Het aanplanten van de Centaurea dealbata is jaarrond mogelijk zolang het op 't moment van planten maar niet vriest of sneeuwt. Dit jaarrond aanplanten kan omdat de plant potgekweekt is en daardoor al een goed ontwikkeld wortelgestel heeft. Voor een juiste plantdichtheid adviseren wij om bij een potmaat van 9x9 cm zo'n ± 9 stuks per m2 aan te houden op een zonnige en/of half beschaduwde plek in de tuin.
Na aanplanten en de eerste periode daarna is het belangrijk om de grond voldoende vochtig te houden. Voordat je begint met aanplanten, is het echter wel raadzaam om de grondbewerking (en plantinstructies) op te volgen. Dit komt de groei en bloei van de plant ten goede.
Uitgebloeide bloemen van de Centaurea dealbata kunnen het beste zo snel mogelijk worden weggesnoeid. Dit stimuleert de vorming van nieuwe bloemknoppen waarbij alle energie van de plant optimaal wordt benut. Omdat de Centaurea dealbata bladverliezend is, sterft deze in het najaar en winter bovengronds af. Het is raadzaam om de afgestorven plantdelen tot het voorjaar aan de plant te laten zitten. Dit vormt van nature een beschermlaag tegen vorst in de winter waardoor de kans op vorstschade kleiner is. Zodra de nieuwe uitlopers in het voorjaar zichtbaar worden, kan de plant tot zo’n 5 -10 cm boven de grond teruggesnoeid worden.
De Centaurea dealbata dient bij aanhoudende droogte tijdig water te krijgen. Hierbij geldt, hoe warmer en zonniger de standplaats (eventueel in combinatie met wind), hoe sneller de bodem uitdroogt en dus hoe sneller de plant water nodig heeft. Voor de ontwikkeling van het wortelgestel is het beter om de vaste plant in een keer rijkelijk te voorzien van water, dan iedere dag een klein beetje. Vang je regenwater op in de tuin? Gebruik dan dit water om kosten te besparen en het milieu minder te belasten.
Het is belangrijk om de Centaurea dealbata na een jaar of 3 te scheuren. Hierbij wordt de plant in de lente of herfst in zijn geheel uitgegraven. Vervolgens wordt de plant opgesplitst in meerdere plantdelen, waarbij de oude delen (met name de kern) weggegooid kan worden. De jonge plantdelen die zich in de meeste gevallen aan de buitenkant van de plant bevinden, kunnen terug geplant worden. Zo blijft de plant jong en vitaal wat je vervolgens terugziet in de groei- en bloeikracht van de plant. Door middel van scheuren/delen kun je ook perfect te groot geworden planten terug in model brengen.
Wanneer de Centaurea dealbata zijn volwassen hoogte heeft bereikt wil de plant nog wel eens gaan overhangen, zeker na een flinke regenbui of harde wind. Om te voorkomen dat de plant teveel gaat hangen kun je gebruik maken van een plantensteun. Eventueel kun je ook zelf een steun maken met behulp van wat bamboestokken en draad.