Sempervivum tectorum

  • Jaarrond te planten
  • Onderhoudsarm
  • Groenblijvend


Tijdelijk uitverkocht
Dit product is momenteel niet leverbaar.


Planteigenschappen:  
Artikelnummer: 118
Geslacht: Sempervivum
Uiteindelijke hoogte: 15 cm
Bloeikleur: Roze
Bloeimaand(en): Juni, Juli
Bladkleur: Groen
Aantal planten: ± 
18 per m2
Standplaats: zon, halfschaduw
Toepassing: Border, Groepsbeplanting, Randbeplanting
Winterhardheid: Goed
Groenblijvend: Ja
Meer informatie  
Grondsoort: Alle grondsoorten, bij voorkeur droge gronden.
Combi. mogelijkheden:
Geurend: Nee
Vruchten: Nee
Minder informatie  

De Sempervivum tectorum kan op dit moment aangeplant worden. Meer informatie, zie aanplanten
Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Donderblad

De Sempervivum tectorum, ook wel Donderblad of Gewone Huislook genoemd is wintergroene vaste plant met een zode-vormende groeiwijze die erg weinig eisen stelt aan de grond. De plant groeit het beste op een zonnige of half beschaduwde standplaats en heeft daarbij weinig water en voedingstoffen nodig. Wil je de plant maximaal verwennen, zorg dan dat de bodem iets of wat kalkhoudend is

De Sempervivum tectorum heeft vlezig groen blad met een roodbruine top. In het blad slaat de plant vocht op (succulent). In de volksmond wordt de Sempervivum tectorum ook wel 'vetplantje' genoemd. Er gaan geruchten dat het Donderblad blikseminslag zou voorkomen. Om die reden wordt de plant (in sommige delen van de wereld) op het dak van het huis geplant.

Daarnaast wordt de Sempervivum tectorum vaak gebruikt voor de zogenoemde "groene daken", mede omdat ze nauwelijks onderhoud nodig hebben.

In de maanden juni en juli bloeit de Sempervivum tectorum met kleine roze bloempjes die in tuilen staan en op korte stelen groeien. Donderblad wordt veel toegepast in rotstuinen of als beplanting op het dak. Vroeger dacht men dat de Sempervivum tectorum bescherming bood tegen blikseminslag. 

De Sempervivum tectorum (Donderblad) koop je voordelig online bij tuinplanten webwinkel Plant & Grow.


Sempervivum tectorum combineren met andere planten

Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Sempervivum tectorum.


Geen producten gevonden voor de geslecteerde criterea.


Verzorging en onderhoud Sempervivum tectorum


Aanplanten

De Sempervivum tectorum is potgekeekt. Hierdoor kan de plant, ongeacht het seizoen jaarrond aangeplant worden zolang het op 't moment van aanplanten maar niet vriest of sneeuwt. Om te zorgen dat de plant goed gaat wortelen is het belangrijk om na aanplanten een keer flink water te geven.

Wij adviseren om ongeveer 18 stuks per m2 (bij een potmaat van 9x9 cm) te zetten op een zonnige, eventueel half beschaduwde standplaats. Om te zorgen dat de Sempervivum tectorum goed kan groeien dient eerst op de juiste manier grondbewerking verricht te worden. De tuinexperts van Plant & Grow hebben alle tips en adviezen voor je die te vinden zijn op onze pagina over grondbewerking en plantinstructies.


Bemesten

€ 12,99
Pokon Bio Tuinmest Pokon Bio Tuinmest

Pokon Bio Tuinmest

In tegenstelling tot veel andere planten, groeit de Sempervivum tectorum het beste op schrale, voedselarme gronden. Bemest dus niet teveel. Jaarlijks één keer per jaar een beetje bemesten (in maart/april) is voldoende. Hoewel het misschien onlogisch kan klinken, groeit de plant juist het beste/mooist wanneer deze niet teveel bemesting krijgt.

Aangezien de Sempervivum tectorum zodenvormend groeit zul je de mestkorrels sneller op de plant strooien dan daartussen. Juist dat laatste (er tussen) is het meest gewenst. Gebruik altijd een organische meststof. Bij kunstmest is de kans op bladverbranding stukken groter. Voorkom 'hoopjes' mest, dus verdeel de mestkorrels zorgvuldig per vierkante meter. Indien mogelijk de mestkorrels vermalen tot kleine(re) korrels en dan pas uitstrooien. Na bemesten de Sempervivum tectorum rijkelijk besproeien zodat de mestkorrels die nog op het blad liggen zoveel mogelijk tussen de vaste plant komen (in contact met de aarde).


Snoeien

De Sempervivum tectorum hoeft niet gesnoeid te worden.


Water geven

De Sempervivum tectorum kan goed tegen warmte en droge periodes. De plant heeft in verhouding tot andere tuinplanten relatief weinig water nodig. Dit komt mede omdat de plant van nature voorkomt in relatief zonnige gebieden. Ondanks dat is het raadzaam om bij langdurige droogte de plant toch wat water te geven. Dit voorkomt uitdroging want uiteindelijk heeft toch echt iedere plant water nodig om te kunnen groeien.Reviews over de Sempervivum tectorum

Nog geen reviews toegevoegd


Bij Plant & Grow betaal je veilig en vertrouwd met

Betaalmethodes