Liatris (Lampepoetser/Knopige slangenwortel/Prachtschaarde)

De Liatris, ook wel Lampepoetser, Knopige slangenwortel of Prachtschaarde genoemd is een geslacht uit de composietenfamilie (Asteraceae of Compositae). Er bestaan naar schatting zo'n dertig verschillende Liatris soorten. Van nature komt de plant voor in Noord-Amerika en delen van Canada. In ons klimaat is de Lampepoetser perfect als tuinplant te gebruiken.

Meer informatie


Filter
Pagina 1 / 1
  • Toon
 
80 cm
50 cm
2
09
Va.
80 cm
uitverkocht

Kenmerkend aan de Liatris is de stijve, opgaande groeiwijze van de plant die zich door middel van knolachtige wortelstokken/pollen verspreid (woekert niet). Tevens heeft de Prachtschaarde smal, donkergroen grasachtig blad wat rondom de stengel staat. Afhankelijk van de soort bloeit de Lampepoetser met witte (Liatris spicata 'Floristan Weiss'), paarse (Liatris spicata 'Floristan Violet') of roze (Liatris spicata 'Kobold') aarvormige bloemen. De bloemen zullen vlinders, hommels en bijen aantrekken waardoor de Lampepoetser ook een belangrijke ecologische functie vervult. Opvallend kenmerk is dat de bloei verloopt van boven naar onder, langs de veelal tientallen centimeters lange bloemstengels. De hoogte van de Liatris varieert tussen de 50 en 80 cm. Deze vaste plant groeit op vrijwel alle grondsoorten, zelfs op vochtige gronden langs bijvoorbeeld een vijverrand. De Knopige slangenwortel is breed inzetbaar. Zo kun je de vaste plant ook gebruiken in borders, als groepsbeplanting of in combinatie met andere vaste planten en siergrassen (prairiebeplanting). De bloemen kunnen daarbij ook uitstekend gebruikt worden als snijbloemen. Kortom, een veelzijdige tuinplant!

Liatris is een plant die over het algemeen weinig onderhoud nodig heeft. Ondanks dat de plant vochtige omstandigheden goed kan verdragen is het belangrijk dat de bodem voldoende luchtig is. Liatris kan dus goed gecombineerd worden met andere planten voor op natte grond. Hoewel de plant enige droogte ook goed kan verdragen, is het belangrijk om de Lampepoetser in de zomer tijdig water te geven. Dit komt de ontwikkeling van de bloemen ten goede. Verwijder uitgebloeide bloemen direct om nieuwe bloei te stimuleren. De Liatris kan het beste na enige jaren opgegraven en gedeeld worden. Zo voorkom je dat de Knopige slangenwortel zijn groei- en bloeikracht verliest. De Lampepoetser komt het beste tot zijn recht op een zonnige standplaats in de tuin.

 

Liatris kopen bij Plant & Grow

Wil jij je tuin ook kleur geven? Wacht niet langer en bestel de Liatris vandaag nog in onze webshop. Al onze tuinplanten, zo ook de Lampepoetser komen rechtstreeks van de kweker. Hierdoor ben je verzekerd van de beste kwaliteit tegen de scherpste prijzen. Alle Liatris planten worden zorgvuldig verpakt en geleverd en zijn al binnen 1 tot 5 werkdagen in huis!

 


Niet zeker of deze plant iets is voor in jouw tuin?

Vul hieronder het contactformulier in en wij nemen spoedig contact met je op.




Betaalmethodes

Wij zijn gecertificeerd!
Thuiswinkel Waarborg
Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

Onze socials

Volg ons op social media


Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.