Thymus serpyllum

Gewone tijm
Belangrijke mededeling
In verband met de vakantieperiode in combinatie met de lancering van een volledig nieuwe webshop en bedrijfsnaam is het op dit moment tijdelijk niet mogelijk om bestellingen te plaatsen in onze webshop.

Vanaf eind september/begin oktober kunt u kiezen uit een nog breder assortiment in onze geheel vernieuwde webshop.
Meer info volgt spoedig


Profiteer van onze staffelkorting

Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Gewone tijm

De Thymus serpyllum, ook wel Gewone tijm, Kruiptijm of Wilde tijm genoemd is een semi-wintergroene vaste plant die ook vaak als vaste plant of kruidenplant wordt gebruikt. Het donkergroene en donzige blad (tegenoverstaand en elliptisch) van de Thymus serpyllum is geurend en kan tevens in gerechten als kruiden worden gebruikt. In de maanden juni tot en met september bloeit de Thymus serpyllum met roze tot paarskleurige bloempjes. Zodra de plant in bloei staat worden ze veelvuldig bezocht door hommels, bijen en vlinders. Uiteindelijk wordt de Thymus serpyllum niet veel hoger dan zo'n 10 cm.

De standplaats van de Thymus serpyllum dient een zonnige plek in de tuin te zijn op een liefst luchtige, niet te voedselrijke en redelijk droge grond. Hierbij kan de plant op verschillende manieren worden toegepast. Zo is de plant erg mooi in groepsbeplanting of als randbeplanting in een border. Daarbij is de plant goed te gebruiken als potplant, in rotstuinen en niet te vergeten in kruidentuinen. Het onderhoud aan de Thymus serpyllum is minimaal en laat zich makkelijke combineren met andere zon-minnende tuinplanten.

De Thymus serpyllum (Gewone tijm) kun je voordelig online bestellen bij tuinplanten webshop Plant & Grow.

Met liefde voor jou verpakt
Onze unieke plantverpakking

Als we ergens trots op zijn bij Plant & Grow, dan is dat wel onze eigen, unieke en zelf ontwikkelde verpakking voor onze 9x9 cm pot planten. Na vele jaren van (door)ontwikkeling en research hebben we een verpakking ontwikkeld die het mogelijk maakt om planten onbeschadigd en snel bij je thuis te laten bezorgen.

Meer informatie
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking

Planteigenschappen Thymus serpyllum

Artikelnummer
44
Levertijd
1-5
werkdagen
Geslacht
Thymus (bekijk alle soorten)
Groeivorm(en)
Kruipende breed-uitgroeiende groeiwijze
Hoogte plant bij levering
5-10 cm Pot 9x9cm
Volwassen hoogte plant
10 cm
Bloeikleur
Paars, Roze
Bloeimaand(en)
Juni, Juli, Augustus, September
Bladkleur
Groen
Standplaats
Zon
Plantafstand
± 12 per m2
Grondsoort
Alle grondsoorten, goed doorlatend, Alle grondsoorten, niet te nat
Toepassing
Border, Groepsbeplanting, Randbeplanting, Pot, Plantenbak
Groenblijvend
Ja
Winterhardheid
Goed
Geurend
Ja
Vruchten
Nee
Plus- en minpunten
 • Jaarrond te planten
 • Onderhoudsarm
 • Geurend

  Thymus serpyllum Combineren met andere planten

  Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Thymus serpyllum. Deze planten zijn los van elkaar, maar ook als complete borderpakketten te bestellen.  Thymus serpyllum Verzorging en onderhoud  Aanplanten

  Plant & Grow adviseert zo'n 9-12 stuks per m² (bij een potmaat van 9x9 cm) te planten op een zonnige plek in de tuin. De grond hoeft hierbij niet heel erg voedselrijk te zijn en droge gronden worden door deze plant ook zeer goed verdragen. Voordat de Thymus serpyllum wordt aangeplant is het belangrijk dat de grondbewerking op de juiste manier is uitgevoerd. Voor tips en advies, zie onze pagina over grondbewerking en plantinstructies.

  Deze tuinplant is potgekweekt en kan daardoor jaarrond aangeplant worden, met uitzondering van vorst- en sneeuwperiode. Geef na aanplanten rijkelijk water zodat de plant zich goed kan wortelen en dus goed kan gaan groeien.


  Bemesten

  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.

  In tegenstelling tot veel andere planten, groeit de Thymus serpyllum het beste op schrale, voedselarme gronden. Bemest dus niet teveel. Jaarlijks één keer per jaar en beetje bemesten is voldoende. Hoewel het misschien onlogisch kan klinken, groeit de plant juist het beste/mooist wanneer deze niet teveel bemesting krijgt.


  Snoeien

  De Thymus serpyllum kan het beste in het voorjaar worden teruggeknipt om zijn compacte groei te behouden. Wanneer de plant is uitgebloeid (eind augustus, begin september) mag deze eventueel alvast wat getrimd worden (maar is niet noodzakelijk). Na de bloei is de plant namelijk tijdelijk even minder mooi. De uitgebloeide bloempjes en bruin geworden takjes kunnen door middel van lichte snoei alvast worden verwijdert, mits de temperaturen in de nachten nog niet te ver naar beneden duiken.

  Snoei de plant in het najaar in ieder geval nooit helemaal terug. Het takkenstelsel van de Thymus serpyllum beschermt de plant in de winter tegen vorst. Mocht de kruidenplant toch wat zijn ingevroren? Dan snoei je deze delen met de voorjaarssnoei weg. De Thymus serpyllum loopt dan weer volledig opnieuw uit.


  Water geven

  Ten opzichte van andere tuinplanten, heeft de Thymus serpyllum relatief weinig water nodig. De plant doet het goed op droge gronden. Na aanplanten is het wel raadzaam tijdig water te geven, maar wanneer de plant eenmaal geworteld is hoeft de Thymus serpyllum alleen bij aanhoudende droogte wat water te krijgen. Ook voor de opname van voedingsstoffen is het belangrijk dat de bodem niet te lang te droog is.


  Handig voor erbij
  Bijpassende producten voor tuinplanten
  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.
  Potgrond compact
  4
  99
  Per st.
  Plantenvoeding
  10
  95
  Per st.
  Plantbooster
  12
  95
  Per st.
  Beoordelingen van onze klanten

  Beoordelingen van onze klanten over

  Thymus serpyllum
  Er zijn nog geen reviews toegevoegd.

  Voeg beoordeling toe
  Betaalmethodes

  Hulp nodig?

  Neem contact op met onze klantenservice

  Onze socials

  Volg ons op social media


  Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.