Nepeta faassenii

Kattekruid
Belangrijke mededeling
In verband met de vakantieperiode in combinatie met de lancering van een volledig nieuwe webshop en bedrijfsnaam is het op dit moment tijdelijk niet mogelijk om bestellingen te plaatsen in onze webshop.

Vanaf eind september/begin oktober kunt u kiezen uit een nog breder assortiment in onze geheel vernieuwde webshop.
Meer info volgt spoedig


Profiteer van onze staffelkorting

Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Kattekruid

De Nepeta faassenii, ook wel Kattekruid genoemd is een populaire, makkelijk en veelgebruikte vaste plant. Het is een bladverliezende vaste plant wat in houd dat de Nepeta faassenii in de winter bovengronds afsterft. Zodra de temperaturen in het voorjaar weer stijgen, loopt de plant volledig opnieuw uit. Hierbij vormen zich ovale, aromatische bladeren met een getande bladrand. Hierbij hebben de kleine bladeren een groengrijze kleur en met name bij kneuzing van het blad verspreid zich een heerlijke geur.

In de maanden juni en juli bloeit de Nepeta faassenii rijkelijk met prachtige violetblauwe, buisvormige bloempjes (eindstandige kransen) die erg geliefd zijn bij vlinders en hommels. Uiteindelijk bereikt de Nepeta faassenii een hoogte van zo'n circa 50 cm en is in ons klimaat goed winterhard.

De Nepeta faassenii groeit het beste op een zonnige plek in de tuin op een doorlaatbare bodem. Hierbij leent de plant zich uitstekend voor in een borders als groepsbeplanting, als randbeplanting maar ook in potten of plantenbak. Zowel in landelijke tuinen als moderne, strakke tuinen wordt de Nepeta faassenii vaak toegepast. Het is een makkelijk plant waar weinig aan verkeerd kan gaan en heeft nauwelijks last van ziektes en/of plagen. Voor wie niet al te 'groene vingers' heeft biedt de Nepeta faassenii de uitkomst en is eenvoudig te combineren met andere vaste planten. Voor wie overigens katten uit de tuin wil weren kan de Nepeta faassenii 'Six Hills Giant' beter niet gebruiken, ze zijn er namelijk dol op.

De Nepeta faassenii (Kattekruid) bestel je voordelig online bij tuinplanten webwinkel Plant & Grow.

Met liefde voor jou verpakt
Onze unieke plantverpakking

Als we ergens trots op zijn bij Plant & Grow, dan is dat wel onze eigen, unieke en zelf ontwikkelde verpakking voor onze 9x9 cm pot planten. Na vele jaren van (door)ontwikkeling en research hebben we een verpakking ontwikkeld die het mogelijk maakt om planten onbeschadigd en snel bij je thuis te laten bezorgen.

Meer informatie
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking

Planteigenschappen Nepeta faassenii

Artikelnummer
254
Levertijd
1-5
werkdagen
Geslacht
Nepeta (bekijk alle soorten)
Groeivorm(en)
Bossige uitgespreide groeiwijze
Hoogte plant bij levering
5-10 cm Pot 9x9cm
Volwassen hoogte plant
50 cm
Bloeikleur
Blauw
Bloeimaand(en)
Juni, Juli
Bladkleur
Groen
Standplaats
Zon
Plantafstand
± 9 per m2
Grondsoort
Alle grondsoorten, goed doorlatend
Toepassing
Border, Groepsbeplanting, Randbeplanting
Groenblijvend
Nee
Winterhardheid
Goed
Geurend
Nee
Vruchten
Nee
Plus- en minpunten
 • Onderhoudsarm
 • Snelgroeiend
 • Rijkbloeiend

  Nepeta faassenii Combineren met andere planten

  Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Nepeta faassenii. Deze planten zijn los van elkaar, maar ook als complete borderpakketten te bestellen.  Nepeta faassenii Verzorging en onderhoud  Aanplanten

  Voordat je begint met aanplanten is het raadzaam eerst de grondbewerking uit te voeren zoals beschreven op onze pagina over grondbewerking en plantinstructies. Het groei- en bloeisucces van de plant is namelijk voor een groot deel afhankelijk van de bodembewerking. Omdat de Nepeta faassenii potgekweekt is (en daardoor een goed ontwikkeld wortelgestel) en winterhard kan deze ieder seizoen aangeplant worden, met uitzondering van een vorst- of sneeuwperiode.

  Om ervoor te zorgen dat de plant zich goed kan wortelen is het aan te raden om na het aanplanten de bodem voldoende vochtig te houden. Zeker in periodes van veel zon en hoge temperaturen. Plant hierbij de Nepeta faassenii op een zonnige plaats in de tuin waarbij een plantafstand van ± 9 stuks per vierkante meter (potmaat 9x9 cm) aangehouden kan worden.


  Bemesten

  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.

  De Nepeta faassenii heeft een normale mestbehoefte. Omdat het hier om een vaste plant gaat adviseren wij om een meststof te gebruiken die zo’n 4 maanden werkt. Strooi hierbij 2 maal per jaar (in het voorjaar en zomer) de mestkorrels rondom de plant voor een betere groei, bloei en weerstand van de plant.

  Meststoffen die zo’n 4 maanden werken geven in korte tijd de voedingstoffen vrij aan de plant. De meeste vaste planten, zo ook de Nepeta faassenii heeft de eigenschap om in korte tijd hard te groeien. Met name in deze periode heeft de plant een behoorlijke behoefte aan voedingsstoffen. Bemest daarom in de maanden maart en juni en strooi de mestkorrels rondom of tussen de planten, liefst niet in/op de plant in verband met eventuele bladverbranding. Zo voorkom je een mesttekort voor de plant.


  Snoeien

  Snoei de vaste plant in het voorjaar pas tot 5 cm boven de grond terug, net voordat de Nepeta faassenii begint uit te lopen. De afgestorven plantdelen van de Nepeta faassenii ‘Six Hills Giant’ vormen in de winter van nature namelijk een beschermlaag bij vorst. Gebruik hierbij een scherpe snoeischaar of heggenschaar.

  In de zomer kun je de uitgebloeide bloemen wegsnoeien maar voor de vitaliteit en het model van de Nepeta faassenii kun je deze halverwege de zomer beter in zijn geheel terugsnoeien (tot zo'n 5 cm boven de grond). De plant zal dan weer spoedig opnieuw uitlopen en in dat zelfde jaar voor een tweede keer bloeien. Dit houdt de plant jong en vitaal.


  Water geven

  De Nepeta faassenii heeft een gemiddelde waterbehoefte. Bij aanhoudende droogte tijdig water geven om te voorkomen dat de plant uitdroogt. Hierbij is het beter om de plant in een keer rijkelijk te voorzien van water, dan iedere dag een klein beetje. Dit stimuleert namelijk het wortelgestel van de plant om zelf op zoek te gaan naar water in de bodem. Gebruik bij voorkeur opgevangen regenwater om de plant te besproeien.


  Scheuren

  Om ervoor te zorgen dat de Nepeta faassenii goed blijft groeien en bloeien is het belangrijk dat de plant na enkele jaren, ± 3 jaar wordt gescheurd. Hiermee wordt bedoeld dat de plant in zijn geheel wordt uitgegraven en opgesplitst in meerdere plantdelen. De kern van de plant kan in de meeste gevallen worden weggegooid. De jonge, gezonde plantdelen zitten in de meeste gevallen aan de buitenkant. Deze dienen weer opnieuw geplant te worden. Dit proces (wat om de 3 jaar herhaalt dient te worden) wat ook wel delen wordt genoemd zorgt ervoor dat de plant jaar in, jaar uit bloei- en groeikrachtig blijft. Het beste tijdstip om de Nepeta faassenii te delen is het voorjaar of najaar op een bewolkte dag.


  Handig voor erbij
  Bijpassende producten voor tuinplanten
  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.
  Potgrond compact
  4
  99
  Per st.
  Plantenvoeding
  10
  95
  Per st.
  Plantbooster
  12
  95
  Per st.
  Beoordelingen van onze klanten

  Beoordelingen van onze klanten over

  Nepeta faassenii
  Er zijn nog geen reviews toegevoegd.

  Voeg beoordeling toe
  Betaalmethodes

  Hulp nodig?

  Neem contact op met onze klantenservice

  Onze socials

  Volg ons op social media


  Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.