Wateroverlast in de tuin beperken


Tegel eruit, plant erin! Door de veranderingen in het klimaat wordt de kans op wateroverlast steeds groter. De intensiteit van de neerslag neemt toe maar helaas ook de frequentie. Zeker in de zomermaanden kunnen zware regen- en onweersbuien voor veel overlast zorgen. Bij de aanleg of renovatie van een (nieuw)tuin is het verstandig om hier rekening mee te houden om zo de kans op schade door grote hoeveelheden neerslag te verkleinen.

Voor iedere tuin is het belangrijk dat de bodem voldoende vocht-doorlatend is in combinatie met een juiste beplanting die past bij de condities van je tuin. Een goede grondbewerking is dan ook van essentieel belang. Zelf bij normale hoeveelheden neerslag in combinatie met een slechte doorlaatbaarheid van de grond kan dit al voor (veel) problemen zorgen. Over het algemeen hebben de meeste planten een hekel aan natte voeten met als gevolg dat ze niet goed (aan)groeien of zelfs dood kunnen gaan (vaak in combinatie met een schimmel) door het overtollige water. Oftewel, een goede bodem is de basis tot succes! Om die reden adviseren wij al onze klanten om de plantinstructies met bijbehorende grondbewerking uit te voeren.

 

Wat kunnen de gevolgen zijn van wateroverlast in de tuin?

Wateroverlast kan verschillende problemen veroorzaken in te tuin. Veelvoorkomende problemen door overtollig water in de tuin zijn:

 • Slechte (aan)groei en bloei van planten en bomen
 • Het verzakken van terrassen en tuinpaden
 • Vergrote kans op schimmelziektes in de tuin
 • Kale en lelijke plekken in het gazon
 • Algengroei
 • Schade aan tuinhuizen, pergola's en vlonders
 • Overstromen van de vijver

wateroverlast in de tuin beperken

Hoe verklein je de kans op schade door een hoosbui?

Een wolkbreuk voorkomen is helaas niet mogelijk, maar mocht je ooit 'getrakteerd' worden op zo'n plensbui, dan kun je maar beter goed voorbereid zijn. In de tuin zijn er dan ook een aantal maatregelen die je vooraf kunt treffen:

 • Goede grondbewerking: zorg dat de bodem voldoende lucht- en waterdoorlatend is door de grond diep genoeg te spitten. Hierdoor kan regenwater door de boden wegtrekken.
 • Meer groen, minder tegels: net als in het straatbeeld worden helaas ook veel voor- en achtertuinen volledig betegeld. Hierdoor kan regenwater minder snel door de bodem wegtrekken en bij hevige regen voor problemen zorgen. Bestraat dus niet de gehele tuin maar zorg voor voldoende beplanting in de volle grond. Zorg daarbij dat de voegen voldoende breed zijn zodat water beter weg gaan trekken.
 • Gebruik grind in plaats van tegels: overtollig water stroomt makkelijker weg door grind dan door (de voegen van) bestrating.
 • Regenton: alle beetjes helpen, dus ook een regenton. Vang regenwater op en ontlast hiermee de riolen. Dit water is in droge periodes weer perfect te gebruiken om planten mee water te geven.
 • Drainage goot: om overtollig water op het terras af te voeren biedt een drainagegoot of roostergoten een uitkomst. Zorg dat het terras licht afloopt zodat het water op een centraal punt kan worden afgevoerd (of liever nog wordt opgevangen voor hergebruik).
 • Infiltratiekratten: deze systemen worden ondergronds aangelegd en slaat overtollig hemelwater op en geven dit vervolgens weer geleidelijk af aan de bodem. Hierdoor komt het regenwater terug waar het hoort, namelijk in het grondwater in plaats van het riool.


Betaalmethodes

Wij zijn gecertificeerd!
Thuiswinkel Waarborg
Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

Onze socials

Volg ons op social media


Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.