Phragmites australis

Riet
Belangrijke mededeling
In verband met de vakantieperiode in combinatie met de lancering van een volledig nieuwe webshop en bedrijfsnaam is het op dit moment tijdelijk niet mogelijk om bestellingen te plaatsen in onze webshop.

Vanaf eind september/begin oktober kunt u kiezen uit een nog breder assortiment in onze geheel vernieuwde webshop.
Meer info volgt spoedig


Profiteer van onze staffelkorting

Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Riet

De Phragmites australis, beter bekent als Riet is een veelgebruikte bladverliezende oeverplant/grassoort voor aan de oever of waterkant. De groeiwijze is rechtopgaand en gaat van een fijne groei naar een steeds grovere groei. De stengel kan in volwassen stadium uiteindelijk 1 tot 3 cm breed worden met daaraan spits toelopende, groene tot groengrijze bladeren. In de maanden juni, juli en augustus bloeit de Phragmites australis met grote purperkleurige en/of bruinachtige pluimen die tot lang in de winter aan de plant blijven zitten. Hiermee zaait de plant zich uit maar ook via wortelstokken vind vermeerdering plaats. Wel kan het enige jaren duren voordat de plant zijn volwassen stadium heeft bereikt en tot bloei komt (2-3 jaar).

De standplaats van de Phragmites australis dient een zonnige of half beschaduwde plek in de tuin te zijn, met voorkeur op een drassige, vochthoudende grond waarbij het belangrijk is dat de plant niet te diep in het water staat (max. 15 cm). Om die reden kan de Phragmites australis het beste gebruikt worden als oeverplant. Het eerste jaar na aanplanten bereikt de Phragmites australis een hoogte van zo'n 80 tot 100 cm, het tweede jaar al zo'n 150 cm en vanaf het derde jaar 2 meter of meer. Onder de juiste omstandigheden kan de Phragmites australis een hoogte bereiken van wel 300 cm hoog. Onderhoud heeft de Phragmites australis weinig nodig, enkel het gras in het voorjaar 10 cm boven de grond afknippen. Riet is daarbij goed winterhard en bladverliezend.

De Phragmites australis (Riet) koop je voordelig online bij tuinplanten webshop Plant & Grow.

Met liefde voor jou verpakt
Onze unieke plantverpakking

Als we ergens trots op zijn bij Plant & Grow, dan is dat wel onze eigen, unieke en zelf ontwikkelde verpakking voor onze 9x9 cm pot planten. Na vele jaren van (door)ontwikkeling en research hebben we een verpakking ontwikkeld die het mogelijk maakt om planten onbeschadigd en snel bij je thuis te laten bezorgen.

Meer informatie
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking

Planteigenschappen Phragmites australis

Artikelnummer
461
Levertijd
1-5
werkdagen
Geslacht
Phragmites (bekijk alle soorten)
Groeivorm(en)
Opgaande tot bossige groeiwijze
Hoogte plant bij levering
5-10 cm Pot 9x9cm
Volwassen hoogte plant
200 cm
Bloeikleur
Bruin, Paars
Bloeimaand(en)
Juli, Augustus, September
Bladkleur
Groen, Grijs
Standplaats
Zon, Halfschaduw
Plantafstand
± 6 per m2
Grondsoort
Vochthoudende grond
Toepassing
Groepsbeplanting, Randbeplanting
Groenblijvend
Nee
Winterhardheid
Goed
Geurend
Nee
Vruchten
Nee
Plus- en minpunten
 • Jaarrond te planten
 • Onderhoudsarm
 • Decoratief blad

  Phragmites australis Combineren met andere planten

  Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Phragmites australis. Deze planten zijn los van elkaar, maar ook als complete borderpakketten te bestellen.  Phragmites australis Verzorging en onderhoud  Aanplanten

  Het aanplanten van de Phragmites australis is jaarrond mogelijk zolang het op 't moment van planten maar niet vriest of sneeuwt. Dit jaarrond aanplanten kan omdat de plant potgekweekt is en daardoor al een goed ontwikkeld wortelgestel heeft. Tevens is deze soort volledig winterhard in ons klimaat. Voor een juiste plantdichtheid adviseren wij om bij een potmaat van 9x9 cm zo'n 6 tot 9 stuks per m2 aan te houden (of 3 tot 4 stuks per strekkende meter) op een zonnige of half beschaduwde plek in de tuin. Na aanplanten en daarna is het belangrijk om de grond voldoende vochtig te houden.


  Bemesten

  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.

  In tegenstelling tot veel andere planten, heeft de Phragmites australis eigenlijk geen bemesting nodig. Het gras groeit van nature ook in het wild aan onze waterkanten en daar doet de Phragmites australis het uitstekend zonder enige vorm van bemesting. Zou je wel bemesten, dan is de kans groot dat deze meststoffen toch ook in het water terecht komen wat niet wenselijk is

   

   


  Snoeien

  De Phragmites australis is niet wintergroen. Aan het einde van de herfst, begin van de winter sterven de  bovengrondse delen af met uitzondering van de stijve stengels. Deze blijven tot in de winter aan de plant zitten. Wanneer de Phragmites australis in drassige grond (aan de oever) staat kun je de plant in maart tot zo'n 10-15 cm boven de grond terugsnoeien. Staat de Phragmites australis in een laagje water? Zorg dat dat de plant tot zo'n 5 cm boven het wateroppervlakte blijft uitsteken wanneer het Riet wordt teruggesnoeid. De holle holtes mogen namelijk niet vol stromen met water aangezien de plant dan verdrinkt en uiteindelijk afsterft. 


  Water geven

  De Phragmites australis heeft een vochtige en drassige grond nodig om goed te kunnen groeien. Zorg dus dat de plant met name in de zomer niet te droog komt te staan. Plant de Phragmites australis daarom ook aan de oever van een vijver waarbij de bodem automatisch al vochthoudend is. Let er bij droge periodes wop dat het waterpijl niet te ver naar beneden zakt om te droge grond te voorkomen.


  Bijzonderheden

  De Phragmites australis heeft enkele jaren nodig om zijn volwassen stadium te bereiken.


  Handig voor erbij
  Bijpassende producten voor tuinplanten
  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.
  Potgrond compact
  4
  99
  Per st.
  Plantenvoeding
  10
  95
  Per st.
  Plantbooster
  12
  95
  Per st.
  Beoordelingen van onze klanten

  Beoordelingen van onze klanten over

  Phragmites australis
  Er zijn nog geen reviews toegevoegd.

  Voeg beoordeling toe
  Betaalmethodes

  Hulp nodig?

  Neem contact op met onze klantenservice

  Onze socials

  Volg ons op social media


  Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.