Carex buchananii

Zegge 1 Beoordeling
Belangrijke mededeling
In verband met de vakantieperiode in combinatie met de lancering van een volledig nieuwe webshop en bedrijfsnaam is het op dit moment tijdelijk niet mogelijk om bestellingen te plaatsen in onze webshop.

Vanaf eind september/begin oktober kunt u kiezen uit een nog breder assortiment in onze geheel vernieuwde webshop.
Meer info volgt spoedig


Profiteer van onze staffelkorting

Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Zegge

De Carex buchananii, ook wel Zegge of Rode Zegge genoemd is een mooie, recht-opgaande tot bossige siergras met een polvormende groeiwijze. De overhangende bladeren zijn erg smal met aan het eind van het blad licht krullend (opgekrulde bladpunt). De mooiste sierwaarde wordt gevormd door het roodbruine tot koperkleurige bladkleur. Hoe zonniger de standplaats, hoe mooier en intenser de bladkleur zal zijn. In de maanden juni en juli bloeit de Carex buchananii met kleine roodbruine bloemen die vanwege de bladkleur nauwelijks opvallen. Deze vormen dan ook niet de grootste sierwaarde van het gras.

De standplaats van de Carex buchananii dient een zonnige plek in de tuin te zijn op een goed gedraineerde, liefst vochthoudende grond. De Carex buchananii kan perfect gebruikt worden in een border, zowel solitair als in groepsbeplanting. Daarbij laat het siergras zich makkelijk combineren met bodembedekkers (bijvoorbeeld Acaena) en is ook erg mooi in combinatie met grind. Verder is het siergras goed winterhard en heeft over het algemeen weinig onderhoud nodig. Uiteindelijk kan de Carex buchananii een hoogte bereiken van zo'n circa 50 cm.

De Carex buchananii (Zegge) koop je voordelig online bij tuinplanten webwinkel Plant & Grow.

Met liefde voor jou verpakt
Onze unieke plantverpakking

Als we ergens trots op zijn bij Plant & Grow, dan is dat wel onze eigen, unieke en zelf ontwikkelde verpakking voor onze 9x9 cm pot planten. Na vele jaren van (door)ontwikkeling en research hebben we een verpakking ontwikkeld die het mogelijk maakt om planten onbeschadigd en snel bij je thuis te laten bezorgen.

Meer informatie
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking

Planteigenschappen Carex buchananii

Artikelnummer
172
Levertijd
1-5
werkdagen
Geslacht
Carex (bekijk alle soorten)
Groeivorm(en)
Polvormende groeiwijze
Hoogte plant bij levering
5-10 cm Pot 9x9cm
Volwassen hoogte plant
50 cm
Bloeikleur
Bruin, Rood
Bloeimaand(en)
Juni, Juli
Bladkleur
Bruin, Rood
Standplaats
Zon
Plantafstand
± 6 per m2
Grondsoort
Alle grondsoorten, goed doorlatend
Toepassing
Border, Groepsbeplanting
Groenblijvend
Ja
Winterhardheid
Goed
Geurend
Nee
Vruchten
Nee
Plus- en minpunten
 • Onderhoudsarm
 • Groenblijvend
 • Decoratief blad

  Carex buchananii Combineren met andere planten

  Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Carex buchananii. Deze planten zijn los van elkaar, maar ook als complete borderpakketten te bestellen.  Carex buchananii Verzorging en onderhoud  Aanplanten

  Aangezien de Carex buchananii potgekweekt is kan deze het gehele jaar door aangeplant worden, zolang het op het moment van aanplanten maar niet vriest of sneeuwt. Hierbij adviseren wij een planthoeveelheid van 6 stuks per vierkante meter op een zonnige standplaats. Halfschaduw zou ook nog kunnen, alleen is de bladkleur van de Carex buchananii minder intens. Om de (aan)groei van de plant sterk te vergroten is het raadzaam om onze pagina over grondbewerking en plantinstructies op te volgen.

  Na aanplanten en de eerste periode daarna is het noodzakelijk om de plant voldoende water te geven. De plant kan zich dan beter wortelen en zal zich vervolgens sneller zelf van water kunnen voorzien.


  Bemesten

  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.

  De Carex buchananii kan het beste twee keer per jaar bemest worden. Gebruik hierbij een meststof die relatief kort werkt (3-4 maanden). Het voordeel van deze meststoffen is dat ze de voedingsstoffen in vrij korte tijd vrijlaten voor de plant. Omdat de plant met name in het voorjaar en zomer hard groeit, is er op dat moment een grote behoefte aan voeding. Strooi daarom in het voorjaar (maart/april) en de zomer (juni/juli) de mestkorrels rondom de plant. Doe dit bij voorkeur op een moment dat er regen wordt voorspeld. Zodra de meststof in contact komt met vocht, worden de mineralen vrijgelaten.

  Het tijdig bemesten van de Carex buchananii zorgt voor een goede groei en bloei. Tevens verhoogt het de vitaliteit van de plant, vermindert het de kans op ziekte en plagen en zorgt voor een mooiere bladkleur.


  Snoeien

  In tegenstelling tot veel andere planten, hoeft de Carex buchananii niet of nauwelijks gesnoeid te worden. De plant blijft zonder snoei het beste in model en is daarbij wintergroen. Met wintergroen wordt bedoeld dat de Carex buchananii in het najaar en winter niet bovengronds afsterft. Het blad blijft dus gewoon aan de plant zitten. Na verloop van tijd kunnen sommige oude bladeren wel wat geel worden. Deze kunnen het beste in het voorjaar of najaar met een snoeischaar weggesnoeid worden of, wanneer het mogelijk is, voorzichtig uit de plant worden getrokken. Uitgebloeide bloemen kunnen na de bloei direct worden weggesnoeid, maar dit is niet noodzakelijk. Mede omdat de bloemkleur en bladkleur hetzelfde zijn.


  Water geven

  De Carex buchananii heeft een normale waterbehoefte. Hoe zonniger de standplaats, hoe sneller de plant water nodig heeft. Bij langdurige droogte en hoge temperaturen is het belangrijk om op tijd water te geven. Geef hierbij 't liefst in één keer rijkelijk (opgevangen regen)water dan iedere dag een klein beetje. Dit is beter voor de ontwikkeling van het wortelgestel. Geef de plant bij voorkeur in de avonduren water of vroeg in de ochtend. Hierdoor verdampt er minder water.


  Scheuren

  Om ervoor te zorgen dat de Carex buchananii goed blijft groeien en bloeien is het belangrijk dat de plant na enkele jaren, ± 3 jaar wordt gescheurd. Hiermee wordt bedoeld dat de plant in zijn geheel wordt uitgegraven en opgesplitst in meerdere plantdelen. De kern van de plant kan in de meeste gevallen worden weggegooid. De jonge, gezonde plantdelen zitten in de meeste gevallen aan de buitenkant. Deze dienen weer opnieuw geplant te worden. Dit proces (wat om de 3 jaar herhaalt dient te worden) wat ook wel delen wordt genoemd zorgt ervoor dat het gras jaar in, jaar uit bloei- en groeikrachtig blijft. Het beste tijdstip om de Carex buchananii te delen is het voorjaar of najaar op een bewolkte dag.


  Bijzonderheden

  Hoe zonniger de standplaats van de Carex buchananii, hoe mooier en intenser de bladkleur.


  Handig voor erbij
  Bijpassende producten voor tuinplanten
  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.
  Potgrond compact
  4
  99
  Per st.
  Plantenvoeding
  10
  95
  Per st.
  Plantbooster
  12
  95
  Per st.
  Beoordelingen van onze klanten

  Beoordelingen van onze klanten over

  Carex buchananii
  Voeg beoordeling toe
  Betaalmethodes

  Hulp nodig?

  Neem contact op met onze klantenservice

  Onze socials

  Volg ons op social media


  Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.