Brunnera macrophylla

Kaukasisch vergeet-mij-nietje
Belangrijke mededeling
In verband met de vakantieperiode in combinatie met de lancering van een volledig nieuwe webshop en bedrijfsnaam is het op dit moment tijdelijk niet mogelijk om bestellingen te plaatsen in onze webshop.

Vanaf eind september/begin oktober kunt u kiezen uit een nog breder assortiment in onze geheel vernieuwde webshop.
Meer info volgt spoedig


Profiteer van onze staffelkorting

Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Kaukasisch vergeet-mij-nietje

De Brunnera macrophylla, ook wel Kaukasisch vergeet-mij-nietje genoemd is een veelgebruikte (bladverliezende) vaste plant in tuinen en parken met een polvormende groeiwijze. Vanwege het mooie en opvallende groene blad wordt de Brunnera macrophylla ook toegepast als bladplant. Het grote blad is ruw behaard en heeft de vorm van een hart. In de maanden april en mei bloeit de Brunnera macrophylla met kleine blauwe bloempjes, die erg geliefd zijn bij vlinders en bijen. De bloemen lijken veel op de van vergeet me nietjes die bij het grote publiek bekend zijn. Uiteindelijk kan de Brunnera macrophylla een hoogte bereiken van zo'n circa 50-60 cm.

De standplaats van de Brunnera macrophylla dient bij voorkeur een half beschaduwde of schaduwrijke plek in de tuin te zijn op een goed doorlatende bodem. Een zonnige standplaats is ook mogelijk, echter dient de bodem dan wel voldoende vochtig te blijven. Hierbij leent de plant zich perfect voor in een border of als onderbeplanting onder grote bomen en heesters. De Brunnera macrophylla is een goede winterharde tuinplant en heeft over het algemeen weinig onderhoud nodig. Daarbij laat deze bladplant zich ook eenvoudig combineren met andere tuinplanten.

De Brunnera macrophylla (Kaukasisch vergeet-mij-nietje) kun je voordelig online kopen bij tuinplanten webshop Plant & Grow.

Met liefde voor jou verpakt
Onze unieke plantverpakking

Als we ergens trots op zijn bij Plant & Grow, dan is dat wel onze eigen, unieke en zelf ontwikkelde verpakking voor onze 9x9 cm pot planten. Na vele jaren van (door)ontwikkeling en research hebben we een verpakking ontwikkeld die het mogelijk maakt om planten onbeschadigd en snel bij je thuis te laten bezorgen.

Meer informatie
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking

Planteigenschappen Brunnera macrophylla

Artikelnummer
177
Levertijd
1-5
werkdagen
Geslacht
Brunnera (bekijk alle soorten)
Groeivorm(en)
Polvormende groeiwijze
Hoogte plant bij levering
5-10 cm Pot 9x9cm
Volwassen hoogte plant
50 cm
Bloeikleur
Blauw
Bloeimaand(en)
April, Mei
Bladkleur
Groen
Standplaats
Zon, Halfschaduw, Schaduw
Plantafstand
± 9 per m2
Grondsoort
Alle grondsoorten, goed doorlatend, Vochthoudende grond
Toepassing
Border, Groepsbeplanting, Randbeplanting, Onderbeplanting
Groenblijvend
Nee
Winterhardheid
Goed
Geurend
Nee
Vruchten
Nee
Plus- en minpunten
 • Onderhoudsarm
 • Rijkbloeiend
 • Decoratief blad

  Brunnera macrophylla Combineren met andere planten

  Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Brunnera macrophylla. Deze planten zijn los van elkaar, maar ook als complete borderpakketten te bestellen.  Brunnera macrophylla Verzorging en onderhoud  Aanplanten

  Voor de Brunnera macrophylla dient het aantal planten per vierkante meter zo’n 6 stuks te zijn (bij een potmaat van 9x9 cm). Hierbij verlangt de plant naar een liefst half beschaduwde standplaats. Omdat de plant potgekweekt is, kan deze jaarrond aangeplant worden. Uitzondering hierop is wanneer het vriest of sneeuwt. Zijn de temperaturen boven nul, dan kan er ieder jaargetijde aangeplant worden.

  Om goed van start te gaan is het raadzaam om onze grondbewerking en plantinstructies op te volgen. Een goede bodem is namelijk van grote invloed op de ontwikkeling van de plant. Na aanplanten en de eerste periode daarna is het (zeker bij zonnige, warme dagen) belangrijk op tijd water te geven zodat de plant goed kan wortelen.


  Bemesten

  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.

  De Brunnera macrophylla heeft een gemiddelde mestbehoefte. Aangezien het een vaste plant is adviseren wij te bemesten met een snelwerkende (organische) meststof die zo’n 120 dagen werkt. Deze meststof strooi je vervolgens 2 keer per jaar (in het voorjaar en zomer) bij de plant.

  Snelwerkende meststoffen hebben de eigenschap dat ze namelijk in een vrij korte tijd (4 maanden) de voedingsstoffen voor de plant vrijlaten. Omdat de plant in korte tijd hard groeit zijn er genoeg voedingsstoffen nodig, met name in het voorjaar en de zomer. Naast een betere groei en bloei zorgt de meststof dat de plant een betere weerstand krijgt en wordt de bodem verbeterd.


  Snoeien

  Uitgebloeide bloemen van de Brunnera macrophylla kunnen het beste zo snel mogelijk worden weggesnoeid. Dit stimuleert de vorming van nieuwe bloemknoppen waarbij alle energie van de plant optimaal wordt benut. Omdat de Brunnera macrophylla bladverliezend is, sterft deze in het najaar en winter bovengronds af. Het is raadzaam om de afgestorven plantdelen tot het voorjaar aan de plant te laten zitten. Dit vormt van nature een beschermlaag tegen vorst in de winter waardoor de kans op vorstschade kleiner is. Zodra de nieuwe uitlopers in het voorjaar zichtbaar worden, kan de plant tot zo’n 5 cm boven de grond teruggesnoeid worden.

  Mochten er bladeren na uitlopen in het voorjaar beschadigd (denk aan bijvoorbeeld hagelschade) of bruin zijn, dan kun je deze het beste zo spoedig mogelijk met een snoeischaar wegknippen tot net iets boven de grond. De vaste plant zal dan spoedig weer nieuw blad vormen.


  Water geven

  De Brunnera macrophylla heeft een gemiddelde tot bovengemiddelde waterbehoefte. De plant groeit het beste op vochthoudende grond. Zodra er (langdurige) droogte is met hoge temperaturen en veel zon droogt de bodem snel uit. Om te voorkomen dat de plant bruine bladeren gaat krijgen is het belangrijk om de de Brunnera macrophylla tijdig water te geven. Geeft hierbij liever in een keer veel water, dan iedere dag een klein beetje. Maak bij voorkeur gebruik van opgevangen regenwater. Hiermee belast je het milieu minder en bespaar je kostbaar drinkwater.


  Scheuren

  Het is belangrijk om de Brunnera macrophylla na een jaar of 3 te scheuren. Hierbij wordt de plant in de lente of herfst in zijn geheel uitgegraven. Vervolgens wordt de plant opgesplitst in meerdere plantdelen, waarbij de oude delen (met name de kern) weggegooid kan worden. De jonge plantdelen die zich in de meeste gevallen aan de buitenkant van de plant bevinden, kunnen terug geplant worden. Zo blijft de plant jong en vitaal wat je vervolgens terugziet in de groei- en bloeikracht van de plant. Door middel van scheuren/delen kun je ook perfect te groot geworden planten terug in model brengen.


  Bijzonderheden

  Om de twee jaar wat compost bij de Brunnera macrophylla strooien om het organische gehalte van de bodem te verhogen. Dit verbetert de bodemstructuur wat vervolgens weer positief is voor de groei van de plant. Daarbij kan vocht in de bodem beter worden vastgehouden.


  Handig voor erbij
  Bijpassende producten voor tuinplanten
  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.
  Potgrond compact
  4
  99
  Per st.
  Plantenvoeding
  10
  95
  Per st.
  Plantbooster
  12
  95
  Per st.
  Beoordelingen van onze klanten

  Beoordelingen van onze klanten over

  Brunnera macrophylla
  Er zijn nog geen reviews toegevoegd.

  Voeg beoordeling toe
  Betaalmethodes

  Hulp nodig?

  Neem contact op met onze klantenservice

  Onze socials

  Volg ons op social media


  Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.