Thymus serpyllum

  • Jaarrond te planten
  • Onderhoudsarm
  • Geurend


Tijdelijk uitverkocht
Dit product is momenteel niet leverbaar. Een passend alternatief kan zijn: Thymus vulgaris


Planteigenschappen:  
Artikelnummer: 44
Geslacht: Thymus
Uiteindelijke hoogte: 10 cm
Bloeikleur: Paars, Roze
Bloeimaand(en): Juni, Juli, Augustus, September
Bladkleur: Groen
Aantal planten: ± 
12 per m2
Standplaats: zon
Toepassing: Border, Groepsbeplanting, Randbeplanting, Pot, Plantenbak
Winterhardheid: Goed
Groenblijvend: Ja
Meer informatie  
Grondsoort: Alle grondsoorten, bij voorkeur droge gronden.
Combi. mogelijkheden:
Geurend: Ja
Vruchten: Nee
Minder informatie  

De Thymus serpyllum kan op dit moment aangeplant worden. Meer informatie, zie aanplanten
Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Gewone tijm

De Thymus serpyllum, ook wel Gewone tijm, Kruiptijm of Wilde tijm genoemd is een semi-wintergroene vaste plant die ook vaak als vaste plant of kruidenplant wordt gebruikt. Het donkergroene en donzige blad (tegenoverstaand en elliptisch) van de Thymus serpyllum is geurend en kan tevens in gerechten als kruiden worden gebruikt.

In de maanden juni tot en met september bloeit de Thymus serpyllum met roze tot paarskleurige bloempjes. Zodra de plant in bloei staat worden ze veelvuldig bezocht door hommels, bijen en vlinders. Uiteindelijk wordt de Thymus serpyllum niet veel hoger dan zo'n 10 cm.

De standplaats van de Thymus serpyllum dient een zonnige plek in de tuin te zijn op een liefst luchtige, niet te voedselrijke en redelijk droge grond. Hierbij kan de plant op verschillende manieren worden toegepast. Zo is de plant erg mooi in groepsbeplanting of als randbeplanting in een border. Daarbij is de plant goed te gebruiken als potplant, in rotstuinen en niet te vergeten in kruidentuinen. Het onderhoud aan de Thymus serpyllum is minimaal en laat zich makkelijke combineren met andere zon-minnende tuinplanten.

De Thymus serpyllum (Gewone tijm) kun je voordelig online bestellen bij tuinplanten webshop Plant & Grow.


Thymus serpyllum combineren met andere planten

Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Thymus serpyllum.


€ 1,59
Calamintha nepeta ssp nepeta Bergsteentijm
Zon
 
 
40cm


Verzorging en onderhoud Thymus serpyllum


Aanplanten

Plant & Grow adviseert zo'n 9-12 stuks per m² (bij een potmaat van 9x9 cm) te planten op een zonnige plek in de tuin. De grond hoeft hierbij niet heel erg voedselrijk te zijn en droge gronden worden door deze plant ook zeer goed verdragen. Voordat de Thymus serpyllum wordt aangeplant is het belangrijk dat de grondbewerking op de juiste manier is uitgevoerd. Voor tips en advies, zie onze pagina over grondbewerking en plantinstructies.

Deze tuinplant is potgekweekt en kan daardoor jaarrond aangeplant worden, met uitzondering van vorst- en sneeuwperiode. Geef na aanplanten rijkelijk water zodat de plant zich goed kan wortelen en dus goed kan gaan groeien.


Bemesten

€ 12,99
Pokon Bio Tuinmest Pokon Bio Tuinmest

Pokon Bio Tuinmest

In tegenstelling tot veel andere planten, groeit de Thymus serpyllum het beste op schrale, voedselarme gronden. Bemest dus niet teveel. Jaarlijks één keer per jaar en beetje bemesten is voldoende. Hoewel het misschien onlogisch kan klinken, groeit de plant juist het beste/mooist wanneer deze niet teveel bemesting krijgt.


Snoeien

De Thymus serpyllum kan het beste in het voorjaar worden teruggeknipt om zijn compacte groei te behouden. Wanneer de plant is uitgebloeid (eind augustus, begin september) mag deze eventueel alvast wat getrimd worden (maar is niet noodzakelijk). Na de bloei is de plant namelijk tijdelijk even minder mooi. De uitgebloeide bloempjes en bruin geworden takjes kunnen door middel van lichte snoei alvast worden verwijdert, mits de temperaturen in de nachten nog niet te ver naar beneden duiken.

Snoei de plant in het najaar in ieder geval nooit helemaal terug. Het takkenstelsel van de Thymus serpyllum beschermt de plant in de winter tegen vorst. Mocht de kruidenplant toch wat zijn ingevroren? Dan snoei je deze delen met de voorjaarssnoei weg. De Thymus serpyllum loopt dan weer volledig opnieuw uit.


Water geven

Ten opzichte van andere tuinplanten, heeft de Thymus serpyllum relatief weinig water nodig. De plant doet het goed op droge gronden. Na aanplanten is het wel raadzaam tijdig water te geven, maar wanneer de plant eenmaal geworteld is hoeft de Thymus serpyllum alleen bij aanhoudende droogte wat water te krijgen. Ook voor de opname van voedingsstoffen is het belangrijk dat de bodem niet te lang te droog is.Reviews over de Thymus serpyllum

Nog geen reviews toegevoegd


Bij Plant & Grow betaal je veilig en vertrouwd met

Betaalmethodes