Saponaria ocymoides

Zeepkruid
Hoogte plant bij levering
5-10 cm | Pot 9x9cm
Prijs
1,99
m2
=
Aantal Planten


Profiteer van onze staffelkorting
Va. 2 stuks
€ 2,39
Va. 6 stuks
€ 2,29
Va. 12 stuks
€ 2,19
Va. 24 stuks
€ 2,09
Va. 96 stuks
€ 1,99

Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Zeepkruid

De Saponaria ocymoides, ook wel Zeepkruid genoemd is een laagblijvende en snelgroeiende, semi-wintergroene vaste plant. De plant heeft een breed spreidend tot overhangende groeiwijze (kruipende stengels) en wordt daardoor ook wel eens als bodembedekker toegepast. Het lansvormige tot eivormige blad van de Saponaria ocymoides is groen van kleur en licht behaard (donsachtig). In de maanden mei, juni, juli en augustus bloeit de Saponaria ocymoides rijkelijk met roze bloempjes die in losse trosjes gegroepeerd aan de plant groeien. De roze bloemen hebben een diameter van zo'n 1 cm. 

De standplaats van de Saponaria ocymoides dient een zonnige of half beschaduwde plek in de tuin te zijn en prefereert een neutrale tot kalkrijke bodem. Zorg dat de grond voldoende luchtig is zodat overtollig water makkelijk weg kan stromen. Met name in in de winter is het belangrijk dat de Saponaria ocymoides niet te nat staat. Uiteindelijk bereikt de  Saponaria ocymoides een hoogte van zo'n 15-20 cm. Hierbij is de plant perfect te gebruiken in borders, rotstuinen of in een stapelmuur. Zeepkruid laat zich eenvoudig combineren met andere vaste planten, heeft geen bijzondere verzorging nodig en is in ons klimaat goed winterhard.

De Saponaria ocymoides (Zeepkruid) kun je voordelig online kopen bij tuinplanten webshop Plant & Grow.

Met liefde voor jou verpakt
Onze unieke plantverpakking

Als we ergens trots op zijn bij Plant & Grow, dan is dat wel onze eigen, unieke en zelf ontwikkelde verpakking voor onze 9x9 cm pot planten. Na vele jaren van (door)ontwikkeling en research hebben we een verpakking ontwikkeld die het mogelijk maakt om planten onbeschadigd en snel bij je thuis te laten bezorgen.

Meer informatie
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking

Planteigenschappen Saponaria ocymoides

Artikelnummer
285
Levertijd
1-5
werkdagen
Geslacht
Saponaria (bekijk alle soorten)
Groeivorm(en)
Kruipende breed-uitgroeiende groeiwijze
Hoogte plant bij levering
5-10 cm Pot 9x9cm
Volwassen hoogte plant
15 cm
Bloeikleur
Roze
Bloeimaand(en)
Mei, Juni, Juli, Augustus
Bladkleur
Groen
Standplaats
Zon, Halfschaduw
Plantafstand
± 9 per m2
Grondsoort
Alle grondsoorten, goed doorlatend
Toepassing
Border, Groepsbeplanting, Randbeplanting
Groenblijvend
Nee
Winterhardheid
Goed
Geurend
Nee
Vruchten
Nee
Plus- en minpunten
 • Jaarrond te planten
 • Onderhoudsarm
 • Rijkbloeiend

  Saponaria ocymoides Combineren met andere planten

  Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Saponaria ocymoides.
  Saponaria ocymoides Verzorging en onderhoud  Aanplanten

  Aangezien de Saponaria ocymoides winterhard en potgekweekt is kan deze het gehele jaar door aangeplant worden, zolang het op het moment van aanplanten maar niet vriest of sneeuwt. Hierbij adviseren wij een planthoeveelheid van 6 stuks per vierkante meter (bij een potmaat van 9x9 cm) op een zonnige standplaats. Om de aangroei van de plant sterk te vergroten is het raadzaam om onze pagina over grondbewerking en plantinstructies op te volgen.

  Na aanplanten en de eerste periode daarna is het noodzakelijk om de plant voldoende water te geven. De plant kan zich dan beter wortelen en zal zich vervolgens sneller zelf van water kunnen voorzien.


  Bemesten

  Bio Tuinmest
  15
  99
  Per st.

  Om ervoor te zorgen dat de Saponaria ocymoides goed blijft groeien is het raadzaam om de plant twee keer per jaar te bemesten. Doe dit in de maanden maart en juni en bemest hierbij met een meststof die in 3-4 maanden tijd de voedingstoffen vrijgeeft aan de plant. Naast dat bemesting zorgt voor een betere groei en bloei, verhoogt het de weerstand van de plant waardoor deze minder vatbaar is voor ziekte en plagen.

  Bemest bij voorkeur op een tijdstip wanneer er regen wordt voorspelt. Zodra de meststof in contact komt met vocht worden de voedingsstoffen vrijgegeven. De plant kan dan direct de voedingsstoffen opnemen. Door 2 maal per jaar te bemesten voorkom je een mesttekort bij de plant.


  Snoeien

  De Saponaria ocymoides is een semi groenblijvende plant. In de praktijk houdt dit in dat de vaste plant alleen bij strenge winters zijn blad verliest. In een 'normale' winter zal de plant deels zijn blad verliezen. In het voorjaar (eind maart) kun je deze verdorde bladeren en stengels het beste wegsnoeien. Mocht de Saponaria ocymoides in zijn geheel niet meer mooi zijn, dan kun je deze gerust tot enkele centimeter boven de grond terugsnoeien (met een snoeischaar of heggenschaar. De plant zal vervolgens weer volledig opnieuw uitlopen.

  Na de bloei mogen de bloemen van de Saponaria ocymoides direct worden weggesnoeid. Eventueel mag je bij het 'trimmen' van de Zeepkruid ook een deel van het blad/stengels meenemen. De plant zal dan extra gestimuleerd worden om nieuwe uitlopers te vormen.


  Water geven

  De Saponaria ocymoides heeft een gemiddelde waterbehoefte. Bij aanhoudende droogte tijdig water geven om te voorkomen dat de plant uitdroogt. Hierbij is het beter om de plant in een keer rijkelijk te voorzien van water, dan iedere dag een klein beetje. Dit stimuleert namelijk het wortelgestel van de plant om zelf op zoek te gaan naar water in de bodem. Gebruik bij voorkeur opgevangen regenwater om de plant te besproeien.


  Scheuren

  Om te zorgen dat de Saponaria ocymoides groei- en bloeikrachtig blijft is het raadzaam om de plant na ± 3 jaar te scheuren. Hierbij wordt de plant in zijn geheel uitgegraven, in meerdere delen opgesplitst en vervolgens de jonge, gezonde plantdelen terug geplant. In de meeste gevallen zullen dit de buitenste plantdelen zijn. Oude plantdelen kunnen worden weggegooid. Het scheuren, ook wel delen genoemd kun je het beste doen in het voorjaar of het najaar. De plant bevind zich in deze jaargetijde in een relatief rustigere periode en gaat de energie van de plant sneller naar het wortelgestel.


  Handig voor erbij
  Bijpassende producten voor tuinplanten
  Bio Tuinmest
  15
  99
  Per st.
  Potgrond compact
  4
  99
  Per st.
  Plantenvoeding
  10
  95
  Per st.
  Plantbooster
  12
  95
  Per st.
  Beoordelingen van onze klanten

  Beoordelingen van onze klanten over

  Saponaria ocymoides
  Er zijn nog geen reviews toegevoegd.

  Voeg beoordeling toe
  Betaalmethodes

  Wij zijn gecertificeerd!
  Thuiswinkel Waarborg
  Hulp nodig?

  Neem contact op met onze klantenservice

  Onze socials

  Volg ons op social media


  Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.