 9x9 cm pot planten. Na vele jaren van (door)ontwikkeling en research hebben we een verpakking ontwikkeld die het mogelijk maakt om planten onbeschadigd en snel bij je thuis te laten bezorgen.

Meer informatie
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking

Planteigenschappen Bergenia cordifolia 'Rotblum'

Artikelnummer
162
Levertijd
1-5
werkdagen
Geslacht
Bergenia (bekijk alle soorten)
Groeivorm(en)
Polvormende groeiwijze
Hoogte plant bij levering
5-10 cm Pot 9x9cm
Volwassen hoogte plant
40 cm
Bloeikleur
Rood, Roze
Bloeimaand(en)
April, Mei
Bladkleur
Groen
Standplaats
Zon, Halfschaduw
Plantafstand
± 9 per m2
Grondsoort
Alle grondsoorten, goed doorlatend, Vochthoudende grond
Toepassing
Border, Groepsbeplanting, Randbeplanting, Onderbeplanting
Groenblijvend
Ja
Winterhardheid
Goed
Geurend
Ja
Vruchten
Nee
Plus- en minpunten
 • Jaarrond te planten
 • Onderhoudsarm
 • Decoratief blad

  Bergenia cordifolia 'Rotblum' Combineren met andere planten

  Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Bergenia cordifolia 'Rotblum'.
  Bergenia cordifolia 'Rotblum' Verzorging en onderhoud  Aanplanten

  Voor de Bergenia cordifolia ‘Rotblum’ dient het aantal planten per vierkante meter zo’n 9 stuks te zijn (bij een potmaat van 9x9 cm). Hierbij verlangt de plant het liefst naar een half beschaduwde standplaats op een vochthoudende, voedzame bodem. In de zon kan ook maar geef dan wel op tijd water. Omdat de plant potgekweekt is, kan deze jaarrond aangeplant worden. Uitzondering hierop is wanneer het vriest of sneeuwt. Zijn de temperaturen boven nul, dan kan er ieder jaargetijde aangeplant worden.

  Om goed van start te gaan is het raadzaam om onze grondbewerking en plantinstructies op te volgen. Een goede bodem is namelijk van grote invloed op de ontwikkeling van de Bergenia cordifolia ‘Rotblum’. Na aanplanten en de eerste periode daarna is het (zeker bij zonnige, warme dagen) belangrijk op tijd water te geven zodat de plant goed kan wortelen.


  Bemesten

  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.

  De Bergenia cordifolia ‘Rotblum’ heeft een gemiddelde mestbehoefte. Aangezien het een vaste plant is adviseren wij te bemesten met een snelwerkende (organische) meststof die zo’n 120 dagen werkt. Deze meststof strooi je vervolgens 2 keer per jaar (in het voorjaar en zomer) bij de plant.

  Snelwerkende meststoffen hebben de eigenschap dat ze namelijk in een vrij korte tijd (4 maanden) de voedingsstoffen voor de plant vrijlaten. Omdat de plant in korte tijd hard groeit zijn er genoeg voedingsstoffen nodig, met name in het voorjaar en de zomer. Naast een betere groei en bloei zorgt de meststof dat de plant een betere weerstand krijgt en wordt de bodem verbeterd.


  Snoeien

  De Bergenia cordifolia ‘Rotblum’ is een groenblijvende plant en hoeft nauwelijks gesnoeid te worden. In het voorjaar kun je eventuele bruine en lelijke bladeren wegsnoeien. Uitgebloeide bloemen kunnen na de bloeiperiode weggesnoeid worden om nieuwe groei en bloei te stimuleren. Gebruik bij het terugsnoeien van de plant altijd een scherpe snoeischaar. Trek in ieder geval nooit met de hand de uitgebloeide bloemen of bruine bladeren eruit. De kans op beschadiging aan de gezonde plantdelen is dan namelijk groot.


  Water geven

  De Bergenia cordifolia ‘Rotblum’ heeft een gemiddelde tot bovengemiddelde waterbehoefte. Dit komt omdat de plant vrij oppervlakkig wortelt. Zodra er langdurige droogte is met hoge temperaturen en veel zon droogt de bovenste laag van de bodem snel uit. Om te voorkomen dat de plant uitdroogt is het belangrijk de plant tijdig water te geven. Maak bij voorkeur gebruik van opgevangen regenwater. Hiermee belast je het milieu minder en bespaar je in kosten van drinkwater.


  Scheuren

  Om te zorgen dat de Bergenia cordifolia ‘Rotblum’ groei- en bloeikrachtig blijft is het raadzaam om de plant na ± 3 jaar te scheuren. Hierbij wordt de plant in zijn geheel uitgegraven, in meerdere delen opgesplitst en vervolgens de jonge, gezonde plantdelen terug geplant. In de meeste gevallen zullen dit de buitenste plantdelen zijn. Oude plantdelen kunnen worden weggegooid. Het scheuren, ook wel delen genoemd kun je het beste doen in het voorjaar of het najaar. De plant bevind zich in deze jaargetijde in een relatief rustigere periode en gaat de energie van de vaste plant sneller naar het wortelgestel.


  Handig voor erbij
  Bijpassende producten voor tuinplanten
  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.
  Potgrond compact
  4
  99
  Per st.
  Plantenvoeding
  10
  95
  Per st.
  Plantbooster
  12
  95
  Per st.
  Beoordelingen van onze klanten

  Beoordelingen van onze klanten over

  Bergenia cordifolia 'Rotblum'
  Er zijn nog geen reviews toegevoegd.

  Voeg beoordeling toe
  Betaalmethodes

  Hulp nodig?

  Neem contact op met onze klantenservice

  Onze socials

  Volg ons op social media


  Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.