Siergrassen

Siergras kopen kan voordelig online bij Plant & Grow. Bekijk hieronder ons volledige assortiment siergrassen soorten geschikt voor de mooiste grassen tuin.

Meer informatie

Filter
Pagina 3 / 3
 • Toon
 
30 cm
uitverkocht
180 cm
uitverkocht
225 cm
uitverkocht
180 cm
uitverkocht
200 cm
uitverkocht
100 cm
200 cm
uitverkocht
70 cm
uitverkocht
40 cm
uitverkocht
60 cm
uitverkocht
 
‹ Vorige pagina
 

Siergras kopen

Online siergrassen kopen voor in een grassen tuin of op het balkon? Bekijk dan nu onze uitgebreide collectie aan (groenblijvende) siergrassen. Alle grasplanten zijn met grote zorg opgekweekt en verkrijgbaar tegen zéér scherpe prijzen! Hulp nodig bij het kiezen van het perfecte siergras soort? Maak gebruik van onze grassen verfijn functie op de website of neem contact op met onze klantenservice. We hebben grassen voor in potten en bloembak maar uiteraard ook voor in de tuin (volle grond).

 

Een siergras voor in elke tuin

De laatste jaren zijn siergrassen steeds populairder geworden. Veel mensen hebben de schoonheid van de plant ontdekt en kopen steeds vaker siergrassen. Ze zijn makkelijk te gebruiken in de tuin of op het balkon en hebben een natuurlijke uitstraling. Door de grote verscheidenheid aan grassen, variërend in diverse kleuren en maten, is er voor iedere tuin een passende soort te vinden. Of je nu kiest voor een bladverliezende of groenblijvend siergras, je bent bij bijna alle grassoorten jaarrond verzekerd van een decoratieve uitstraling. Groenblijvende siergrassen, omdat ze ook in de winter zijn kleur behouden; bladverliezende siergrassen door de vaak prachtige herfstkleuren en opvallende verschijning in de winter, zeker wanneer de zon op de berijpte takken schijnt. De grote sierwaarde van deze siergrassen soorten worden met name gevormd door de groeiwijze, de bladkleur en de (soms imposante) bloeiwijze. Daarnaast is de plant erg mooi in combinaties met vaste planten en breed inzetbaar in de tuin. Een veelgebruikte grassoort (geslacht) is de Pennisetum (Lampenpoetsersgras) met de soorten Pennisetum 'Hameln', Pennisetum alopecuroides en Pennisetum 'Little Bunny'. Andere veelgebruikte grassen zijn de Miscanthus, Liriope muscari (Leliegras), Festuca glauca (een blauw siergras), Hakonechloa macra en Stipa tenuissima.

 

Welke soorten siergrassen zijn er? 

Het assortiment siergrassen is heel groot. Siergrassen kopen kan hierdoor lastig zijn. Het is goed om te weten dat siergrassen niet alleen groen van kleur zijn maar ook in andere kleuren te koop zijn. Daarnaast zijn er soorten met bloemen, maar ook andere grassen zonder bloemen. Het is handig om rekening te houden met het soort siergras dat je koopt. We hebben siergrassen die het goed doen op een zonnige standplaats, in halfschaduw maar ook in volle schaduw. Bij de indeling van je tuin is het altijd van belang om te kijken hoe de zon over je tuin heen gaat. Hierdoor creëer je de beste omstandigheden voor elke plant door de juiste standplaats te kiezen.

Plant & Grow biedt grassen in diverse soorten en maten, van wintergroene siergrassen tot bladverliezende, van schaduwrijke tot zonminnende planten. Voor iedere tuin en voor ieder budget kan altijd een passend siergras worden gevonden. Onze bijzondere soorten zijn onder andere het Japans siergras zoals het Japans bloedgras met een prachtige unieke kleur. Of de Stipa gigantea en het Lampenpoetsersgras.

 

Wanneer bloeien grassen? 

Over het algemeen bloeien de meeste siergrassen wat later in het seizoen en zijn daardoor perfect geschikt om ook in de nazomer en herfst de tuin spannend te houden. Diep in de herfst zijn de meeste andere planten uitgebloeid, met siergrassen blijft de tuin speels en mooi eruit zien. Het is dan ook een goed idee om siergrassen te combineren met andere planten. Bloeiende siergrassen zijn bijvoorbeeld erg mooi in combinatie met bloeiende vaste planten.

 

Op welke manieren kan het siergras worden gebruikt? 

De siergrassen van Plant & Grow zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en zijn met veel zorg opgegroeid bij de kweker. Er zijn soorten die slechts enkele centimeters hoog worden tot siergrassen van enkele meters hoog. Daarnaast kunnen ze onderling enorm variëren in standplaats, blad en bloeikleur/bloeiwijze.
Voor iedere tuin of balkon kan een passende grasplant worden gevonden die aansluit bij de wens van de klant. Bij Plant & Grow is het mogelijk om op planteigenschap te zoeken waardoor het voor iedereen mogelijk is om gemakkelijk online siergrassen te kopen. Voor wie wat extra inspiratie kan gebruiken, worden hieronder enkele toepassingsmogelijkheden gegeven met siergrassen:

 • In een border (in kleine groepjes, een grotere groep bij elkaar of met één soort als vakbeplanting) in de voortuin of achtertuin. Laagblijvende siergrassen kunnen hierbij aan de rand van de border worden gebruikt en hoge siergrassen (met een vaak pluimvormige bloeiwijze) achter in de border. Hierdoor ontstaat dynamiek in de tuin. Bij een vakbeplanting zijn de laagblijvende grassen het beste geschikt.
 • Als solitair in een border. Met name grote, imposante siergrassen (zoals de Panicum virgatum 'Heavy Metal', een hoog siergras) met een uitbundige bloeiwijze lenen zich hiervoor perfect. Ze vormen de eyecatcher in je tuin of border. Siergrassen zijn perfect te gebruiken in combinatie met vaste planten. Het blad van het siergras in combinatie met dat van een vaste plant is erg decoratief. Naast het verschil in blad is de bloeiwijze verschillend waardoor prachtige kleurcombinaties kunnen ontstaan.
 • In prairiebeplantingen zijn siergrassen een absolute 'must have'.
 • In Japanse tuinen. De Ophiopogon planiscapus 'Niger', ook wel Slangenbaard is een zwart siergras dat zich hier perfect voor leent evenals de Liriope 'Moneymaker' en Koeleria glauca.
 • Als potplant voor op het balkon of terras (in plantenbakken).
 • Siergrassen in bloembakken (zoals bijvoorveeld de Stipa tenuissima 'Ponytails', Carex foliosissima 'Irish Green' en Liriope muscari 'Monroe White').
 • Langs vijverranden en oevers.
 • Siergrassen als bodembedekker.
 • Een terras of zithoek kan op een speelse wijze worden afgeschermd (privacy) door gebruikt te maken van de wat hogere siergrassen.

 

Wanneer siergrassen planten?

Over het algemeen zijn bijna alle siergrassen winterhard en kunnen daardoor ook jaarrond worden aangeplant. Dit komt omdat de siergrassen in pot worden opgekweekt bij de siergrassen kwekerij en daardoor al een goed en sterk wortelgestel hebben. Hierdoor ben je ook niet meer afhankelijk van bepaalde plantseizoenen om je grassen te kopen (aan te planten). Alleen grassen die matig winterhard zijn kunnen het beste in het voorjaar worden aangeplant. Per product geven wij aan hoe winterhard de desbetreffende siergrassoort is. 

 

Wanneer moet je siergrassen scheuren?

Sommige grassen moeten na 3 tot 4 jaar worden gescheurd (in voorjaar of najaar) voor het behoud van een mooie (bloeiende) plant. Het siergras breidt zich namelijk uit in de breedte en in de kern verliest het gras zijn groeikracht. Door het gras in zijn geheel uit te graven en op te splitsen in meerdere delen, kan de kern worden verwijderd en de jonge, gezonde plantendelen (aan de buitenkant) worden terug geplant. Per siergras wordt dit vermeld door Plant & Grow. Door deze handeling uit te voeren ben je weer voor jaren verzekerd van een groei-krachtige plant.

 

Wanneer moet je een siergras snoeien? 

Verdorde bladeren en stengels dienen (bij voorkeur) bij bladverliezende siergrassen in het vroege voorjaar teruggesnoeid te worden. Deze dienen namelijk van nature als bescherming bij vorst en zijn tevens in de winter nog erg decoratief. Ook bladverliezende siergrassen in pot dienen in in voorjaar gesnoeid te worden. Hoge siergrassen zoals Prachtriet, Stipa gigantea en Pluimgras zijn erg mooi in de winter. Pampasgras snoeien mag absoluut niet in het najaar, deze grasplant is een van de weinige grassen in onze webshop die matig winterhard is. 

Groenblijvende siergrassen zoals de Liriope muscari 'Moneymaker', Carex 'Irish Green', Sesleria autumnalis en Festuca glauca 'Elijah Blue', kun je in het voorjaar en najaar de verdorde bladeren eruit snoeien. Mochten er veel bruine bladeren aan deze grassoorten zitten, dan kun je er ook voor kiezen het gras in zijn geheel terug te snoeien tot enkele centimeters boven de grond. Deze zal in het voorjaar dan weer opnieuw uitlopen met frisgroene bladeren.

 

Is siergras winterhard? 

De meeste siergrassen zijn winterhard. Dit betekent dat ze niet bedekt hoeven te worden in de winter. In het voorjaar zullen de siergrassen weer mooi uitlopen, mits de planten goed zijn onderhouden het voorgaande jaar. Kijk altijd goed in onze beschrijving of het soort siergras dat je koopt winterhard is of dat je de plant in de winter moet beschermen tegen vorst. Grassen in pot kun je tijdelijk binnen zetten bij vorstperiodes.

 

Verzorging van siergrassen 

De meeste grassen zijn over het algemeen onderhoudsarm. Per siergras soort geeft Plant & Grow tips over hoe de plant het beste verzorgd kan worden. Wanneer je siergrassen wilt gaan aanplanten is het belangrijk dat de basis goed is, namelijk de bodem. Lees meer tips over de grondbewerkingen en het aanplanten op deze pagina met plantinstructies. Andere verzorging die men kan verwachten bij siergrassen zijn:

 • Jaarlijkse bemesting (in het voorjaar één keer bemesten is meestal voldoende voor het gehele groeiseizoen).
 • Water geven bij langdurige droogte.
 • Wegsnoeien van verdorde bladeren

 

De service van Plant & Grow 

Heb je vragen over een bepaald siergras of een soort siergras zoals bijvoorbeeld de Carex en de Imperata? Of wil je misschien iets weten over ons assortiment klimplanten? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag met al je vragen. Daarnaast kun je ook bij ons terecht voor advies over verschillende soorten beplanting in jouw tuin of border. Ook voor prachtige bomen en unieke varens kun je altijd terecht bij de webshop van Plant & Grow!

 

Betaalmethodes

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

Onze socials

Volg ons op social media


Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.