Molinia caerulea 'Variegata'

Pijpestrootje
Belangrijke mededeling
In verband met de vakantieperiode in combinatie met de lancering van een volledig nieuwe webshop en bedrijfsnaam is het op dit moment tijdelijk niet mogelijk om bestellingen te plaatsen in onze webshop.

Vanaf eind september/begin oktober kunt u kiezen uit een nog breder assortiment in onze geheel vernieuwde webshop.
Meer info volgt spoedig


Profiteer van onze staffelkorting

Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Pijpestrootje

De Molinia caerulea 'Variegata', ook wel Pijpestrootje of Bont pijpenstrootje genoemd is een bladverliezende, polvormende groeiwijze met een opgaande tot bossige groeiwijze. Het langwerpige, overhangende blad van dit siergras vormt de grootste sierwaarde. Deze hebben een groengrijze tot bonte kleur met geelwitte strepen. In het najaar krijgt het blad een strogele (gele tot oranjebruine) herfstkleur. In de maanden juli tot en met oktober bloeit de Molinia caerulea 'Variegata' met luchtige, bruinpaarse bloempluimen die in de herfst een geelbruine kleur krijgen. Erg decoratief in combinatie met het blad. De bloemaren groeien aan rechtopgaande bloemstengels die sierlijk boven de bladeren uitsteken.

De standplaats van de Molinia caerulea 'Variegata' dient een zonnige of half beschaduwde plek in de tuin te zijn op een zure of neutrale grond die ook wat vochtig mag zijn. Zorg wel dat de bodem voldoende doorlatend is. Dit siergras leent zich uitstekend voor in borders, zowel solitair als in groepsbeplanting. Daarnaast wordt de Molinia caerulea 'Variegata' veel gebruikt in prairietuinen of langs een vijverrand. Uiteindelijk kan de Molinia caerulea 'Variegata' een hoogte bereiken van zo'n 60 cm hoog.  Het siergras is goed winterhard, heeft weinig onderhoud nodig en heeft vrijwel geen last van ziektes of ongedierte.

De Molinia caerulea 'Variegata' (Pijpestrootje) koop je voordelig online bij tuinplanten webshop Plant & Grow.

Met liefde voor jou verpakt
Onze unieke plantverpakking

Als we ergens trots op zijn bij Plant & Grow, dan is dat wel onze eigen, unieke en zelf ontwikkelde verpakking voor onze 9x9 cm pot planten. Na vele jaren van (door)ontwikkeling en research hebben we een verpakking ontwikkeld die het mogelijk maakt om planten onbeschadigd en snel bij je thuis te laten bezorgen.

Meer informatie
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking

Planteigenschappen Molinia caerulea 'Variegata'

Artikelnummer
203
Levertijd
1-5
werkdagen
Geslacht
Molinia (bekijk alle soorten)
Groeivorm(en)
Polvormende en opgaande groeiwijze
Hoogte plant bij levering
5-10 cm Pot 9x9cm
Volwassen hoogte plant
60 cm
Bloeikleur
Bruin, Paars
Bloeimaand(en)
Juli, Augustus, September, Oktober
Bladkleur
Geel, Groen, Grijs
Standplaats
Zon, Halfschaduw
Plantafstand
± 6 per m2
Grondsoort
Alle grondsoorten, goed doorlatend
Toepassing
Border, Groepsbeplanting, Solitair
Groenblijvend
Nee
Winterhardheid
Goed
Geurend
Nee
Vruchten
Nee
Plus- en minpunten
 • Jaarrond te planten
 • Gemakkelijke plant
 • Potgekweekt

  Molinia caerulea 'Variegata' Combineren met andere planten

  Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Molinia caerulea 'Variegata'. Deze planten zijn los van elkaar, maar ook als complete borderpakketten te bestellen.  Molinia caerulea 'Variegata' Verzorging en onderhoud  Aanplanten

  Voor de Molinia caerulea ‘Variegata’ dient de plantafstand per vierkante meter zo’n 6 stuks te zijn (bij een potmaat van 9x9 cm). Hierbij verlangt het siergras naar een zonnige of half beschaduwde standplaats. Omdat de plant potgekweekt is, kan deze jaarrond aangeplant worden. Uitzondering hierop is wanneer het vriest of sneeuwt. Zijn de temperaturen boven nul, dan kan er ieder jaargetijde aangeplant worden.

  Om goed van start te gaan is het raadzaam om onze grondbewerking en plantinstructies op te volgen. Een goede bodem is namelijk van grote invloed op de ontwikkeling van de plant. Na aanplanten en de eerste periode daarna is het (zeker bij zonnige, warme dagen) belangrijk op tijd water te geven zodat de plant goed kan wortelen.


  Bemesten

  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.

  De Molinia caerulea ‘Variegata’ heeft een gemiddelde mestbehoefte. Aangezien het een siergras is adviseren wij te bemesten met een snelwerkende (organische) meststof die zo’n 120 dagen werkt. Deze meststof strooi je vervolgens 2 keer per jaar (in het voorjaar en zomer) bij de plant.

  Snelwerkende meststoffen hebben de eigenschap dat ze namelijk in een vrij korte tijd (4 maanden) de voedingsstoffen voor de plant vrijlaten. Omdat de plant in korte tijd hard groeit zijn er genoeg voedingsstoffen nodig, met name in het voorjaar en de zomer. Naast een betere groei en bloei zorgt de meststof dat de plant een betere weerstand krijgt en wordt de bodem verbeterd.


  Snoeien

  Afgestorven plantdelen kunnen het beste pas in het voorjaar (eind maart) teruggesnoeid worden. Deze beschermen de plant van nature tegen vorst in de winter. Daarbij blijven de (blad)stengels tot lang in de winter decoratief, zeker wanneer deze op koude winterdagen zijn bedekt met een laagje rijp. Snoei de Molinia caerulea ‘Variegata’ voordat de nieuwe uitlopers tevoorschijn komen, zo’n 10 cm boven de grond terug. Gebruik hiervoor een scherpe snoeischaar of heggenschaar. 


  Water geven

  De Molinia caerulea ‘Variegata’ heeft een normale waterbehoefte. Hoe zonniger de standplaats, hoe sneller de plant water nodig heeft. Bij langdurige droogte en hoge temperaturen is het belangrijk om op tijd water te geven. Geef hierbij 't liefst in één keer rijkelijk (opgevangen regen)water dan iedere dag een klein beetje. Dit is beter voor de ontwikkeling van het wortelgestel. Geef het siergras bij voorkeur in de avonduren water of vroeg in de ochtend. Hierdoor verdampt er minder water en is er vrijwel geen kans op bladverbranding.


  Scheuren

  Het is belangrijk om de Molinia caerulea ‘Variegata’ na een jaar of 3 te scheuren. Hierbij wordt de plant in de lente of herfst in zijn geheel uitgegraven. Vervolgens wordt de plant opgesplitst in meerdere plantdelen, waarbij de oude delen (met name de kern) weggegooid kan worden. De jonge plantdelen die zich in de meeste gevallen aan de buitenkant van de plant bevinden, kunnen terug geplant worden. Zo blijft de plant jong en vitaal wat je vervolgens terugziet in de groei- en bloeikracht van de plant. Door middel van scheuren/delen kun je ook perfect te groot geworden planten terug in model brengen.


  Handig voor erbij
  Bijpassende producten voor tuinplanten
  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.
  Potgrond compact
  44
  99
  Per st.
  Plantenvoeding
  10
  95
  Per st.
  Plantbooster
  12
  95
  Per st.
  Beoordelingen van onze klanten

  Beoordelingen van onze klanten over

  Molinia caerulea 'Variegata'
  Er zijn nog geen reviews toegevoegd.

  Voeg beoordeling toe
  Betaalmethodes

  Hulp nodig?

  Neem contact op met onze klantenservice

  Onze socials

  Volg ons op social media


  Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.