Vaste planten

Vaste planten online kopen, voor ieder wat wils
Ben je op zoek naar vaste planten of heb je altijd al gedroomd van een vrolijke en bloeiende tuin? Koop dan nu voordelig online je tuinplanten bij Plant & Grow. Creëer leven in de tuin en geniet het hele seizoen van de mooiste bloemen, kleuren en geuren! Vind je je tuin wat grauw, kies dan voor de mooiste vaste planten die gedurende het jaar uitgloeien met de meest kleurrijke bloemen.

Maak gebruik van onze online zoekfunctie, zo vind je de mooiste vaste planten voor in je border, tuin of balkon. Ons assortiment vaste planten bestaat uit bijen- en nectarplanten, bladplanten, borderplanten, kruidenplanten, prairieplanten en rotsplanten.

Meer informatie

 
€ 1,69
Aruncus dioicus Geitenbaard
Geitenbaard

Aruncus dioicus

HalfschaduwSchaduw
 
150cm
€ 2,49
Asarum europaeum Mansoor
HalfschaduwSchaduw
 
 
15cm
€ 1,79
Aster ageratoides 'Ashvi' Herfstaster
ZonHalfschaduw
 
50cm
€ 1,49
Aster alpinus Alpenaster
Alpenaster

Aster alpinus

ZonHalfschaduw
 
 
25cm
€ 1,59
Aster alpinus 'Happy End' Alpenaster
ZonHalfschaduw
 
20cm
€ 5,95
Aster frikartii 'Mönch' Herfstaster
Zon
 
50cm
€ 1,89
Aster novae-angliae ‘Purple Dome’ Herfstaster
€ 1,39
Aubrieta 'Cascade Red' Randjesbloem
ZonHalfschaduw
 
 
10cm
€ 5,99
Bergenia cordifolia Schoenlappersplant
Schoenlappersplant

Bergenia cordifolia

ZonHalfschaduw
 
40cm
€ 2,79
Bergenia cordifolia 'Bressingham White'  Schoenlappersplant
ZonHalfschaduw
 
40cm
€ 1,89
Brunnera macrophylla Kaukasisch vergeet-mij-nietje
Kaukasisch vergeet-mij-nietje

Brunnera macrophylla

ZonHalfschaduwSchaduw
 
60cm
€ 3,79
Brunnera macrophylla 'Jack Frost' Kaukasisch vergeet-mij-nietje
Kaukasisch vergeet-mij-nietje

Brunnera macrophylla 'Jack Frost'

HalfschaduwSchaduw
 
40cm
€ 1,39
Buphthalmum salicifolium Koeienoog
ZonHalfschaduw
 
50cm
€ 1,59
Calamintha nepeta ssp nepeta Bergsteentijm
Zon
 
 
40cm
€ 1,39
Campanula carpatica Karpatenklokje
Karpatenklokje

Campanula carpatica

ZonHalfschaduw
 
 
 
30cm
€ 1,49
Campanula carpatica 'Blaue Clips' Karpatenklokje
ZonHalfschaduw
 
20cm
€ 1,89
Campanula lactiflora 'Loddon Anna' Klokjesbloem
ZonHalfschaduw
 
120cm
€ 1,89
Campanula poscharskyana 'E.H. Frost' Klokjesbloem
€ 1,79
Campanula poscharskyana 'Stella' Klokjesbloem
ZonHalfschaduw
 
15cm
€ 3,29
Cimicifuga simplex 'Atropurpurea' Zilverkaars
ZonHalfschaduw
 
150cm
€ 2,89
Cimicifuga simplex 'White Pearl' Zilverkaars
Halfschaduw
 
150cm
€ 1,79
Convallaria majalis Lelietje-van-Dalen
Lelietje-van-Dalen

Convallaria majalis

HalfschaduwSchaduw
 
20cm
€ 1,39
Coreopsis lanceolata 'Baby Gold' Meisjesogen
ZonHalfschaduw
 
 
50cm
€ 1,79
Coreopsis rosea 'American Dream' Meisjesogen
€ 1,89
Coreopsis verticillata 'Moonbeam' Meisjesogen
€ 1,59
Coreopsis verticillata 'Zagreb' Meisjesogen
ZonHalfschaduw
 
40cm
€ 1,69
Crocosmia 'George Davison' Montbretia
Zon
 
 
70cm
€ 1,49
Dianthus barbatus ‘Indianer Teppich’ Duizendschoon
Zon
 
 
 
 
25cm
€ 1,49
Dianthus deltoides 'Albiflorus' Steenanjer
€ 1,59
Digitalis purpurea Vingerhoedskruid
Vingerhoedskruid

Digitalis purpurea

ZonHalfschaduwSchaduw
 
 
150cm
€ 1,49
Digitalis purpurea 'Alba' Vingerhoedskruid
ZonHalfschaduw
 
150cm
€ 1,49
Digitalis purpurea 'Gloxiniiflora' Vingerhoedskruid
ZonHalfschaduwSchaduw
 
 
120cm
€ 1,39
Echinacea purpurea 'Alba' Zonnehoed
Zon
 
75cm
 
‹ Vorige pagina
Volgende pagina ›

Wat zijn vaste planten?

Een vaste plant wordt ‘vast’ genoemd omdat de plant langer dan twee jaar leeft en meer dan één keer in haar leven bloeit. Kenmerkend van de vaste plant zijn veelal de talrijke en kleurrijke bloeiwijzen met de kruidachtige delen die vrijwel niet verhouten. Veelgebruikte vasten planten in onze tuinen zijn onder andere de Geranium (Ooievaarsbek), Lavendel en Achillea.

 

Het verschil tussen winterharde planten en zachte planten

De vaste planten zijn op te delen in een winterharde plant en een zachte of halfwinterharde plant. De winterharde plant loopt geen schade op bij vriesweer. Zachte planten of halfwinterharde planten kunnen niet tegen koude temperaturen. In het najaar en winter sterft de plant bovengronds af om vervolgens ondergronds te overleven (met wortels, worteldelen, bollen en/of knollen). Zodra de temperaturen in het voorjaar weer stijgen, loopt de vaste plant opnieuw uit met nieuwe stengels en bladeren en zal vervolgens later in het seizoen weer volop bloeien.

 

Hoogte van de vaste plant

De meeste vaste planten bereiken in twee groeiseizoenen de volwassen hoogte. Houd er rekening mee dat vaste planten levende producten zijn en dus per jaargetijde (enorm) kunnen verschillen. Denk hierbij aan bloei, grootte of kleur van de plant. Hierdoor bestaat de kans dat het uiterlijk van de vaste planten die je in de webshop van Plant & Grow kunt kopen, enigszins af kunnen wijken van de productfoto’s. Desalniettemin is de kwaliteit uitstekend aangezien de planten direct vanaf de kwekerij worden geleverd. De hoogte van de vaste plant hangt ook af van de verzorging en het onderhoud die je de vaste planten geeft.

 

Het assortiment vaste planten van Plant & Grow

In het assortiment van Plant & Grow vind je een groot aanbod vaste planten. Zo kun je bij ons vaste planten kopen die vroeg-bloeien, ook laat-bloeiende vaste planten zijn bij Plant & Grow te vinden. Daarnaast verkopen we zonminnende planten maar ook schaduwrijke planten. Alle vaste planten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en hoogtes.

 

De ideale mix van vaste planten voor in jouw tuin

Door een goede mix van vaste planten te maken kun je het hele jaar door genieten van je tuin. Hierdoor is het een goed idee om vaste planten in de tuin te combineren. Kies in je border voor zonminnende planten zoals Pennisetum alopecuroides en Persicaria bistorta 'Superba'. Combineer die met de Geranium 'Rozanne' en Vinca minor als randbeplanting en onderbeplanting. Door deze mix creëer je een volle border waarbij je voor iedere vaste plant de ideale plek inricht. Veel mensen vragen zich af welke vaste planten in de zon goed groeien en welke vaste planten in de schaduw goed groeien. Om deze reden staat bij elke vaste plant vermeldt in welke omgeving zij het beste gedijen.

 

De schoonheid van de vaste plant

Vaste planten zijn niet meer weg te denken uit onze tuinen. De grote diversiteit van de vaste planten uiten zich in (bloem)kleuren, vormen en eigenschappen. Sommige vaste planten lenen zich perfect voor in een bloembak, pot of border. Andere doen het perfect op zandgrond, in de volle zon of schaduw. Voor iedere (specifieke) tuinsituatie is een passende vaste plant te vinden. De grootste sierwaarde ontstaat door met name de bloemen. Daarnaast zijn ze voorzien van opvallende bladeren, groeiwijze en geuren die een toegevoegde waarde geven aan iedere tuin.

Doordat het rijk der vaste planten zo enorm groot is kan de tuin of balkon door de juiste plantkeuze jaarrond omgetoverd worden tot een bloeiend en kleurrijk geheel. In ieder seizoen zorgen ze voor een ander gezicht in de tuin. 

 

Meer biodiversiteit in je tuin dankzij vaste planten

Naast de schoonheid van de planten vertegenwoordigen ze ook eenwaardevolle ecologische functie. Zo bieden vaste planten een voedselbron voor vlinders, hommels, bijen en andere insecten. Wie vaste planten koopt om de tuin op te vrolijken levert hierbij indirect ook een bijdrage aan de natuur. Hierbij biedt Plant & Grow speciale bijen- en nectarplanten voor wie hier extra waarde aan hecht.

 

Wanneer bloeien vaste planten?

De bloeiperiode van vaste planten kan onderling enorm verschillen. Zo zijn er soorten die in het vroege voorjaar de tuin al omtoveren tot een bloemenzee, sommige bloeien pas in de nazomer. Het overgrote deel bloeit in de zomermaanden (juni en juli) waarbij de gemiddelde bloeiperiode zo’n 2 tot 3 weken duurt. Wie de tuin het gehele seizoen spannend wil houden, doet er goed aan om vaste planten te combineren die ieder in een andere periode bloeien. Wanneer de ene vaste plant is uitgebloeid, begint de ander vaste plant met bloeien waardoor er altijd wel kleur te vinden is in de tuin.

Daarnaast zijn er ook vaste planten zijn nauwelijks bloeien maar door het blad erg decoratief zijn zoals bijvoorbeeld de Hosta of Heuchera. Door de prachtige kleuren of vormen van het blad zijn ze erg decoratief en laten zich hierbij perfect combineren met bijvoorbeeld bloeiende vaste planten. Ook combinaties met siergrassen, bodembedekkers en sierheesters zijn absoluut mogelijk.

 

Toepassingsmogelijkheden van de vaste plant

Omdat de vaste planten familie zo enorm groot is en de tuin als het ware bestaat uit verschillende microklimaten, is er voor ieder ‘gebiedje’ in de tuin wel een passende plant te vinden. Bijna iedere vaste plant die wij in de tuin gebruiken komt oorspronkelijk uit een heel ander gebied, waardoor de planteigenschappen onderling kunnen verschillen wat invloed kan hebben op de toepassingsmogelijkheden in de tuin. Zo groeit de ene vaste plant in de volle zon, de andere in de halfschaduw en sommige weer op alleen schaduwrijke plekken. Daarnaast kunnen er verschillen zijn tussen de bodemeisen waarnaar de tuinplant verlangt. Denk hierbij aan zand, klei of leemgronden op een zure of juist kalkminnende bodem. Over het algemeen gedijen de meeste vaste planten zonder problemen in andere zones. Per vaste plant beschrijft Plant & Grow de eigenschappen zodat je als klant altijd de geschikte vaste plant voor in de tuin kunt kopen.
Over het algemeen worden vaste planten als volgt gebruikt:

  • In een border (solitair of in kleine/grote groepen bij elkaar)
  • In de tuin met verschillende soorten bij elkaar
  • Als potplant voor op het balkon of terras of in plantenbakken
  • Langs vijverranden en oevers

 

Verzorging en aanplanten van vaste tuinplanten

Over het algemeen hebben vaste planten relatief weinig verzorging en onderhoud nodig. Wanneer je vaste planten wilt gaan aanplanten is het belangrijk dat de basis goed is, namelijk de bodem. Lees meer tips over de grondbewerkingen en het aanplanten op deze pagina met plantinstructies.

 

Wanneer kun je vaste planten nu eigenlijk het beste aanplanten?

In principe kan dit jaarrond zolang het maar niet vriest of sneeuwt. Dit komt omdat al onze vaste planten in pot worden opgekweekt en daardoor dus een goed ontwikkeld wortelgestel hebben. Zodra het potje wordt verwijdert en de plant in de grond wordt gezet, kan de plant zich direct gaan wortelen als de bodemtemperatuur hoog genoeg is. Vroeger kwamen alle vaste planten uit de volle grond (waarbij het wortelgestel beschadigd raakte) en werden ze als 'kale wortel' geleverd. Om die reden kon je vroeger alleen aanplanten in het voorjaar of najaar. Tegenwoordig worden alle vaste planten in pot opgekweekt waardoor je ze zowel kan aanplanten in het voorjaar, zomer, najaar en winter.

Vorstgevoelige vaste planten kunnen het beste in het voorjaar/zomer aangeplant worden. Aangezien de meeste vaste planten volledig winterhard zijn in ons klimaat is dit slechts een uitzondering. Per product vermelden wij op onze website wat de winterhardheid is van de plant en dus wanneer deze het beste aangeplant kan worden.

 

Wanneer kan je je vaste planten verplanten?

Het verplanten van vaste planten kun je daarentegen wel het beste doen in of het (vroege) voorjaar of het (late) najaar. De vaste plant is dan nog net in rust (voorjaar) of heeft zijn groeispurt net gehad (najaar). Verplant je in het voorjaar? Dan kun je tegelijk de eventuele verdorde bladeren en stengels wegsnoeien. Verplant je in het najaar en is er nog behoorlijk wat bladmassa? Snoei de plant dan behoorlijk terug zodat de plant getriggerd wordt om de energie in de wortels te stoppen in plaats van de bladeren. Zorgt dat er nog wel wat bladeren aan blijven zitten, deze vormen een natuurlijke beschermlaag tegen vorst in de winter.

 

Wanneer moet je vaste planten snoeien of wegsnoeien?

Snoeien van uitgebloeide bloemstengels of verdorde bladeren. Uitgebloeide bloemstengels kun je het beste meteen wegknippen om zo nieuwe bloei te stimuleren. Verdorde bladeren en stengels kun je het beste pas in het vroege voorjaar wegsnoeien aangezien deze van nature bescherming bieden bij vorst in de winter. Meer snoeitips? Zie onze pagina vaste planten snoeien!

 

Waarom moet je vaste planten scheuren?

Sommige vaste planten moeten na 3 tot 4 jaar worden gescheurd (in voorjaar of najaar) voor het behoud van een mooie (bloeiende) plant. Dit scheuren worden ook wel delen genoemd. Een vaste plant breidt zich namelijk uit in de breedte en in de kern verliest de plant zijn groeikracht. Door de tuinplant in zijn geheel uit te graven en op te splitsen in meerdere delen, kan de kern worden verwijdert en de jonge, gezonde plantdelen (aan de buitenkant) worden teruggeplant. Door deze handeling uit te voeren ben je weer voor jaren verzekerd van een groeikrachtige plant.

 

Resterend onderhoud en verzorging van vaste planten: 

  • Jaarlijkse bemesting, 2 maal (in het voorjaar en zomer).
  • Water geven bij langdurige droogte.
  • In sommige gevallen ondersteuning om hangende takken te voorkomen of bescherming bij strenge vorst in de winter.

 

Vaste planten online kopen bij Plant & Grow

Plantengrow.nl is een servicegerichte en gespecialiseerde webshop in de verkoop van onder andere vaste planten. Alle planten die in onze webwinkel worden aangeboden komen rechtstreeks van de kweker. Hierdoor ben je als klant verzekerd van hoge kwaliteit vaste planten die met de juiste verzorging goed zullen gaan groeien en bloeien.

Om transport van de tuinplanten zonder kwaliteitsverlies te laten plaatsvinden verpakken wij al onze producten op een stevige en zorgvuldige manier. Vanwege onze nauwe samenwerking met kwekers en logistieke partners kunnen wij je bestelde vaste planten al binnen 1 tot 4 werkdagen bij je laten thuisbezorgen! De kosten van de vaste plant varieert per soort en potmaat. Vaste planten kopen met een divers aanbod doe je bij Plant & Grow.

Op zoek naar exotische planten, groenblijvende bomen, bodembedekkers of coniferen? Ook die verkopen we natuurlijk bij Plant & Grow. Neem een kijkje op de andere pagina’s van onze webshop!

 

Bij Plant & Grow betaal je veilig en vertrouwd met

Betaalmethodes