Wat doen tegen slakken in de tuin


Slakken kunnen een ware plaag vormen in onze tuinen. Afhankelijk van de weersomstandigheden verschilt het aantal slakken in de tuin. Vooral warme in combinatie met vochtige omstandigheden zijn ideaal voor deze beestjes. We kennen in de tuin de huisjesslakken en de naaktslakken. Met name de naaktslakken kunnen voor veel schade zorgen in de tuin.

Hoewel slakken ongewenste bezoekers voor onze tuin kunnen zijn vervullen ze wel een belangrijke functie binnen ons ecosysteem. Ze zorgen voor het opruimen van afgevallen bladeren en dienen tevens als voedsel voor grotere diersoorten zoals vogels en egels. Onze voorkeur zou zoveel mogelijk uitgaan naar het voorkomen van slakkenvraat in plaats van het bestrijden van slakken. Echter kan het voorkomen dat de slakkenvraat zo extreem is dat er andere maatregelen genomen moeten worden. Ook voor het bestrijden van slakken zijn biologische, natuurlijke en duurzame methodes. Volledig van slakken af komen is helaas niet mogelijk, maar de slakkenvraat aanzienlijk terugdringen of grotendeels voorkomen gelukkig wel. Heb je helemaal geen zin om je met slakkenvraat bezig te houden in de tuin? Zet dan géén planten in de tuin die bekend staan om zijn slakkenvraat zoals de Hosta, Iberis en Ligularia. Deze kun je in dat geval beter vermijden.

Wat doen tegen slakken in de tuin

Tuinplanten waar slakken niet van houden:

 

Maatregelen tegen (eventuele) slakkenvraat:

Hieronder volgen enkele (preventieve) maatregelen die je kunt treffen om slakkenvraat in de tuin zoveel mogelijk te voorkomen. Bekijk per tuinsituatie welke het beste  past. Een combinatie van meerdere maatregelen is aan te raden:

 • Verwijder de zichtbare slakken met de hand of vang de slakken met ingegraven potjes gevuld met bier.
 • Besproei de planten met een knoflook-extract. Deze zullen de slakken vermijden aangezien ze een hekel hebben aan knoflook.
 • Slakken zijn vooral 's nachts actief en houden van vochtige omstandigheden. Geef de plant bij voorkeur in de ochtend water zodat de plant zoveel mogelijk droog de nacht in gaat.
 • Sommige planten houden slakken op afstand waaronder de Nepeta, Thymus en Geranium. Plant deze tussen de planten die (kans hebben om) aangevreten te worden.
 • Schoffel de grond regelmatig om te zorgen dat de bovenste laag sneller uitdroogt (minder aantrekkelijk voor slakken) en slakken zich minder makkelijk kunnen verplaatsen.
 • Voorkom tuinafval, hierin kunnen slakken zich namelijk goed verschuilen
 • Trek natuurlijke vijanden aan in de tuin: zorg voor nestkastjes in de tuin. Zo zijn merels dol op slakken.
 • Haal de eitjes van slakken weg. Deze zijn zo'n 3 mm groot (buige-bruin en een beetje doorzichtig) en meestal op een hoopje van zo'n 20 stuks of meer.
 • Strooi ruwe, scherpe (eierschaal, lavagruis, cacaodoppen) of droge materialen (zaagsel, koffiegruis) rondom de plant. Slakken vinden het vervelend om zich over deze materialen te manoeuvreren.
 • Plaats koperen ringen rondom de plant. Slakken hebben aan de onderzijde veel zenuwen lopen die, zodra ze in contact komen met het  koper, hierop reageren. Hiervan zullen de slakken schrikken en vervolgens ook vermijden.
 • Parasitaire nematoden loslaten op plekken waar veel slakkenvraat is. Het enige nadeel is dat het pas na 1 tot 3 weken werkt. De slak stopt in deze periode met eten en zal vervolgens sterven. Deze aaltjes zijn verder onschadelijk voor mens en dier.


Betaalmethodes

Wij zijn gecertificeerd!
Thuiswinkel Waarborg
Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

Onze socials

Volg ons op social media


Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.