Kwetsbare tuinplanten beschermen bij vorst


Planten beschermen bij vorst, hoe doe je dat? Of beter gezegd, hebben tuinplanten in de winter bescherming nodig? Zodra de temperaturen onder het vriespunt duiken ontvangen wij regelmatig e-mails van bezorgde tuinliefhebbers. Je wil immers voorkomen dat de planten bij vorst bevriezen.

Bijna alle tuinplanten die wij in onze webshop aanbieden zijn volledig winterhard en kunnen dan ook de winters in Nederland zonder extra bescherming goed doorkomen. Per product staat weergegeven of de plant slecht, matig, goed of zeer winterhard is. Over het algemeen kan gezegd worden dat de meeste planten die in onze tuinen staan (volle grond), goed winterhard zijn en een periode van vorst makkelijk aankunnen. Planten in pot zijn daarin tegen wel wat gevoeliger, maar zijn hierbij eenvoudig te beschermen. Ondanks dat zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen en zijn er enkele planten en bomen die temperaturen onder het vriespunt niet kunnen verdragen. Met onderstaande tips kun je wintergevoelige tuinplanten gemakkelijk de winter doorhelpen. Hierbij maken we onderscheid tussen tuinplanten in de volle grond en planten in pot.

 

Planten in pot beschermen

  • Pot isoleren: planten in pot zijn kwetsbaarder dan tuinplanten in de volle grond. Vorst kan namelijk makkelijker binnendringen omdat de plant boven de grond staat. Bij aanschaf van een nieuwe pot is het verstandig om de binnenkant te isoleren met bijvoorbeeld tempex (vierkante potten) of noppenfolie (ronde potten). Let hierbij op dat water aan de onderzijde weg moet kunnen stromen. Heb je planten in pot die niet aan de binnenzijde zijn geïsoleerd? Wikkel dan bij vorst de buitenzijde van de potten in met noppenfolie.
  • Plant inpakken: door de relatief milde winters die we in Nederland kennen zijn de laatste jaren de tropische en mediterrane soorten zoals olijven, vijgen en palmbomen steeds populairder geworden. Deze soorten zijn veelal afkomstig uit het Middellandse zeegebied waar het zelfde vriest. Hoewel deze soorten vaak nog goed tegen enkele graden vorst kunnen, is het verstandig om de vorstgevoelige planten bij vorst in te pakken met bijvoorbeeld noppenfolie, vliesdoek, jute, oude lakens of speciale beschermhoezen. Er zijn diverse eenvoudige oplossingen die wij al voorbij hebben zien komen voor de bescherming van planten. Ben hierin dus creatief. Je kunt planten namelijk ook inpakken met rieten matten, een grote kartonnen doos over de plant schuiven, een piramide van houten planken over de struik. Kortom, bedenk een manier om een isolerende werking te creëren. Let wel op dat je de tuinplanten tijdig laat luchten, dit voorkomt broeien.
  • In groepen bij elkaar zetten: zet vorstgevoelige planten in pot bij elkaar. Dit maakt het makkelijker om de planten in zijn geheel te beschermen.
  • Planten binnenzetten: heb je de mogelijkheid om potplanten binnen te zetten, dan is dit natuurlijk ook een optie. Zet de planten binnen in een onverwarmde ruimte waarin het niet vriest, zoals bijvoorbeeld een tuinhuisje. Komen de temperaturen weer boven het vriespunt uit? Dan kunnen de tuinplanten weer naar buiten.

Planten in de volle grond beschermen

  • Beschutte standplaats: heb je planten in de tuin die matig tot slecht winterhard zijn? Zorg dat ze altijd op een beschutte plek staan op een doorlatende bodem. Koude wind is in de winter vaak nog erger dan een paar graden vorst.
  • Natte voeten voorkomen: overtollig water maakt het overleven van een vorstgevoelige plant een stuk lastiger. Ze hebben een hekel aan natte voeten. Zorg dus dat een teveel aan water makkelijk door de bodem weg kan sijpelen om te voorkomen dat de plant sneller vorstschade oploopt.
  • Plant inpakken: net als bij tuinplanten in pot kun je vorstgevoelige planten die in de volle grond staan beschermen door ze in te pakken met bijvoorbeeld noppenfolie, jute, vliesdoek of oude lakens. Verder gelden hierbij dezelfde regels als bij de vorstgevoelige plant in pot (zie hierboven).
  • Natuurlijke beschermingsmaterialen: met behulp van natuurlijke materialen zoals bladeren, dennentakken en stro voorkom je dat vorst minder snel door de bodem naar binnen dringt. Door de plant rijkelijk te bestrooien met deze natuurlijke materialen kun je een isolerende afdeklaag creëren. Let hierbij wel op dat deze materialen goed droog zijn en controleer de planten tijdig. Op zonnige dagen is het belangrijk dat deze laag met bladeren en stro wordt opengetrokken zodat het niet gaat broeien.
  • Niet snoeien: de meeste vaste planten sterven in het najaar bovengronds af om vervolgens in het voorjaar weer opnieuw uit te lopen. Dit afgestorven loof kun je het beste aan de plant laten zitten. Deze biedt namelijk van nature bescherming bij vorst en kun je dus zien als een soort van jas voor de plant. In combinatie met een extra natuurlijke beschermingslaag van bijvoorbeeld bladeren (zie hierboven) biedt in de meeste gevallen voldoende bescherming.

Met bovenstaande tips kun je met een gerust hart je vorstgevoelige tuinplanten de winter door laten komen. Maar zoals eerder genoemd, deze tips gelden slechts voor enkele producten in onze webshop aangezien de meeste planten volledig winterhard zijn.Betaalmethodes

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

Onze socials

Volg ons op social media


Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.