Voor de Buxus sempervirens dient het aantal planten per meter (voor een haag) zo’n 6 stuks te zijn bij een Ø 9 cm pot. Hierbij verlangt de plant naar een zonnige tot half beschaduwde standplaats. Omdat de plant potgekweekt is, kan deze jaarrond aangeplant worden. Uitzondering hierop is wanneer het vriest of sneeuwt. Zijn de temperaturen boven nul, dan kan er ieder jaargetijde aangeplant worden.
Om goed van start te gaan is het raadzaam om onze grondbewerking en plantinstructies op te volgen. Een goede bodem is namelijk van grote invloed op de ontwikkeling van de plant. Na aanplanten en de eerste periode daarna is het (zeker bij zonnige tot half beschaduwde, warme dagen) belangrijk op tijd water te geven zodat de plant goed kan wortelen.
De Buxus sempervirens is het mooist wanneer deze een paar keer per jaar wordt gesnoeid. Gebruik hiervoor een scherpe heggenschaar. Het snoeien doe je doorgaans minimaal 2 keer per jaar, eind mei en dit herhaal je vervolgens nog een keer begin september. Door tijdig te snoeien creëer je een compacte, dichtgegroeide plant. Meer tips over Buxus sempervirens snoeien vind je op onze pagina: Hoe en wanneer Buxus snoeien.
De Buxus sempervirens dient bij aanhoudende droogte tijdig water te krijgen. Hierbij geldt, hoe warmer en zonniger de standplaats (eventueel in combinatie met wind), hoe sneller de bodem uitdroogt en dus hoe sneller de plant water nodig heeft. Voor de ontwikkeling van het wortelgestel is het beter om de haagplant in een keer rijkelijk te voorzien van water, dan iedere dag een klein beetje. Vang je regenwater op in de tuin? Gebruik dan dit water om kosten te besparen en het milieu minder te belasten.
Net als veel andere Buxus soorten, is de de Buxus sempervirens helaas ook vatbaar voor de gevreesde Buxusschimmel en Buxusrups. Het is raadzaam om plant van april tot oktober regelmatig en grondig te controleren, liefst 3 keer (of meer) per week. Mocht de schimmel/rups in dat tijdsbestek worden geconstateerd, dan is de schade in de meeste gevallen nog minimaal. Wanneer de aangetaste planten dan spoedig worden behandeld voorkom je erger. Ondanks de ongemakken met de Buxus blijft het een ontzettend mooie en veelzijdige plant. Ben je iemand die niet zo'n groene vingers heeft? Dan is een alternatieve Buxusplant zoals de Ilex crenata 'Convexa' waarschijnlijk beter geschikt. Deze plant is niet vatbaar voor de rups/schimmel en lijkt daarin tegen erg veel op de Buxus plant.
Verwijder in de winter tijdig sneeuw van de Buxus sempervirens om te voorkomen dat de plant uit elkaar valt.