Brunnera macrophylla 'Jack Frost'

Kaukasisch vergeet-mij-nietje
Belangrijke mededeling
In verband met de vakantieperiode in combinatie met de lancering van een volledig nieuwe webshop en bedrijfsnaam is het op dit moment tijdelijk niet mogelijk om bestellingen te plaatsen in onze webshop.

Vanaf eind september/begin oktober kunt u kiezen uit een nog breder assortiment in onze geheel vernieuwde webshop.
Meer info volgt spoedig


Profiteer van onze staffelkorting

Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Kaukasisch vergeet-mij-nietje

De Brunnera macrophylla 'Jack Frost', ook wel Kaukasisch vergeet-mij-nietje genoemd is een polvormende en bladverliezende vaste plant met zeer opvallende en decoratieve bladeren. Om die reden wordt de Brunnera macrophylla 'Jack Frost' ook veel toegepast in bladplanten borders. Het fijnbehaarde, hartvormige blad heeft een groengrijze tot zilverbonte bladkleur. De zilvergrijze gloed zit op het midden van het blad met opvallend detail dat de bladrand en nerven groen van kleur zijn.

Hoewel het blad de grootste sierwaarde vormt, bloeit de plant de Brunnera macrophylla 'Jack Frost' met blauwe bloempjes in de maanden april en mei. In combinatie met het decoratieve blad erg decoratief! De standplaats van de Brunnera macrophylla 'Jack Frost' dient bij voorkeur een half beschaduwde plek in de tuin te zijn op een goed doorlatende maar liefst iets of wat vochthoudende bodem.

Hierbij leent de plant zich uitstekend voor in een border als randbeplanting maar is als groepsbeplanting ook erg mooi. Omdat de plant schaduw goed verdraagt kan de Brunnera macrophylla 'Jack Frost' ook goed als onderbeplanting worden gebruikt onder grote heesters en bomen. Let wel op dat de bodem voldoende vochtig moet blijven. Uiteindelijk bereikt het Kaukasisch vergeet-mij-nietje een hoogte van circa 40-50 cm. De Brunnera macrophylla 'Jack Frost' laat zich eenvoudig combineren met andere vaste planten en siergrassen waardoor kleurrijke borders gevormd kunnen worden. Verder is de plant goed winterhard en heeft weinig onderhoud nodig.

De Brunnera macrophylla 'Jack Frost' (Kaukasisch vergeet-mij-nietje) bestel je voordelig online bij tuinplanten webwinkel Plant & Grow.

Met liefde voor jou verpakt
Onze unieke plantverpakking

Als we ergens trots op zijn bij Plant & Grow, dan is dat wel onze eigen, unieke en zelf ontwikkelde verpakking voor onze 9x9 cm pot planten. Na vele jaren van (door)ontwikkeling en research hebben we een verpakking ontwikkeld die het mogelijk maakt om planten onbeschadigd en snel bij je thuis te laten bezorgen.

Meer informatie
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking

Planteigenschappen Brunnera macrophylla 'Jack Frost'

Artikelnummer
178
Levertijd
1-5
werkdagen
Geslacht
Brunnera (bekijk alle soorten)
Groeivorm(en)
Polvormende groeiwijze
Hoogte plant bij levering
5-10 cm Pot 9x9cm
Volwassen hoogte plant
40 cm
Bloeikleur
Blauw
Bloeimaand(en)
April, Mei
Bladkleur
Groen, Grijs
Standplaats
Halfschaduw, Schaduw
Plantafstand
± 9 per m2
Grondsoort
Alle grondsoorten, goed doorlatend, Vochthoudende grond
Toepassing
Border, Groepsbeplanting, Randbeplanting, Onderbeplanting
Groenblijvend
Nee
Winterhardheid
Goed
Geurend
Nee
Vruchten
Nee
Plus- en minpunten
 • Jaarrond te planten
 • Onderhoudsarm
 • Decoratief blad

  Brunnera macrophylla 'Jack Frost' Combineren met andere planten

  Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Brunnera macrophylla 'Jack Frost'. Deze planten zijn los van elkaar, maar ook als complete borderpakketten te bestellen.  Brunnera macrophylla 'Jack Frost' Verzorging en onderhoud  Aanplanten

  De Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’ is potgekweekt. Hierdoor kan de plant, ongeacht het seizoen jaarrond aangeplant worden zolang het op 't moment van aanplanten maar niet vriest of sneeuwt. Om te zorgen dat de plant goed gaat wortelen is het belangrijk om na aanplanten rijkelijk water te geven. Vooral in de eerste periode na aanplanten moet de bodem voldoende vochtig zijn.

  Wij adviseren om ongeveer 9 stuks per m2 (bij een potmaat van 9x9 cm) te zetten op een zonnige standplaats. Om te zorgen dat de Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’ goed kan groeien dient eerst op de juiste manier grondbewerking verricht te worden. De tuinexperts van Plant & Grow hebben alle tips en adviezen voor je die te vinden zijn op onze pagina over grondbewerking en plantinstructies.


  Bemesten

  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.

  De Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’ heeft een normale mestbehoefte. Omdat het hier om een vaste plant gaat adviseren wij om een meststof te gebruiken die zo’n 4 maanden werkt. Strooi hierbij 2 maal per jaar (in het voorjaar en zomer) de mestkorrels rondom de plant voor een betere groei, bloei en weerstand van de plant.

  Meststoffen die zo’n 4 maanden werken geven in korte tijd de voedingstoffen vrij aan de plant. De meeste vaste planten, zo ook de Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’ heeft de eigenschap om in korte tijd hard te groeien. Met name in deze periode heeft de plant een behoorlijke behoefte aan voedingsstoffen. Bemest daarom in de maanden maart en juni en strooi de mestkorrels rondom of tussen de planten, liefst niet in/op de plant in verband met eventuele bladverbranding. Zo voorkom je een mesttekort voor de plant.


  Snoeien

  Uitgebloeide bloemen van de Brunnera macrophylla 'Jack Frost' kunnen het beste zo snel mogelijk worden weggesnoeid. Dit stimuleert de vorming van nieuwe bloemknoppen waarbij alle energie van de plant optimaal wordt benut. Omdat de Brunnera macrophylla 'Jack Frost' bladverliezend is, sterft deze in het najaar en winter bovengronds af. Het is raadzaam om de afgestorven plantdelen tot het voorjaar aan de plant te laten zitten. Dit vormt van nature een beschermlaag tegen vorst in de winter waardoor de kans op vorstschade kleiner is. Zodra de nieuwe uitlopers in het voorjaar zichtbaar worden, kan de plant tot zo’n 5 cm boven de grond teruggesnoeid worden.

  Mochten er bladeren na uitlopen in het voorjaar beschadigd (denk aan bijvoorbeeld hagelschade) of bruin zijn, dan kun je deze het beste zo spoedig mogelijk met een snoeischaar wegknippen tot net iets boven de grond. De Brunnera macrophylla 'Jack Frost' zal dan spoedig weer nieuw blad vormen.


  Water geven

  Ten opzichte van andere planten, heeft de Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’ een gemiddelde tot bovengemiddelde waterbehoefte. Dit betekent dat de vaste plant ietsjes sneller water nodig heeft dan de ‘gemiddelde tuinplant’. Controleer dus bij zonnige, warme dagen of de bodem nog voldoende vochtig is en of de plant geen eerste tekenen van uitdrogingsverschijnselen (slap blad) vertoont. Wanneer de plant te weinig water krijgt kan het blad ook (aan de rand) bruin worden. Geef bij voorkeur in de avond water zodat er minder vocht verdampt en er geen kans is op bladverbranding vanwege de felle zon.


  Scheuren

  Om te zorgen dat de Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’ groei- en bloeikrachtig blijft is het raadzaam om de plant na ± 3 jaar te scheuren. Hierbij wordt de plant in zijn geheel uitgegraven, in meerdere delen opgesplitst en vervolgens de jonge, gezonde plantdelen terug geplant. In de meeste gevallen zullen dit de buitenste plantdelen zijn. Oude plantdelen kunnen worden weggegooid. Het scheuren, ook wel delen genoemd kun je het beste doen in het voorjaar of het najaar. De plant bevind zich in deze jaargetijde in een relatief rustigere periode en gaat de energie van de plant sneller naar het wortelgestel.


  Handig voor erbij
  Bijpassende producten voor tuinplanten
  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.
  Potgrond compact
  4
  99
  Per st.
  Plantenvoeding
  10
  95
  Per st.
  Plantbooster
  12
  95
  Per st.
  Beoordelingen van onze klanten

  Beoordelingen van onze klanten over

  Brunnera macrophylla 'Jack Frost'
  Er zijn nog geen reviews toegevoegd.

  Voeg beoordeling toe
  Betaalmethodes

  Hulp nodig?

  Neem contact op met onze klantenservice

  Onze socials

  Volg ons op social media


  Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.