Mitchella repens

Patrijsbes
Belangrijke mededeling
In verband met de vakantieperiode in combinatie met de lancering van een volledig nieuwe webshop en bedrijfsnaam is het op dit moment tijdelijk niet mogelijk om bestellingen te plaatsen in onze webshop.

Vanaf eind september/begin oktober kunt u kiezen uit een nog breder assortiment in onze geheel vernieuwde webshop.
Meer info volgt spoedig


Profiteer van onze staffelkorting

Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Patrijsbes

De Mitchella repens, ook wel Patrijsbes genoemd is een langzaam-groeiende wintergroene bodembedekker met een kruipende groeiwijze. Omdat de plant vrij traag groeit is enig geduld wel vereist. Eenmaal dichtgegroeid is de Mitchella repens een zeer decoratieve tuinplant die weinig verzorging nodig heeft. Het eironde blad is donkergroen van kleur en zo'n 1 cm groot. Een opvallend detail zijn de gekleurde nerven op het blad. In de maanden mei tot en met juli bloeit de Mitchella repens met lichtroze bloempjes die later in het jaar een witte kleur krijgen. Na de bloei vormen zich in de herfst en winter decoratieve rode besjes die eventueel eetbaar zijn.

De standplaats van de Mitchella repens dient een half beschaduwde of schaduwrijke plek in de tuin te zijn op een liefst licht zure en humusrijke bodem die vochthoudend, maar wel doorlatend moet zijn. De Mitchella repens is voor diverse doelen toepasbaar waarbij gedacht kan worden aan bodembedekking in een border of als balkon of rotsplant. De Mitchella repens wordt niet veel hoger dan 10 cm en laat zich daarbij goed combineren met andere bodembedekkers of rotsplanten. Verder trekt deze groenblijvende bodembedekker vogels aan in de tuin en is in ons klimaat volledig winterhard. 

De Mitchella repens (Patrijsbes) kun je voordelig online bestellen bij tuinplanten webshop Plant & Grow.

Met liefde voor jou verpakt
Onze unieke plantverpakking

Als we ergens trots op zijn bij Plant & Grow, dan is dat wel onze eigen, unieke en zelf ontwikkelde verpakking voor onze 9x9 cm pot planten. Na vele jaren van (door)ontwikkeling en research hebben we een verpakking ontwikkeld die het mogelijk maakt om planten onbeschadigd en snel bij je thuis te laten bezorgen.

Meer informatie
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking

Planteigenschappen Mitchella repens

Artikelnummer
214
Levertijd
1-5
werkdagen
Geslacht
Mitchella (bekijk alle soorten)
Groeivorm(en)
Kruipende breed-uitgroeiende groeiwijze
Hoogte plant bij levering
5-10 cm Pot 9x9cm
Volwassen hoogte plant
10 cm
Bloeikleur
Roze, Wit
Bloeimaand(en)
Mei, Juni, Juli
Bladkleur
Groen
Standplaats
Halfschaduw, Schaduw
Plantafstand
± 16 per m2
Grondsoort
Alle grondsoorten, goed doorlatend, Humusrijke grond, Licht zure grond
Toepassing
Border, Groepsbeplanting, Randbeplanting
Groenblijvend
Ja
Winterhardheid
Goed
Geurend
Ja
Vruchten
Nee
Plus- en minpunten
 • Jaarrond te planten
 • Onderhoudsarm
 • Voorkomt onkruid

  Mitchella repens Combineren met andere planten

  Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Mitchella repens. Deze planten zijn los van elkaar, maar ook als complete borderpakketten te bestellen.  Mitchella repens Verzorging en onderhoud  Aanplanten

  Voor de Mitchella repens dient de plantafstand per vierkante meter zo’n 16 stuks te zijn (bij een potmaat van 9x9 cm). Dit is een behoorlijk aantal maar aangezien de plant traag groeit wel noodzakelijk om de bodem binnen afzienbare tijd toch mooi dichtgegroeid te krijgen.Hierbij verlangt deze wintergroene bodembedekker naar een half beschaduwde of schaduwrijke standplaats (op een humusrijke, liefst licht zure bodem). Omdat de Mitchella repens  potgekweekt is, kan deze jaarrond aangeplant worden. Uitzondering hierop is wanneer het vriest of sneeuwt. Zijn de temperaturen boven nul, dan kan er ieder jaargetijde aangeplant worden.

  Om goed van start te gaan is het raadzaam om onze grondbewerking en plantinstructies op te volgen. Een goede bodem is namelijk van grote invloed op de ontwikkeling van de plant. Na aanplanten en de eerste periode daarna is het (zeker bij zonnige, warme dagen) belangrijk op tijd water te geven zodat de Mitchella repens goed kan wortelen.


  Bemesten

  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.

  Om de plant bloei- en groeikrachtig te houden is het belangrijk dat je de Mitchella repens op tijd bemest. Het beste is om de plant 2 keer per jaar te bemesten: één keer in het voorjaar (maart/april) en een keer in de zomer (juni/juli). Gebruik hierbij een meststof die in 120 dagen alle voedingsstoffen heeft vrijgegeven. Met name in de lente en de zomermaanden heeft de Mitchella repens behoefte aan voedingstoffen om te kunnen groeien en om gezond te blijven.

  Door dus twee keer per jaar tijdig te bemesten voorkom je dat de plant een mesttekort krijgt en minder vatbaar wordt voor ziekte en plagen. De meststof zorgt namelijk ook dat de vitaliteit van de plant toeneemt.


  Snoeien

  Ten opzichte van andere planten, hoeft de Mitchella repens vrijwel niet gesnoeid te worden. Als je de Mitchella repens in vakbeplantingen of langs terrassen/padden gebruikt kun je jaarlijks de randen wat bijsnoeien om een 'strak' geheel te vormen. Uitgebloeide bloemen hoeven niet weggesnoeid te worden. Wanneer de plant is uitgebloeid vormen zich namelijk nog mooie rode besjes!


  Water geven

  De Mitchella repens heeft een gemiddelde tot bovengemiddelde waterbehoefte. Dit komt omdat de plant vrij oppervlakkig wortelt. Zodra er langdurige droogte is met hoge temperaturen en veel zon droogt de bovenste laag van de bodem snel uit (zeker op een half beschaduwde standplaats). Om te voorkomen dat de Mitchella repens uitdroogt is het belangrijk de bodembedekker tijdig water te geven. Maak bij voorkeur gebruik van opgevangen regenwater. Hiermee belast je het milieu minder en bespaar je in kosten van drinkwater.


  Handig voor erbij
  Bijpassende producten voor tuinplanten
  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.
  Potgrond compact
  4
  99
  Per st.
  Plantenvoeding
  10
  95
  Per st.
  Plantbooster
  12
  95
  Per st.
  Beoordelingen van onze klanten

  Beoordelingen van onze klanten over

  Mitchella repens
  Er zijn nog geen reviews toegevoegd.

  Voeg beoordeling toe
  Betaalmethodes

  Hulp nodig?

  Neem contact op met onze klantenservice

  Onze socials

  Volg ons op social media


  Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.