Plantcondities bij levering: waar moet je rekening mee houden?


Regelmatig worden wij als Plant & Grow vergeleken met tuincentra. Echter zijn er tussen Plant & Grow en het reguliere tuincentra bij jou in de buurt enkele grote verschillen. Zo worden de planten van Plant & Grow na bestelling in de webshop rechtstreeks vanuit de kwekerij verzameld, worden de planten jaarrond aangeboden (mits op voorraad en door de kwaliteitseisen van de kweker) en ligt onze focus veel minder op attractieve seizoen producten.

Stap een tuincentra binnen en de planten die op dat moment in bloei staan of op een andere manier attractief zijn zullen direct aan je worden gepresenteerd.
De focus bij Plant & Grow ligt op een kwalitatief goede en gezonde plant, ongeacht het uiterlijk of jaargetijde van de plant. Zo leveren wij dus ook planten die net zijn uitgebloeid of in de kwekerij zijn teruggesnoeid. Vergeet niet dat het om een levend product gaat.
Hieronder vind je de meest voorkomen ‘misverstanden’ betreft de plantcondities bij levering.

 

1). Mijn plant is gesnoeid

Het doel van onze kwekers is een zo’n goed, gezond en sterk mogelijke plant opkweken die mooi is vertakt. Voor de kweker is een goed ontwikkeld wortelgestel (in de pot) belangrijker dan een “grote plant met veel bloemen” (boven de pot). Met name de bladverliezende planten (veelal vaste planten en siergrassen) zullen in de kwekerij meerdere keren per jaar worden gesnoeid. 
Zou de kweker niet snoeien? Dan vormt de plant slechts een of enkele takken en zal de plant niet mooi vertakken. Door de plant in de kwekerij juist meerdere keren terug te snoeien vormt deze (vanuit de kern) meerdere uitlopers waardoor de plant uiteindelijk veel beter tot zijn recht komt. Om die reden zijn de meeste tuinplanten die bijvoorbeeld in een 9 x 9 cm pot staan vaak zo’n 5 tot 10 cm hoog bij levering (deels ook afhankelijk van seizoen wanneer de plant wordt besteld). De potmaat is dan ook altijd leidend aangezien een plant gesnoeid kan zijn of door seizoensinvloeden in hoogte kan variëren.
Omdat de planten meerdere keren per jaar gesnoeid worden en wij onze producten rechtstreeks vanuit de kwekerij leveren, bestaat de kans dat je geleverde planten kortgeleden zijn teruggesnoeid in de kwekerij. Na het snoeien kunnen planten er tijdelijk even minder mooi uitzien. Geen zorgen! De teruggesnoeide planten lopen zeer spoedig weer uit en onthoud dat dit de kwaliteit (aangroei en vertakking) van de plant alleen maar ten goede komt.

 

2). Mijn plant is uitgebloeid

De ene plant bloeit in april, de ander weer in augustus. De bloeiperiode van een plant is afhankelijk per plantsoort en kan daarbij afhankelijk zijn van de weersomstandigheden, de leeftijd van de plant en de manier van opkweek in de kwekerij.
Dat een plant is uitgebloeid zegt niets over de kwaliteit van de plant zelf, enkel over de eigenschap van de plant. Een plant loopt in het voorjaar uit, krijgt bloemen, raakt uitgebloeid, vormt in sommige gevallen vruchtjes en sterft soms bovengronds af (of laat zijn blad vallen) om vervolgens het jaar erop weer opnieuw uit te lopen. Dit hoort bij de levenscyclus van deze plant. Het zou dus zo maar kunnen dat het door jouw bestelde product bij levering net is uitgebloeid. 
In sommige gevallen zal de kweker zelfs de bloemen eruit snoeien zodat alle energie van de plant naar de ontwikkeling van het wortelgestel/takkenstelsel gaat. Voordeel: de plant loopt vervolgens bij jou in de tuin veel mooier en voller uit.

Bij sommige planten zie je dat de bloei zoveel energie heeft gekost dat sommige bladeren wat zijn verkleurd, vaak de oudere bladeren van de plant of de bladeren onderaan de plant. Alle energie is naar de bloemen gegaan (met als doel voortplanting) waardoor de plant niet genoeg energie heeft gehad om deze ook naar de bladeren te sturen. Dit is een geheel natuurlijk verschijnsel en niets om je zorgen over te maken.
Zodra de plant is uitgebloeid zal deze weer nieuwe uitlopers (bladeren) vormen. Om dit proces te versnellen kun je de uitgebloeide bloemen met een snoeischaar verwijderen (of lichtjes trimmen met een heggenschaar), evenals de mogelijke gele en/of bruine bladeren die aan de plant zitten. De plant zal gelijk weer wat frisser ogen en sneller opnieuw beginnen uit te lopen. In sommige gevallen mag je de plant zelfs in zijn geheel terugsnoeien. Dit vind je dan terug op de productpagina van de plantsoort onder het kopje “Verzorging en onderhoud”.

Plantcondities bij levering: waar moet je rekening mee houden?

 

3). Voorjaar - mijn plant heeft (in het voorjaar) maar een paar blaadjes

Deze vraag krijgen wij bijna ieder voorjaar wel een paar keer per week. Na uitleg moeten onze klanten er hard om lachen omdat het antwoord eigenlijk heel logisch is. Alle bladverliezende planten (semi-bladverliezende planten) sterven in het najaar en winter (deels) bovengronds af om vervolgens in de wintermaanden ondergronds te overleven en in het voorjaar weer opnieuw uit te lopen. Afhankelijk van hoe koud de winter was en of de planten bij de kweker in de kas of buiten hebben gestaan in de winter, is mede bepalend hoeveel blad er bovengronds is afgestoven en hoeveel de plant al is verkleurd. Er zijn planten die letterlijk in zijn geheel bovengronds afsterven en het loof ook direct loslaat (bijvoorbeeld bij de Hosta). Bestel je deze planten in de winter of vroege voorjaar? Dan ontvang je letterlijk, zoals onze klanten zouden zeggen “een potje met zand”. Zegt dit iets over de kwaliteit van de plant? Nee, wel over de eigenschap van de plant en dus niets om zorgen over te maken.

Zodra de temperaturen in het voorjaar weer stijgen zal de plant ontwaken uit zijn winterslaap. De plant wordt weer getriggerd om opnieuw uit te lopen met als resultaat: nieuwe uitlopers en bladeren. Een plant die begin maart begint uit te lopen verschilt dus enorm in uiterlijk ten opzichte van de maand mei of juni. Houdt er dus rekening mee dat bladverliezende planten die in het (vroege) voorjaar worden besteld, pas net of nog moeten beginnen met uitlopen. Het uiterlijk van de plant zegt in deze dus niets over de kwaliteit van de plant. Daarnaast kan er nog oud, verkleurd blad van het jaar ervoor aan de plant zitten. Dit is heel normaal en snoei dit ook niet weg. Het oude blad valt vanzelf van de plant en geeft tevens bescherming bij vorst.

 

4). Najaar/winter – het blad van mijn plant is niet meer frisgroen

Hoewel de meeste mensen het voorjaar gebruiken om de tuin of border (opnieuw) aan te planten, is het najaar eigenlijk de beste periode. Door een relatief warme bodemtemperatuur zullen de planten zich nog wortelen en kunnen daardoor in het voorjaar direct uitlopen. Droogte en hitte komen in deze periode niet meer voor waardoor de omstandigheden voor de plant ideaal zijn om zich voor de winter nog goed te kunnen wortelen. 
De planten maken zich in deze periode echter wel al klaar voor de komende winter. Dit is te zien aan het uiterlijk van de plant. In het najaar laat de bladverliezende plant zijn blad vallen en/of zal verkleuren naar een veelal bruine of gele kleur, om vervolgens in zijn geheel bovengronds af te sterven (en ondergronds te overwinteren). Vaak zijn de weersomstandigheden hierin van invloed wanneer dit precies gebeurt. Bij flinke vorst vroeg in winter zal dit proces sneller gaan dan bij een warm en zachte winter. 
Planten die dus in de herfst en/of winter worden besteld in onze webshop hebben in de meeste gevallen dus geen frisgroen blad meer of zijn al (deels) bovengronds afgestorven. Zegt dit iets over de kwaliteit van de plant? Nee, wel over de eigenschap van de plant!
Laat deze bruine of gele (soms verdorde) bladeren ten alle tijden aan de plant zitten! Deze beschermen de plant in de winter bij vorst en is als het ware een jas voor de plant. In het voorjaar kun je eventueel deze afgestorven bladeren wel wegsnoeien, maar nooit in de winter.

 Betaalmethodes

Wij zijn gecertificeerd!
Thuiswinkel Waarborg
Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

Onze socials

Volg ons op social media


Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.