Doronicum orientale

  • Jaarrond te planten
  • Gemakkelijke plant
  • Rijkbloeiend


Tijdelijk uitverkocht
Dit product is momenteel niet leverbaar.


Planteigenschappen:  
Artikelnummer: 73
Geslacht: Doronicum
Uiteindelijke hoogte: 50 cm
Bloeikleur: Geel
Bloeimaand(en): April, Mei
Bladkleur: Groen
Aantal planten: ± 
9 per m2
Standplaats: zon, halfschaduw
Toepassing: Border, Groepsbeplanting
Winterhardheid: Goed
Groenblijvend: Nee
Meer informatie  
Grondsoort: Goede tuingrond, bij voorkeur doorlatende en voedselrijke grond.
Combi. mogelijkheden:
Geurend: Nee
Vruchten: Nee
Minder informatie  

De Doronicum orientale kan op dit moment aangeplant worden. Meer informatie, zie aanplanten
Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Voorjaarszonnebloem

De Doronicum orientale, ook wel Voorjaarszonnebloem genoemd is een vroeg-bloeiende (in de maanden mei en april) vaste plant met een compacte, bossige groeiwijze. Het hartvormige blad is donkergroen van kleur en aan de rand getand.

Al vroeg in het seizoen (in de maanden april met mei) bloeit de Doronicum orientale met gele, kleurrijke bloemen. Het is meestal een van de eerst bloeiende vaste planten in de tuin. Zodra de plant in bloei staat worden hommels, bijen en vlinders aangetrokken. De bloemen steken hierbij zo'n 20-25 cm boven het bladerdek uit en zijn ook goed als snijbloemen te gebruiken.

Uiteindelijk bereikt de Doronicum orientale een hoogte van zo'n circa 50 cm. De standplaats dient een zonnige of half beschaduwde plek in de tuin te zijn. De plant groeit hierbij het beste op een voedselrijke, doorlatende gronden. Doronicum orientale is een perfect borderplant en is het mooist in groepjes bij elkaar in combinatie met andere vaste planten. De Voorjaarszonnebloem is goed winterhard en heeft weinig onderhoud nodig.

De Doronicum orientale (Voorjaarszonnebloem) koopt u voordelig online bij tuinplanten webwinkel Plant & Grow.


Doronicum orientale combineren met andere planten

Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Doronicum orientale.


€ 1,59
Bergenia cordifolia Schoenlappersplant
Schoenlappersplant
Bergenia cordifolia
ZonHalfschaduw
 
40cm


Verzorging en onderhoud Doronicum orientale


Aanplanten

Voordat de Doronicum orientale aangeplant kan worden is het belangrijk dat de grondbewerking op de juiste manier is uitgevoerd. De experts van Plant & Grow hebben alle tips en adviezen voor je opgeschreven, die te vinden zijn op de pagina grondbewerking en plantinstructies. Aanplanten kan het hele jaar door (zolang het maar niet vriest) aangezien al onze planten in pot worden opgekweekt. Hierdoor is het wortelgestel uitermate goed ontwikkeld en zal zich dan ook snel wortelen.

Om te zorgen dat de plant goed aangroeit is het belangrijk om na het aanplanten rijkelijk water te geven. Wortels komen dan beter in contact met de aarde waardoor de plant beter kan wortelen. Ook de eerste periode na aanplanten dient er tijdig water gegeven te worden. Zet bij deze soort (bij een potmaat van 9x9 cm) zo’n 9 stuks per m² op een zonnige standplaats.


Bemesten

€ 12,99
Pokon Bio Tuinmest Pokon Bio Tuinmest

Pokon Bio Tuinmest

De Doronicum orientale heeft een gemiddelde mestbehoefte. Aangezien het een vaste plant is adviseren wij te bemesten met een snelwerkende (organische) meststof die zo’n 120 dagen werkt. Deze meststof strooi je vervolgens 2 keer per jaar (in het voorjaar en zomer) bij de plant. Doronicum orientale zijn echt planten voor een humusrijke grond dus bemest tijdig.

Snelwerkende meststoffen hebben de eigenschap dat ze namelijk in een vrij korte tijd (4 maanden) de voedingsstoffen voor de plant vrijlaten. Omdat de plant in korte tijd hard groeit zijn er genoeg voedingsstoffen nodig, met name in het voorjaar en de zomer. Naast een betere groei en bloei zorgt de meststof dat de plant een betere weerstand krijgt en wordt de bodem verbeterd.


Snoeien

De Doronicum orientale is het mooist wanneer deze niet wordt gesnoeid. De plant blijft dan het mooiste in model. Uitgebloeide bloemen kunnen worden weggesnoeid om nieuwe bloei te stimuleren. In het voorjaar hoeven alleen de afgestorven bladeren en stengels weggesnoeid te worden mochten deze nog aan de plant vastzitten.


Water geven

Om te voorkomen dat de Doronicum orientale uitdroogt is het raadzaam om de plant tijdig water te geven. Vooral bij veel zonneschijn en hoge temperaturen (met wind) in de zomer verdampt er veel vocht. Deze kan het beste aangevuld worden door de plant rijkelijk te besproeien. Voor de ontwikkeling van het wortelgestel kun je beter minder vaak sproeien maar dan wel rijkelijk, in plaats van iedere dag een klein beetje water geven. Dit stimuleert de plant meer om ook zelf op zoek te gaan naar water in de grond.


Scheuren

Om ervoor te zorgen dat de Doronicum orientale goed blijft groeien en bloeien is het belangrijk dat de plant na enkele jaren, ± 3 jaar wordt gescheurd. Hiermee wordt bedoeld dat de plant in zijn geheel wordt uitgegraven en opgesplitst in meerdere plantdelen. De kern van de plant kan in de meeste gevallen worden weggegooid. De jonge, gezonde plantdelen zitten in de meeste gevallen aan de buitenkant. Deze dienen weer opnieuw geplant te worden. Dit proces (wat om de 3 jaar herhaalt dient te worden) wat ook wel delen wordt genoemd zorgt ervoor dat de vaste plant jaar in, jaar uit bloei- en groeikrachtig blijft. Het beste tijdstip om de Doronicum orientale te delen is het voorjaar of najaar op een bewolkte dag.


Bijzonderheden

Om de twee jaar wat compost bij de Doronicum orientale strooien om het organische gehalte van de bodem te verhogen. Dit verbetert de bodemstructuur wat vervolgens weer positief is voor de groei van de plant.Reviews over de Doronicum orientale

Nog geen reviews toegevoegd


Bij Plant & Grow betaal je veilig en vertrouwd met

Betaalmethodes