Leymus arenarius

  • Jaarrond te planten
  • Snelgroeiend


Tijdelijk uitverkocht
Dit product is momenteel niet leverbaar.


Planteigenschappen:  
Artikelnummer: 97
Geslacht: Leymus
Uiteindelijke hoogte: 100 cm
Bloeikleur: Groen, Grijs
Bloeimaand(en): Mei, Juni, Juli, Augustus
Bladkleur: Blauw, Groen
Aantal planten: ± 
6 per m2
Standplaats: zon
Toepassing: Border, Groepsbeplanting, Pot, Plantenbak
Winterhardheid: Zeer
Groenblijvend: Nee
Meer informatie  
Grondsoort: Alle grondsoorten
Combi. mogelijkheden:
Geurend: Nee
Vruchten: Nee
Minder informatie  

De Leymus arenarius kan op dit moment aangeplant worden. Meer informatie, zie aanplanten
Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Zandhaver

De Leymus arenarius, ook wel Zandhaver genoemd is een middelgrote siergras met een hoogte van circa 80-100 cm. De plant groeit hard, heeft een opgaande groeiwijze en verspreid zich door middel van ondergrondse wortelstokken in de breedte stevig uit. Het is een wintergroene siergras die absoluut als woekerende tuinplant bestempelt mag worden.

De opvallende bladeren zijn grijsgroen tot blauwgroen van kleur. In de maanden mei tot en met augustus bloeit de Leymus arenarius met grijsgroene bloempluimen (verkleurend naar wit) die sierlijk boven het decoratieve blad uitsteken. De Zandhaver is zeer winterhard en heeft nauwelijks last van ziekten of plagen.

De standplaats van de Leymus arenarius dient zonnig te zijn. Verder stelt de Zandhaver weinig eisen aan de bodem, zelf op arme zandgronden groeit het siergras goed. Omdat de plant door middel van wortelstokken flink uitbreid dient hier met het aanplanten wel rekening mee gehouden te worden. Plaats rondom het plantvak folie tot hoever de plant mag uitbreiden of verwijder tijdig de wortelstokken. Eventueel kan de Leymus arenarius ook als potplant worden toegepast. Vele kiezen voor deze optie zodat ze toch kunnen genieten van deze schitterende decoratieve plant zonder de 'zorgen' over het woekeren.

De Leymus arenarius (Zandhaver) kun je voordelig online bestellen bij tuinplanten webwinkel Plant & Grow.


Leymus arenarius combineren met andere planten

Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Leymus arenarius.


€ 1,79
Echinops bannaticus 'Taplow Blue' Kogeldistel
Zon
 
120cm


Verzorging en onderhoud Leymus arenarius


Aanplanten

Voor de Leymus arenarius dient het aantal planten per vierkante meter zo’n 6 stuks te zijn (bij een potmaat van 9x9 cm). Hierbij verlangt de plant naar een zonnige standplaats. Omdat de plant potgekweekt is, kan deze jaarrond aangeplant worden. Uitzondering hierop is wanneer het vriest of sneeuwt. Zijn de temperaturen boven nul, dan kan er ieder jaargetijde aangeplant worden.

Om goed van start te gaan is het raadzaam om onze grondbewerking en plantinstructies op te volgen. Een goede bodem is namelijk van grote invloed op de ontwikkeling van de plant. Na aanplanten en de eerste periode daarna is het (zeker bij zonnige, warme dagen) belangrijk op tijd water te geven zodat de plant goed kan wortelen.


Bemesten

€ 12,99
Pokon Bio Tuinmest Pokon Bio Tuinmest

Pokon Bio Tuinmest

In tegenstelling tot veel andere planten, groeit de Leymus arenarius goed op niet al te voedselrijke gronden. Bemest dus niet teveel. Jaarlijks één keer per jaar en beetje bemesten is voldoende. Hoewel het misschien onlogisch kan klinken, groeit de plant juist het beste/mooist wanneer deze niet teveel bemesting krijgt.


Snoeien

Snoei de plant in het voorjaar pas tot 10 cm boven de grond terug, net voordat het siergras begint met uitlopen. De afgestorven plantdelen van de Leymus arenarius vormen in de winter van nature namelijk een beschermlaag bij vorst. Eventueel kan de plant ook al in het najaar wat teruggesnoeid worden, maar dan adviseren wij om de plant nooit helemaal terug te snoeien (zoals je dat in het voorjaar zou doen tot 10 cm boven de grond). Na de bloeiperiode zou je de uitgebloeide bloemen er wel vast uit kunnen snoeien.


Water geven

Hoewel de Leymus arenarius aardig droogte resistent is, dient de plant bij aanhoudende droogte toch water te krijgen. Hierbij geldt, hoe warmer en zonniger de standplaats (eventueel in combinatie met wind), hoe sneller de bodem uitdroogt en dus hoe sneller de plant water nodig heeft. Voor de ontwikkeling van het wortelgestel is het beter om de plant in een keer rijkelijk te voorzien van water, dan iedere dag een klein beetje. Vang je regenwater op in de tuin? Gebruik dan dit water om kosten te besparen en het milieu minder te belasten.


Scheuren

Als de Leymus arenarius is de volle grond staat kun je de plant het beste om de 1 tot 2 jaar scheuren. Hierbij dient de plant in de lente of herfst in zijn geheel uitgegraven te worden. Vervolgens wordt de plant opgesplitst in meerdere plantdelen, waarbij de oude delen (met name de kern) weggegooid kunnen worden. De jonge plantdelen die zich in de meeste gevallen aan de buitenkant van de plant bevinden kunnen terug geplant worden. Om de Leymus arenarius in model te houden is het belangrijk om de plant tijdig te scheuren (delen). Dit komt mede door de snelgroeiende wortelstokken van de Zandhaver.


Bijzonderheden

De Leymus arenarius vormt veel ondergrondse worteluitlopers waardoor de plant kan gaan woekeren. Verwijder deze worteluitlopers tijdig om te voorkomen dat de plant de gehele border overwoekert. Eventueel kun je de rondom de plant(en) ook folie plaatsen om het te ver uitbreiden van de plant te voorkomen.Reviews over de Leymus arenarius

Nog geen reviews toegevoegd


Bij Plant & Grow betaal je veilig en vertrouwd met

Betaalmethodes