Plant & Grow adviseert zo'n 6 stuks per m² (bij een potmaat van 9x9 cm) te planten op een zonnige plek in de tuin, liefst kalkminnend. De plant doet het tevens ook goed op stenige gronden. Voordat de Eryngium planum wordt aangeplant is het belangrijk dat de grondbewerking op de juiste manier is uitgevoerd. Voor tips en advies, zie onze pagina over grondbewerking en plantinstructies.
Deze tuinplant is potgekweekt en kan daardoor jaarrond aangeplant worden, met uitzondering van vorst- en sneeuwperiode. Geef na aanplanten rijkelijk water zodat de plant zich goed kan wortelen en dus goed kan gaan groeien.
Snoei de plant in het voorjaar pas tot 10 cm boven de grond terug, net voordat de plant begint met uitlopen. De afgestorven plantdelen van de Eryngium planum vormen in de winter van nature namelijk een beschermlaag bij vorst. Eventueel kan de plant ook al in het najaar wat teruggesnoeid worden, maar dan adviseren wij de plant nooit helemaal terug te snoeien zoals je dat in het voorjaar zou doen. Hiermee is de kans op vorstschade namelijk groter.
In de zomer kun je de uitgebloeide bloemen eruit snoeien. Naast dat dit zorgt voor een mooiere en fris-uitziende vaste plant stimuleert dit tevens de vorming van nieuwe bloemknoppen.
Bij aanhoudende droogte is het belangrijk om de Eryngium planum tijdig water te geven. Dit voorkomt uitdroging van de plant. Geeft hierbij de plant bij voorkeur in een keer rijkelijk water dan iedere dag een klein beetje. Voor de ontwikkeling van het wortelgestel is dit beter aangezien dit de plant stimuleert om ook zelf op zoek te gaan naar water in de bodem. Staat de plant in pot? Dan zal de (pot)grond sneller uitdrogen en heeft de plant ook sneller water nodig.
Wanneer de Eryngium planum zo’n ± 3 jaar in de tuin staat, moet deze worden gescheurd. Hierbij wordt de plant in het voorjaar of najaar, in zijn geheel uitgegraven. Vervolgens wordt de plant in meerdere delen opgesplitst waarbij de jonge, gezonde plantdelen worden terug geplant. Vaak zitten deze aan de buitenkant van de uitgegraven plant. De kern kan in de meeste gevallen worden weggegooid. Deze is te oud waarbij de groeikracht is verdwenen.
Door tijdig te scheuren, ook wel delen genoemd hou je de plant jong en vitaal. Hierdoor blijft de plant groei- en bloeikrachtig. Ook te groot geworden planten kunnen op deze manier terug in model gebracht worden.
De Eryngium planum kan topzwaar worden, met name na een flinke regenbui of harde wind. Om te voorkomen dat de bloemstelen afbreken of over de grond gaan hangen kun je de plant het beste wat steun geven. Dit kan met een zogenoemde plantensteun, maar eventueel kun je deze ook zelf maken met behulp van bamboestokken en draad.