Ophiopogon planiscapus 'Niger'

Slangenbaard 1 Beoordeling
Belangrijke mededeling
In verband met de vakantieperiode in combinatie met de lancering van een volledig nieuwe webshop en bedrijfsnaam is het op dit moment tijdelijk niet mogelijk om bestellingen te plaatsen in onze webshop.

Vanaf eind september/begin oktober kunt u kiezen uit een nog breder assortiment in onze geheel vernieuwde webshop.
Meer info volgt spoedig


Profiteer van onze staffelkorting

Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Slangenbaard

De Ophiopogon planiscapus 'Niger', ook wel Slangenbaard of Zwart gras genoemd is een laagblijvende en groenblijvende siergras. Het blad is leerachtig en paarszwart van kleur. Door de aparte zwarte bladeren kan in de tuin een erg mooi kleureffect worden gecreëerd.

In de maanden augustus en september bloeit de Ophiopogon planiscapus 'Niger' met lila bloemen (roze bloemaren). Na de bloei ontwikkelen zich zwarte bessen. Uiteindelijk bereikt wordt de Slangenbaard zo'n 20-25 cm hoog. De Ophiopogon planiscapus 'Niger' leent zich perfect voor in een border, als vakbeplanting, in Oosterse tuinen en is eventueel ook als kuipplant (terrasplant) te gebruiken. 

De standplaats van de Ophiopogon planiscapus 'Niger' dient een zonnige of half beschaduwde plek in de tuin te zijn op een humusrijke bodem. Deze siergras soort vormt wortelstokken waaruit zich nieuwe planten ontwikkelen, maar woekert niet. Enig geduld is wel vereist aangezien dit zwart gras relatief traag groeit.

De Ophiopogon laat zich makkelijk combineren met andere tuinplanten (bijvoorbeeld de Hakonechloa macra 'Aureola') en behoord tot de goede, winterharde siergrassen.

De Ophiopogon planiscapus 'Niger' (Slangenbaard) bestel je voordelig online bij tuinplanten webwinkel Plant & Grow.

Met liefde voor jou verpakt
Onze unieke plantverpakking

Als we ergens trots op zijn bij Plant & Grow, dan is dat wel onze eigen, unieke en zelf ontwikkelde verpakking voor onze 9x9 cm pot planten. Na vele jaren van (door)ontwikkeling en research hebben we een verpakking ontwikkeld die het mogelijk maakt om planten onbeschadigd en snel bij je thuis te laten bezorgen.

Meer informatie
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking

Planteigenschappen Ophiopogon planiscapus 'Niger'

Artikelnummer
418
Levertijd
1-5
werkdagen
Geslacht
Ophiopogon (bekijk alle soorten)
Groeivorm(en)
Polvormende groeiwijze
Hoogte plant bij levering
5-10 cm Pot 9x9cm
Volwassen hoogte plant
25 cm
Bloeikleur
Roze
Bloeimaand(en)
Augustus, September
Bladkleur
Paars, Zwart
Standplaats
Zon, Halfschaduw
Plantafstand
± 12 per m2
Grondsoort
Alle grondsoorten, goed doorlatend, Humusrijke grond, Voedselrijke grond
Toepassing
Border, Groepsbeplanting, Randbeplanting, Pot, Plantenbak
Groenblijvend
Ja
Winterhardheid
Goed
Geurend
Nee
Vruchten
Nee
Plus- en minpunten
 • Jaarrond te planten
 • Onderhoudsarm
 • Decoratief blad

  Ophiopogon planiscapus 'Niger' Combineren met andere planten

  Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Ophiopogon planiscapus 'Niger'. Deze planten zijn los van elkaar, maar ook als complete borderpakketten te bestellen.  Ophiopogon planiscapus 'Niger' Verzorging en onderhoud  Aanplanten

  Voordat je begint met aanplanten is het raadzaam eerst de grondbewerking uit te voeren zoals beschreven op onze pagina over grondbewerking en plantinstructies. Het groei- en bloeisucces van de plant is namelijk voor een groot deel afhankelijk van de bodem. Omdat de Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ potgekweekt is (en daardoor een goed ontwikkeld wortelgestel) kan deze ieder seizoen aangeplant worden, met uitzondering van een vorst- of sneeuwperiode.

  Om ervoor te zorgen dat de plant zich goed kan wortelen, is het aan te raden om na het aanplanten de bodem voldoende vochtig te houden. Zeker in periodes van veel zon en hoge temperaturen. Plant hierbij de Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ op een zonnige en/of half beschaduwde plaats in de tuin waarbij een planthoeveelheid van ± 9-12 stuks per vierkante meter (potmaat 9x9 cm) aangehouden kan worden.


  Bemesten

  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.

  De Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ heeft een bovengemiddelde mestbehoefte. Om te zorgen dat de plant goed blijft groeien adviseren wij om de plant in het voorjaar en zomer rijkelijk te bemesten met een (organische) meststof. Gebruik hiervoor meststoffen die een werkingsduur hebben van zo’n 4 maanden zodat in deze periode alle voedingstoffen worden vrijgegeven.

  Bemest de plant hierbij in de maanden maart (eerste keer) en juni (tweede keer) en voorkom hiermee een mesttekort. Strooi hierbij de mestkorrels niet in de plant, maar rondom de plant. Indien er op korte termijn geen regen wordt voorspelt kun je het beste zelf even lichtjes water geven. De mestkorrels zullen, zodra ze in contact komen met vocht, de eerste voedingstoffen vrijlaten.


  Snoeien

  De Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ is het mooist wanneer deze niet (of nauwelijks) wordt gesnoeid. De plant blijft dan het mooiste in model. Wat je in het voorjaar weg zou kunnen snoeien zijn bruine bladeren, lelijke zwarte besjes en/of de uitgebloeide bloemen. Verder heeft het zwarte gras geen snoei nodig en is daarvoor relatief onderhoudsarm.


  Water geven

  De Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ heeft een normale waterbehoefte. Hoe zonniger de standplaats, hoe sneller de plant water nodig heeft. Bij langdurige droogte en hoge temperaturen (zeker in de volle zon) is belangrijk om op tijd water te geven. Geef hierbij 't liefst in één keer rijkelijk (opgevangen regen)water dan iedere dag een klein beetje. Dit is beter voor de ontwikkeling van het wortelgestel. Geef het siergras bij voorkeur in de avonduren water. Hierdoor verdampt er minder water en is er vrijwel geen kans op bladverbranding.


  Scheuren

  In tegenstelling tot veel andere siergrassen, hoeft de Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ niet gescheurd te worden om zijn bloei- en groeikracht te behouden. Ze kunnen jaar in, jaar uit blijven staan. Eventueel kun je de plant scheuren voor vermeerdering. Wanneer je dit doet, kan dit het beste in het voor- of najaar worden gedaan. 


  Bijzonderheden

  De Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ verspreid zich (woekert niet) door middel van wortelstokken. Verwijder eventueel onkruid dus altijd met de hand (onkruid plukken). Met schoffelen is er namelijk een grote kans dat je de ondergrondse wortelstokken beschadigd, waardoor de plant minder snel groeit.


  Handig voor erbij
  Bijpassende producten voor tuinplanten
  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.
  Potgrond compact
  4
  99
  Per st.
  Plantenvoeding
  10
  95
  Per st.
  Plantbooster
  12
  95
  Per st.
  Beoordelingen van onze klanten

  Beoordelingen van onze klanten over

  Ophiopogon planiscapus 'Niger'
  Voeg beoordeling toe
  Betaalmethodes

  Hulp nodig?

  Neem contact op met onze klantenservice

  Onze socials

  Volg ons op social media


  Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.