Hosta tardiana 'Halcyon'

Hartlelie
Hoogte plant bij levering
Prijs
2,69
m2
=
Aantal Planten


Profiteer van onze staffelkorting
Va. 2 stuks
€ 3,09
Va. 6 stuks
€ 2,99
Va. 12 stuks
€ 2,89
Va. 24 stuks
€ 2,79
Va. 96 stuks
€ 2,69

Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Hartlelie

De Hosta tardiana 'Halcyon', ook wel Hartlelie of Funkia genoemd is een klassieke vaste plant die pas relatief laat in het voorjaar begint uit te lopen. Aangezien deze plant veel wordt toegepast in de Nederlandse tuin, is de naam Hosta al flink ingeburgerd. Het middelgrote blad is blauwgroen tot blauwgrijs van kleur en licht berijpt. Jonge bladeren zijn lancetvormig tot eirond, oudere bladeren meer hartvormig.

Rond de maand juli breekt de bloeiperiode aan waarbij er zich lilakleurige tot bijna witte, klokvormige bloemen ontwikkelen. Deze bloemen stekken sierlijk boven het blad uit en zitten aan lange, kale stengels.Deze winterharde vaste plant heeft over het algemeen weinig onderhoud nodig en laat zich makkelijk combineren met andere tuinplanten voor in de schaduw.

De standplaats van de Hosta tardiana 'Halcyon' dient bij voorkeur een half beschaduwde tot schaduwrijke plek in de tuin te zijn. Hierbij verlangt de Hartlelie naar voedzame, vochthoudende grond. Het is mogelijk om de Hosta in de volle zon te zetten, al moet de grond dan wel voldoende vochtig worden gehouden.

Deze relatief kleinere Funkia bereikt een hoogte van zo'n 35 cm hoog. Hierbij leent deze vaste plant zich perfect voor in een border of als onderbeplanting bij bomen en sierheesters. Zowel in kleine als grote groepen bij elkaar is de Hosta tardiana 'Halcyon' erg mooi. 

De Hosta tardiana 'Halcyon' (Hartlelie) kun je voordelig online bestellen bij tuinplanten webshop Plant & Grow.

Met liefde voor jou verpakt
Onze unieke plantverpakking

Als we ergens trots op zijn bij Plant & Grow, dan is dat wel onze eigen, unieke en zelf ontwikkelde verpakking voor onze 9x9 cm pot planten. Na vele jaren van (door)ontwikkeling en research hebben we een verpakking ontwikkeld die het mogelijk maakt om planten onbeschadigd en snel bij je thuis te laten bezorgen.

Meer informatie
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking

Planteigenschappen Hosta tardiana 'Halcyon'

Artikelnummer
628
Levertijd
3-6
werkdagen
Geslacht
Hosta (bekijk alle soorten)
Groeivorm(en)
Polvormende groeiwijze
Hoogte plant bij levering
5-10 cm Pot 9x9cm
Volwassen hoogte plant
35 cm
Bloeikleur
Paars, Wit
Bloeimaand(en)
Juni, Juli, Augustus
Bladkleur
Blauw, Grijs
Standplaats
Halfschaduw, Schaduw
Plantafstand
± 9 per m2
Grondsoort
Alle grondsoorten, goed doorlatend, Vochthoudende grond
Toepassing
Border, Groepsbeplanting, Onderbeplanting, Pot
Groenblijvend
Nee
Winterhardheid
Goed
Geurend
Nee
Vruchten
Nee
Plus- en minpunten
 • Onderhoudsarm
 • Gemakkelijke plant
 • Decoratief blad

  Hosta tardiana 'Halcyon' Combineren met andere planten

  Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Hosta tardiana 'Halcyon'. Deze planten zijn los van elkaar, maar ook als complete borderpakketten te bestellen.  Hosta tardiana 'Halcyon' Verzorging en onderhoud  Aanplanten

  Voordat je begint met aanplanten is het raadzaam eerst de grondbewerking uit te voeren zoals beschreven op onze pagina over grondbewerking en plantinstructies. Het groei- en bloeisucces van de plant is namelijk voor een groot deel afhankelijk van de bodem. Omdat de Hosta tardiana ‘Halcyon’ potgekweekt is (en daardoor een goed ontwikkeld wortelgestel) kan deze ieder seizoen aangeplant worden, met uitzondering van een vorst- of sneeuwperiode.

  Om ervoor te zorgen dat de plant zich goed kan wortelen, is het aan te raden om na het aanplanten de bodem voldoende vochtig te houden. Zeker in periodes met hoge temperaturen. Plant hierbij de Hosta tardiana ‘Halcyon’ op een half beschaduwde of schaduwrijke plaats in de tuin waarbij een planthoeveelheid van ± 9 stuks per vierkante meter (potmaat 9x9 cm) aangehouden kan worden. Op vochthoudende gronden groeit de Hosta tardiana ‘Halcyon’ het best.


  Bemesten

  Bio Tuinmest
  25
  95
  Per st.

  Om mooie, gezonde en goed groeiende planten te behouden is het belangrijk om te zorgen dat er geen mesttekort optreed. Het is daarom raadzaam om de Hosta tardiana ‘Halcyon’ twee keer per jaar te bemesten. Doe dit de eerste keer in de maand maart en herhaal dit vervolgens voor een tweede keer in de maand juni. Strooi hierbij de korrels rondom of tussen de planten, liefst niet in de planten in verband met kans op bladverbranding.

  Gebruik hierbij een (organische) meststof die zo’n 120 dagen werkt. Deze meststoffen geven in korte tijd alle voedingsstoffen vrij die de plant goed kan gebruiken omdat de Hosta tardiana ‘Halcyon’ met name in deze periode hard groeit. Zo voorkom je een mesttekort en verhoog je tevens de weerstand van de plant. De plant is daardoor weer minder vatbaar voor ziekte en plagen.


  Snoeien

  De Hosta tardiana ‘Halcyon’ is bladverliezend. Dit betekent dat de plant in het najaar en winter bovengronds afsterft. Naarmate de temperaturen in het voorjaar weer stijgen, zal de plant weer opnieuw uitlopen. In de meeste gevallen zal het blad al dusdanig zijn afgestorven dat de plant in het voorjaar niet meer gesnoeid hoeft te worden. Vaak kan het dode blad voorzichtig worden weggehaald met een bladhark aangezien het blad al los op de bodem ligt.

  Door het blad in het voorjaar pas weg te nemen verklein je de kans op schade door vorst in de winter. De oude, verdorde plantdelen bieden namelijk van nature een beschermlaag tegen schade door bevriezing.


  Water geven

  Ten opzichte van andere planten, heeft de Hosta tardiana ‘Halcyon’ een bovengemiddelde waterbehoefte. Dit betekent dat de plant sneller water nodig heeft dan de ‘gemiddelde tuinplant’. Controleer dus bij zonnige, warme dagen of de bodem nog voldoende vochtig is en of de plant geen eerste tekenen van uitdrogingsverschijnselen (slap blad) vertoont. Een ander teken van te droogte bij de Hosta tardiana ‘Halcyon’ is dat de rand van het blad indroogt/verkleurd. Geef bij voorkeur in de avond water zodat er minder water verdampt. 


  Scheuren

  In tegenstelling tot veel andere vaste planten, hoeft de Hosta tardiana ‘Halcyon’ eigenlijk niet gescheurd te worden om zijn bloei- en groeikracht te behouden. Eenmaal gevestigd zal de plant zich langzaam aan uitbreiden in de breedte (woekeren doet de plant absoluut niet).


  Bijzonderheden

  De Hosta tardiana 'Halcyon' kan gevoelig zijn voor slakkenvraat. Lees alle tips wat je kunt doen tegen slakken op onze pagina: wat doen tegen slakken in de tuin.

  De Hosta tardiana 'Halcyon' is een vrij fragiele plant. Hierdoor bestaat de kans dat de plant bij levering soms een geknakte stengel of blad heeft. Hoewel dit er vanuit visueel oogpunt gezien misschien niet altijd netjes uitziet, levert dit voor de aangroei van de Hosta geen problemen op.


  Handig voor erbij
  Bijpassende producten voor tuinplanten
  Bio Tuinmest
  25
  95
  Per st.
  Potgrond compact
  44
  99
  Per st.
  Plantenvoeding
  10
  95
  Per st.
  Plantbooster
  12
  95
  Per st.
  Beoordelingen van onze klanten

  Beoordelingen van onze klanten over

  Hosta tardiana 'Halcyon'
  Er zijn nog geen reviews toegevoegd.

  Voeg beoordeling toe
  Betaalmethodes

  Wij zijn gecertificeerd!
  Thuiswinkel Waarborg
  Hulp nodig?

  Neem contact op met onze klantenservice

  Onze socials

  Volg ons op social media


  Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.