Hoe en wanneer de tuin bemesten


Een voedzame bodem is één van de factoren die een rol speelt voor een gezonde en bloeiende tuin. Door jaarlijks te bemesten voorkom je dat de grond arm wordt en planten een tekort aan voedingsstoffen oplopen. Daarnaast spelen voedingsstoffen een belangrijke rol als het gaat om de vitaliteit van de plant. In dit artikel geeft Reinier de Tuinier diverse bemestingstips en komen vragen als bemestingstijdstip en soorten meststoffen aan bod.

 

Waarom de tuin bemesten?

Tuinplanten en bomen hebben net als mensen voedingstoffen nodig om te kunnen groeien en om in leven te blijven. Wanneer de mens niet alle voedingstoffen binnen krijgt die zij nodig heeft, heeft dit gevolgen voor zijn gezondheid en verdere ontwikkeling. Voor een tuinplant geldt precies hetzelfde. Krijgen planten te weinig voedingstoffen binnen? Dan zullen deze steeds minder hard gaan groeien, het blad kan verkleuren en bestaat zelfs de kans dat de plant dood gaat. Ook worden de planten vatbaarder voor ziekte en plagen. Met het toedienen van een meststof voed je de bodem met mineralen en voedingsstoffen (nitraat, fosfor, kalium en overige spoorelementen) die je planten nodig hebben om te groeien. Kortom, het tijdig bemesten van de tuin is essentieel voor een frisgroene, gezonde en bloeiende tuin.

 

Meststoffen toedienen

Het voorjaar is de perfecte tijd om de tuin voor de eerste keer te bemesten. Na een rustperiode in de winter beginnen in het voorjaar namelijk alle planten weer uit te lopen. Met name in deze periode groeien planten hard en kunnen daardoor wel wat voedingstoffen gebruiken. Zodra je ziet dat de tuin langzaam ontwaakt uit zijn winterslaap, kun je de tuin gaan bemesten. Meestal is dit eind maart, begin april (afhankelijk van het weer). Omdat veel planten nog moeten gaan uitlopen en het blad dus nog niet aan de planten zit, is het nu nog erg gemakkelijk om de mestkorrels rondom de planten te strooien. Zo strooi je minder snel mestkorrels in de plant wat de kans op bladverbranding verkleint. Herhaal deze bemesting vervolgens in de zomer nog een keer. Werk de korrels vervolgens met een hark door de bovenste laag van de grond. Om de werking van de meststof direct op gang te brengen, kun je wat water geven mocht er op korte termijn geen regen worden verwacht.

Houdt er rekening mee dat er meststoffen (zowel kunstmest als organische meststoffen) op de markt zijn die een paar maanden werken tot een geheel groeiseizoen. Over het algemeen kan worden gezegd dat de meeste tuinplanten in het vroege voorjaar en in de zomer bemest moeten worden. Om die reden kan het beste bemest worden met een meststof die zo'n 4 maanden werkt. De tuinexperts van Plant & Grow raden aan om te bemesten met Pokon Bio Tuinmest. Het voordeel van deze biologische meststof is dat de voedingsstoffen relatief snel worden vrijgelaten en wanneer er in het voorjaar en zomer wordt bemest, geen mesttekort optreed voor de plant. De planten zullen hierdoor weer beter groeien en bloeien en minder vatbaar zijn voor ziekte en plagen. 

Plant & Grow geeft per tuinplant een bemestingsadvies zodat je precies weet hoe vaak je per jaar en in welke periode moet bemesten. Volg deze instructies op en geniet van sterke, energieke planten in je tuin!

 

 

Grondstructuur verbeteren

Door compost en/of potgrond te strooien en door te mengen in de grond van de tuin wordt het humusgehalte van de bodem verhoogd. Het toedienen van deze organische materialen biedt vele voordelen voor de biodiversiteit in de bodem en indirect ook voor de meststof die worden toegediend. Organische materialen (humus) zorgen ervoor dat regenwormen en andere bodemorganismen goed kunnen vertoeven in de bodem, wat een positief effect heeft op de waterdoorlaatbaarheid en het zuurstofgehalte in de grond (luchtige bodem). Daarnaast worden voedingstoffen (mineralen) die met de meststof worden gegeven makkelijker vastgehouden in deze organische materialen. Ook wordt water beter vastgehouden in deze organische materialen waardoor planten beter voedingstoffen kunnen opnemen. Door de tuin te bemesten in combinatie met bijvoorbeeld compost worden de ideale factoren gecreëerd die de groei, bloei en gezondheid van de tuinplanten ten goede komt!

Welke mest kopen voor de tuin?

Op zoek naar een goede meststof om de tuin te bemesten? Kies dan altijd voor de Pokon Bio Tuinmest. Voor het beste resultaat bemest je de planten 2 keer per jaar. De Pokon Bio Tuinmest is een biologische meststof die zo'n 120 dagen werkt. Bemest dus in het vroege voorjaar en herhaal dit vervolgens in de zomer. Pokon Bio Tuinmest is een hoogwaardige meststof met een NPK samenstelling van 6-5-9. Bij Plant & Grow is de Pokon Bio Tuinmest verkrijgbaar in zakken van 5 en 10 kg.

 Betaalmethodes

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

Onze socials

Volg ons op social media


Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.