Hoe en wanneer Taxus snoeien


De Taxus baccata, ook wel Venijnboom genoemd een veelgebruikte plant als het gaat om vorm snoei. Deze tuinplant behoord tot de coniferen, is het gehele jaar wintergroen en geeft (giftige) rode bessen. De Venijnboom kan, wanneer deze niet wordt gesnoeid uitgroeien tot een imposante boom. Snoei je wel tijdig, dan is de plant perfect in model te houden en kunnen zeer mooie vormen worden verkregen.

Naast de welbekende Taxushaag, kan Taxus baccata ook in andere vormen worden gesnoeid. Botanische tuinen staan vaak vol met Taxussen van enkele honderden jaren oud. Het is belangrijk om de Taxus vanaf het begin af aan te snoeien. In principe kunnen deze planten het gehele jaar door worden gesnoeid, met uitzondering van vorst. Als particulier kunt u het beste de Taxus in het voorjaar snoeien, na de eerste groeiperiode. Dit zal zijn in de maand mei of juni. Om een mooie, dichtgegroeide Taxus bacatta te krijgen is het aan te raden om in augustus/september nogmaals terug te snoeien. Veel mensen zijn bang om te snoeien, maar snoeien bevorderd de her groei van de plant. Daarnaast zal de Taxus veel compacter worden en dus mooier dichtgroeien. Zeker wanneer de Taxus als haagplant wordt gebruikt is snoeien erg belangrijk. Tip van de Taxuskweker: sproei de Taxus flink nat met water voordat je begint met snoeien, dit voorkomt dat de snoeischaar vies en aangekoekt raakt van de Taxus sappen waardoor het snoeien lastiger gaat.

 

Hoe snoei ik een Taxus?

Goed kijken is het halve werk. Taxus bladeren eraan plakken is helaas niet mogelijk. Voordat je begint met snoeien kijk je eerst goed hoe je de Taxus baccata geknipt wilt hebben. Hierdoor kun je bijvoorbeeld bepaalde gaten in de plant camoufleren door het 'creatief snoeien' van de plant. Denk hierbij wel op lange termijn. Het is soms beter om de plant flink terug te snoeien zodat de plant uiteindelijk mooi dicht groeit, dan de plant telkens net niet genoeg te snoeien. Taxus snoeien op een bewolkte dag heeft de voorkeur aangezien de kans op bladverbranding dan het kleinst is. Knip de Taxus nooit verder terug, dan de voorgaande snoeibeurt. Zorg altijd dat je nog wat jong schot ziet. Dit is de vuistregel als het gaat om Taxus baccata snoeien. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer je een Taxushaag regiereus (bijvoorbeeld een meter lager) terug wilt knippen. Wanneer je hiervoor kiest, kan het jaren duren voordat de Taxus weer mooi is dichtgegroeid. Voorkomen is beter dan genezen en snoei dus op tijd terug en ben niet bang om te snoeien. Zorg altijd dat de Taxus boven smaller is dan onder. Hierdoor krijgt de plant overal voldoende licht en zal dan ook overal goed groeien.

 

Taxus snoei je met goed materiaal!

Gebruik bij het Taxus snoeien altijd een scherpe heggenschaar. Zowel elektrische, als met de hand kan Taxus goed worden teruggesnoeid. Wanneer men met de hand snoeit, kan veelal het mooiste resultaat worden bereikt. Aangezien dit een erg intensieve en tijdrovende klus is, gebruiken veel mensen een automatische heggenschaar. De automatische heggenscharen (de messen) zijn gevoelig om bot te worden, en wanneer een Taxus wordt gesnoeid met een botten schaar, heeft dit tot gevolg dat het Taxusblad wordt gekneusd. In het ergste geval, kunnen de taaie takjes niet eens worden afgeknipt. Zorg dus altijd voor goed materiaal, dit scheelt een heleboel frustratie tijdens het tuinieren!Betaalmethodes

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

Onze socials

Volg ons op social media


Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.