Lysimachia punctata

  • Onderhoudsarm
  • Gemakkelijke plant
  • Potgekweekt


Tijdelijk uitverkocht
Dit product is momenteel niet leverbaar.


Planteigenschappen:  
Artikelnummer: 90
Geslacht: Lysimachia
Uiteindelijke hoogte: 120 cm
Bloeikleur: Geel
Bloeimaand(en): Juni, Juli, Augustus
Bladkleur: Groen
Aantal planten: ± 
6 per m2
Standplaats: zon, halfschaduw, schaduw
Toepassing: Border, Groepsbeplanting
Winterhardheid: Goed
Groenblijvend: Nee
Meer informatie  
Grondsoort: Alle grondsoorten
Combi. mogelijkheden:
Geurend: Nee
Vruchten: Ja
Onderhoud:  
Snoeien:Niet van toepassing bij deze plant
Bemesten:Gemiddelde mestbehoefte, in het voorjaar bemesten met een langdurige meststof is voldoende voor het gehele groeiseizoen.
Wanneer planten:Deze tuinplant is potgekweekt en kan daardoor jaarrond geplant worden (met uitzondering van vorst).
Minder informatie  

De Lysimachia punctata kan op dit moment aangeplant worden. Meer informatie, zie aanplanten
Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Puntwederik

De Lysimachia punctata, ook wel Puntwederik genoemd is een bladverliezende vaste plant met een opgaande groeiwijze. De groene bladeren zijn lancet- tot eivormig en groeien in kransen. In de maanden juni, juli en augustus ontstaan er prachtige aarvormige, gele bloemen die erg geliefd zijn onder de hommels en bijen. De bloemen zijn vaak aan de binnenkant wat oranjerood aangelopen.

Kenmerkend van de Lysimachia punctata is de woekerende eigenschap waarbij er veel ondergrondse worteluitlopers ontstaan. Om de plant in toom te houden dien je deze worteluitlopers met enige regelmaat te verwijderen of folie rondom de plantgroep te zetten.

Uiteindelijk kan de Lysimachia punctata een hoogte bereiken van zo'n 100-120 cm hoog. Op arme, droge gronden blijf de Puntwederik meestal wat lager. Deze vaste plant stelt weinig eisen aan de bodem en groeit zowel in de zon als in de schaduw. De Lysimachia punctata kan dus op iedere plek in de tuin worden gezet. Hierbij leent de plant zich perfect voor in een border. Combineer je de Lysimachia punctata met andere planten? Let er dan wel op dat de plant niet de gehele border overwoekert. Goed winterhard.

De Lysimachia punctata (Puntwederik) koop je voordelig online bij tuinplanten webwinkel Plant & Grow.


Lysimachia punctata combineren met andere planten

Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Lysimachia punctata.


€ 1,79
Eupatorium rugosum 'Chocolate' Koninginnekruid
ZonHalfschaduw
 
150cm
€ 1,89
Campanula lactiflora 'Loddon Anna' Klokjesbloem
ZonHalfschaduw
 
120cm


Verzorging en onderhoud Lysimachia punctata


Aanplanten

Voordat de Lysimachia punctata aangeplant kan worden is het belangrijk dat de grondbewerking op de juiste manier is uitgevoerd. De experts van Plant & Grow hebben alle tips en adviezen voor je opgeschreven, die te vinden zijn op de pagina grondbewerking en plantinstructies. Aanplanten kan het hele jaar door (zolang het maar niet vriest) aangezien al onze planten in pot worden opgekweekt. Hierdoor is het wortelgestel uitermate goed ontwikkeld en zal zich dan ook snel wortelen.

Om te zorgen dat de plant goed aangroeit is het belangrijk om na het aanplanten rijkelijk water te geven. Wortels komen dan beter in contact met de aarde waardoor de plant beter kan wortelen. Ook de eerste periode na aanplanten dient er tijdig water gegeven te worden. Zet bij deze soort (bij een potmaat van 9x9 cm) zo’n 6 stuks per m². De standplaats is van ondergeschikt belang. De Lysimachia punctata kan zowel op een zonnige als schaduwrijke standplaats.


Bemesten

€ 12,99
Pokon Bio Tuinmest Pokon Bio Tuinmest

Pokon Bio Tuinmest

De Lysimachia punctata heeft een normale mestbehoefte. Omdat het hier om een vaste plant gaat adviseren wij om een meststof te gebruiken die zo’n 4 maanden werkt. Strooi hierbij 2 maal per jaar (in het voorjaar en zomer) de mestkorrels rondom de plant voor een betere groei, bloei en weerstand van de plant.

Meststoffen die zo’n 4 maanden werken geven in korte tijd de voedingstoffen vrij aan de plant. De meeste vaste planten, zo ook de Lysimachia punctata heeft de eigenschap om in korte tijd hard te groeien. Met name in deze periode heeft de plant een behoorlijke behoefte aan voedingsstoffen. Bemest daarom in de maanden maart en juni en strooi de mestkorrels rondom of tussen de planten, liefst niet in/op de plant in verband met eventuele bladverbranding. Zo voorkom je een mesttekort voor de plant.


Snoeien

Snoei uitgebloeide bloemen van de Lysimachia punctata direct weg. Dit stimuleert de vorming van nieuwe bloei en energie van de plant gaat dan niet verloren. Afgestorven stengels, bladeren en takken kun je het beste pas in het voorjaar zo'n 10 cm boven de grond terugsnoeien. Deze beschermen de plant van nature namelijk tegen vorst in de winter. Eventueel kan de plant in het najaar ook al wat ingekort worden, maar snoei de plant niet in het najaar al tot 10 cm boven de grond terug. De kans op vorstschade is dan namelijk wat groter.


Water geven

De Lysimachia punctata heeft een gemiddelde waterbehoefte. Bij aanhoudende droogte tijdig water geven om te voorkomen dat de plant uitdroogt. Hierbij is het beter om de plant in een keer rijkelijk te voorzien van water, dan iedere dag een klein beetje. Dit stimuleert namelijk het wortelgestel van de plant om zelf op zoek te gaan naar water in de bodem. Gebruik bij voorkeur opgevangen regenwater om de plant te besproeien.


Scheuren

Om de bloei- en groeikracht te behouden en/of om de plant binnen de perken te houden wordt geadviseerd om de Lysimachia punctata na enkele jaren (± 1-2 jaar) te delen (scheuren), waarbij de vaste plant wordt uitgegraven en opgesplitst in meerdere delen. Kies de jongste en mooiste plantendelen uit en zet deze vervolgens weer terug in de grond. Dit houdt de plant jong en vitaal. Scheuren is mogelijk in het voorjaar of najaar.


Bijzonderheden

De Lysimachia punctata kan relatief veel ondergrondse worteluitlopers vormen waardoor de plant kan gaan woekeren. Verwijder deze worteluitlopers tijdig om te voorkomen dat de plant de gehele border overwoekert. Eventueel kun je de rondom de plant(en) ook folie plaatsen om het te ver uitbreiden van de Puntwederik te voorkomen.Reviews over de Lysimachia punctata

Nog geen reviews toegevoegd


Bij Plant & Grow betaal je veilig en vertrouwd met

Betaalmethodes