Campanula carpatica

  • Jaarrond te planten
  • Onderhoudsarm
  • Rijkbloeiend


Tijdelijk uitverkocht
Dit product is momenteel niet leverbaar. Een passend alternatief kan zijn: Campanula carpatica 'Blaue Clips'


Planteigenschappen:  
Artikelnummer: 58
Geslacht: Campanula
Uiteindelijke hoogte: 30 cm
Bloeikleur: Blauw, Paars, Wit
Bloeimaand(en): Juni, Juli, Augustus
Bladkleur: Groen
Aantal planten: ± 
9 per m2
Standplaats: zon, halfschaduw
Toepassing: Border, Groepsbeplanting, Randbeplanting, Pot, Plantenbak
Winterhardheid: Zeer
Groenblijvend: Nee
Meer informatie  
Grondsoort: Alle grondsoorten, bij voorkeur voedselrijk
Combi. mogelijkheden:
Geurend: Nee
Vruchten: Nee
Minder informatie  

De Campanula carpatica kan op dit moment aangeplant worden. Meer informatie, zie aanplanten
Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Karpatenklokje

De Campanula carpatica, ook wel Karpatenklokje genoemd is een bladverliezende vaste plant (soms half wintergroen) en heeft een bossige, laag gespreide groeiwijze. De bloemen van deze plant zijn blauw(paars) en/of wit van kleur en verschijnen in de maanden juni, juli en augustus. Het blad is hartvormig, aan de rand gekarteld en groen van kleur. 

De standplaats van de Campanula carpatica dient een zonnige en/of half beschaduwde plek in de tuin te zijn. Belangrijk is dat de grond voldoende vocht-doorlatend en voedselrijk is.

De Campanula carpatica wordt vaak toegepast als borderplant (groepsbeplanting of randbeplanting) maar leent zich ook goed als balkonplant. In rotstuinen kunnen ze mooi tussen stenen en muurtjes gebruikt worden. Uiteindelijk bereikt het Karpatenklokje een hoogte van zo'n circa 30 cm. De Campanula carpatica is een zeer winterharde tuinplant en laat zich eenvoudig combineren met andere tuinplanten.

De Campanula carpatica (Karpatenklokje) kun je voordelig online kopen bij tuinplanten webwinkel Plant & Grow.


Campanula carpatica combineren met andere planten

Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Campanula carpatica.


Geen producten gevonden voor de geslecteerde criterea.


Verzorging en onderhoud Campanula carpatica


Aanplanten

Voor de Campanula carpatica dient het aantal planten per vierkante meter zo’n 9 stuks te zijn (bij een potmaat van 9x9 cm). Hierbij verlangt de plant naar een zonnige en/of half beschaduwde standplaats. Omdat de plant potgekweekt is, kan deze jaarrond aangeplant worden. Uitzondering hierop is wanneer het vriest of sneeuwt. Zijn de temperaturen boven nul, dan kan er ieder jaargetijde aangeplant worden.

Om goed van start te gaan is het raadzaam om onze grondbewerking en plantinstructies op te volgen. Een goede bodem is namelijk van grote invloed op de ontwikkeling van de plant. Na aanplanten en de eerste periode daarna is het (zeker bij zonnige, warme dagen) belangrijk op tijd water te geven zodat de plant goed kan wortelen.


Bemesten

€ 12,99
Pokon Bio Tuinmest Pokon Bio Tuinmest

Pokon Bio Tuinmest

De Campanula carpatica heeft een normale mestbehoefte. Omdat het hier om een vaste plant gaat adviseren wij om een meststof te gebruiken die zo’n 4 maanden werkt. Strooi hierbij 2 maal per jaar (in het voorjaar en zomer) de mestkorrels rondom de plant voor een betere groei, bloei en weerstand van de vaste plant.

Meststoffen die zo’n 4 maanden werken geven in korte tijd de voedingstoffen vrij aan de plant. De meeste vaste planten, zo ook de Campanula carpatica heeft de eigenschap om in korte tijd hard te groeien. Met name in deze periode heeft de plant een behoorlijke behoefte aan voedingsstoffen. Bemest daarom in de maanden maart en juni en strooi de mestkorrels rondom of tussen de planten, liefst niet in/op de plant in verband met eventuele bladverbranding. Zo voorkom je een mesttekort voor de plant.


Snoeien

Uitgebloeide bloemen van de Campanula carpatica kunnen het beste zo snel mogelijk worden weggesnoeid. Dit stimuleert de vorming van nieuwe bloemknoppen waarbij alle energie van de plant optimaal wordt benut. Omdat de Campanula carpatica in de meeste winters bladverliezend is, sterft deze in het najaar en winter volledig bovengronds af. Het is raadzaam om de afgestorven plantdelen tot het voorjaar aan de plant te laten zitten. Dit vormt van nature een beschermlaag tegen vorst in de winter. In het vroege voorjaar (maart) mag je vervolgens de afgestorven plantdelen terugsnoeien waardoor nieuwe uitlopers sneller tot ontwikkeling komen.


Water geven

Bij aanhoudende droogte is het belangrijk om de Campanula carpatica tijdig water te geven. Dit voorkomt uitdroging van de plant. Geeft hierbij de plant bij voorkeur in een keer rijkelijk water dan iedere dag een klein beetje. Voor de ontwikkeling van het wortelgestel is dit beter aangezien dit de plant stimuleert om ook zelf op zoek te gaan naar water in de bodem. Staat de plant in pot? Dan zal de (pot)grond sneller uitdrogen en heeft de plant ook sneller water nodig.


Scheuren

Om te zorgen dat de Campanula carpatica groei- en bloeikrachtig blijft is het raadzaam om de plant na ± 3 jaar te scheuren. Hierbij wordt de plant in zijn geheel uitgegraven, in meerdere delen opgesplitst en vervolgens de jonge, gezonde plantdelen terug geplant. In de meeste gevallen zullen dit de buitenste plantdelen zijn. Oude plantdelen kunnen worden weggegooid. Het scheuren, ook wel delen genoemd kun je het beste doen in het voorjaar of het najaar. De plant bevind zich in deze jaargetijde in een relatief rustigere periode en gaat de energie van de plant sneller naar het wortelgestel.Reviews over de Campanula carpatica

Nog geen reviews toegevoegd


Bij Plant & Grow betaal je veilig en vertrouwd met

Betaalmethodes