Voor de Leymus arenarius dient het aantal planten per vierkante meter zo’n 6 stuks te zijn (bij een potmaat van 9x9 cm). Hierbij verlangt de plant naar een zonnige standplaats. Omdat de plant potgekweekt is, kan deze jaarrond aangeplant worden. Uitzondering hierop is wanneer het vriest of sneeuwt. Zijn de temperaturen boven nul, dan kan er ieder jaargetijde aangeplant worden.
Om goed van start te gaan is het raadzaam om onze grondbewerking en plantinstructies op te volgen. Een goede bodem is namelijk van grote invloed op de ontwikkeling van de plant. Na aanplanten en de eerste periode daarna is het (zeker bij zonnige, warme dagen) belangrijk op tijd water te geven zodat de plant goed kan wortelen.
Snoei de plant in het voorjaar pas tot 10 cm boven de grond terug, net voordat het siergras begint met uitlopen. De afgestorven plantdelen van de Leymus arenarius vormen in de winter van nature namelijk een beschermlaag bij vorst. Eventueel kan de plant ook al in het najaar wat teruggesnoeid worden, maar dan adviseren wij om de plant nooit helemaal terug te snoeien (zoals je dat in het voorjaar zou doen tot 10 cm boven de grond). Na de bloeiperiode zou je de uitgebloeide bloemen er wel vast uit kunnen snoeien.
Hoewel de Leymus arenarius aardig droogte resistent is, dient de plant bij aanhoudende droogte toch water te krijgen. Hierbij geldt, hoe warmer en zonniger de standplaats (eventueel in combinatie met wind), hoe sneller de bodem uitdroogt en dus hoe sneller de plant water nodig heeft. Voor de ontwikkeling van het wortelgestel is het beter om de plant in een keer rijkelijk te voorzien van water, dan iedere dag een klein beetje. Vang je regenwater op in de tuin? Gebruik dan dit water om kosten te besparen en het milieu minder te belasten.
Als de Leymus arenarius is de volle grond staat kun je de plant het beste om de 1 tot 2 jaar scheuren. Hierbij dient de plant in de lente of herfst in zijn geheel uitgegraven te worden. Vervolgens wordt de plant opgesplitst in meerdere plantdelen, waarbij de oude delen (met name de kern) weggegooid kunnen worden. De jonge plantdelen die zich in de meeste gevallen aan de buitenkant van de plant bevinden kunnen terug geplant worden. Om de Leymus arenarius in model te houden is het belangrijk om de plant tijdig te scheuren (delen). Dit komt mede door de snelgroeiende wortelstokken van de Zandhaver.
De Leymus arenarius vormt veel ondergrondse worteluitlopers waardoor de plant kan gaan woekeren. Verwijder deze worteluitlopers tijdig om te voorkomen dat de plant de gehele border overwoekert. Eventueel kun je de rondom de plant(en) ook folie plaatsen om het te ver uitbreiden van de plant te voorkomen.