Planten water geven


Bij aanhoudende droogte kunnen de meeste planten wel wat extra water gebruiken. Met name tuinplanten die in de volle zon staan op droge (zand) gronden en potplanten kunnen snel uitdrogen. Door tijdig te sproeien blijven je planten in topconditie en voorkom je uitdroging. In dit artikel lees je allerlei tips over hoe je het beste water kunt geven.

 

Regenwater of kraanwater gebruiken?

Jaarlijks gebruiken we vele liters kostbaar drinkwater om onze tuinen te besproeien. Wil je het milieu een handje helpen en daarbij kosten besparen op je waterrekening? Denk dan eens na over het aanschaffen van een regenton. Zo bespaar je jaarlijks vele liters kostbaar drinkwater en daarbij is het beter voor de planten omdat het regenwater nauwelijks kalk bevat. Ook worden witte kalkringen op potten voorkomen. Natuurlijk is het gebruik van regenwater sneller te realiseren in kleine tuinen (met behulp van een regenton) maar iedere 'druppel' is mooi meegenomen, ook in grote tuinen. Naast de bekende regenton zijn er ook grotere mogelijkheden zoals een waterput of tank om regenwater op te vangen, al zijn deze een stuk kostbaarder en is de terugverdientijd langer. In sommige gemeentes zijn er subsidies verkrijgbaar voor de aanschaf van dit soort systemen omdat hierdoor ook de rioleren minder door worden belast. Informeer dus vooraf bij je gemeente of je hiervoor in aanmerking komt.

 

Hoe en wanneer water geven?

Er zijn verschillende manieren waarop je de tuin water kunt geven. Naast de bekende gieter en tuinslang zijn er ook complete druppel- en sproeisystemen op de markt. Kies de methode die het beste aansluit bij je tuin. Of je nu een grote of kleine tuin hebt, onderstaand vind je enkele tips met betrekking tot (besparend) water geven:

  • Controleer of de bodem ook echt uitgedroogd is en niet alleen de bovenste laag. Is alleen de bovenste laag droog? Dan kan het water geven worden uitgesteld.
  • Indien je besluit water te geven, sproei dan ook rijkelijk. Voor de plant is het beter om eens in de week te sproeien dan iedere dag een beetje. Het water dringt dan namelijk dieper door in de bodem en aangezien de plant zelf ook opzoek gaat naar vocht, zullen de wortels dieper wortelen. Let op, deze manier van water geven geldt alleen voor al bestaande beplanting. Nieuwe aanplant moet in de eerste periode dagelijks water krijgen.
  • Geef planten zoveel mogelijk 's avond pas water. Overdag verdampt het water namelijk veel sneller. Ook is er overdag een kleine kans op bladverbranding (bij sommige planten).
  • Om uitdroging van de bodem te vertragen kan de grond worden bedekt met een mulchlaag zoals bijvoorbeeld houtsnippers.
  • Vind de juiste balans tussen grondsoort en plantkeuze. Zet planten die veel water nodig hebben niet op gronden die snel kunnen uitdrogen. Andersom, heb je van nature een grond die behoorlijk vochtig is, kies dan waterminnende tuinplanten zoals bijvoorbeeld Geitenbaard of Schout-bij-nacht.
  • Planten in pot drogen vaak sneller uit dan tuinplanten in de volle grond. Bij hoge temperaturen en veel zonneschijn mogen deze potplanten (plantenbakken) met enige regelmaat water worden gegeven, soms zelfs elke dag! Bekijk dit per plantsoort aangezien de vochtbehoefte onderling enorm van verschillen.

 Betaalmethodes

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

Onze socials

Volg ons op social media


Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.