Vaste planten

Vaste planten online kopen, voor ieder wat wils
Ben je op zoek naar vaste planten of heb je altijd al gedroomd van een vrolijke en bloeiende tuin? Koop dan nu voordelig online je tuinplanten bij Plant & Grow. Creëer leven in de tuin en geniet het hele seizoen van de mooiste bloemen, kleuren en geuren! Maak gebruik van onze online zoekfunctie en vind zo de mooiste vaste planten voor in je border, tuin of balkon.

In het assortiment van Plant & Grow vind je diverse vaste planten, van vroeg-bloeiende tot laat-bloeiende, van zonminnende tot schaduwrijke planten. Allen verkrijgbaar in verschillende kleuren en hoogtes. Geef je tuin, balkon of border de kleur die het verdient en bestel vandaag nog online je tuinplanten bij Plant & Grow.

Meer informatie


€ 1,69
Anemone hybrida 'Pamina' Herfstanemoon
 
70cm
€ 1,59
Anemone hybrida 'Serenade' Herfstanemoon
 
80cm
Tijdelijk
uitverkocht
Anemone hybrida 'Whirlwind' Herfstanemoon
€ 1,39
Anemone sylvestris Anemoon
€ 1,69
Anthemis hybrida 'Sauce Hollandaise' Gele kamille
€ 1,29
Aquilegia alpina Alpenakelei
Alpenakelei
Aquilegia alpina
 
 
35cm
€ 1,49
Aquilegia flabellata 'Ministar' Akelei
Tijdelijk
uitverkocht
Arabis caucasica 'La Fraicheur' Scheefkelk
Tijdelijk
uitverkocht
Arabis caucasica 'Pinkie' Rijstebrij
Tijdelijk
uitverkocht
Arabis caucasica 'Snowcap' Randjesbloem
Tijdelijk
uitverkocht
Arenaria montana Zandkruid
 
25cm
€ 1,49
Armeria maritima 'Alba' Engels gras
 
20cm
Tijdelijk
uitverkocht
Armeria maritima 'Splendens Perfecta' Engels gras
€ 1,29
Armeria maritima 'Splendens' Engels gras
Tijdelijk
uitverkocht
Armeria pseudarmeria 'Ballerina Red' Engels gras
Tijdelijk
uitverkocht
Armeria pseudarmeria 'Ballerina White' Engels gras
€ 1,49
Aruncus aethusifolius 'Noble Spirit' Kleine geitenbaard
€ 1,49
Aruncus dioicus Geitenbaard
Geitenbaard
Aruncus dioicus
 
150cm
€ 2,09
Asarum europaeum Mansoor
 
 
15cm
€ 1,69
Aster ageratoides 'Ashvi' Herfstaster
€ 1,59
Aster ageratoides 'Asran' Herfstaster
 
 
70cm
€ 1,39
Aster alpinus Alpenaster
Alpenaster
Aster alpinus
 
 
25cm
€ 1,39
Aster alpinus 'Albus' Alpenaster
 
20cm
€ 1,49
Aster alpinus 'Happy End' Alpenaster
Tijdelijk
uitverkocht
Aster dumosus 'Lady in Blue' Herfstaster
€ 5,95
Aster frikartii 'Mönch' Herfstaster
Tijdelijk
uitverkocht
Aster lateriflorus 'Horizontalis' Herfstaster
€ 1,59
Aster novi-belgii 'Marie Ballard' Herfstaster
€ 1,69
Astilbe arendsii 'Fanal' Pluimspirea
 
 
60cm
€ 1,39
Astilbe chinensis 'Pumila' Pluimspirea
€ 1,79
Astrantia major Zeeuws knoopje
Zeeuws knoopje
Astrantia major
 
 
 
60cm
 
‹ Vorige pagina
Volgende pagina ›

Vaste planten online kopen bij Plant & Grow

Plantengrow.nl is een servicegerichte en gespecialiseerde webshop in de verkoop van onder andere vaste planten. Alle planten die in onze webwinkel worden aangeboden (dus ook onze vaste planten) komen rechtstreeks vanaf de kweker. Hierdoor ben je als klant verzekerd van hoge kwaliteit vaste planten die met de juiste verzorging goed zullen gaan groeien en bloeien. Om transport van de tuinplanten zonder kwaliteitsverlies te laten plaatsvinden verpakken wij al onze producten op een stevige en zorgvuldige manier. Vanwege onze nauwe samenwerking met kwekers en logistieke partners kunnen wij uw bestelde vaste planten al binnen 1 tot 4 werkdagen bij u laten thuisbezorgen! De kosten van de vaste plant varieert per soort en potmaat.

 

Wat zijn vaste planten?

Kenmerkend aan de vaste plant zijn veelal de talrijke en kleurrijke bloeiwijzen en de kruidachtige delen die vrijwel niet verhouten. In het najaar en winter sterft de plant bovengronds af om vervolgens ondergronds te overleven (met wortels, worteldelen, bollen en/of knollen). Zodra de temperaturen in het voorjaar weer stijgen loopt de vaste plant opnieuw uit met nieuwe stengels en bladeren en zal vervolgens later in het seizoen weer volop bloeien. De meeste vaste planten bereiken in twee groeiseizoen zijn volwassen hoogte. Houd er rekening mee dat vaste planten levende producten zijn en dus per jaargetijde (enorm) kunnen verschillen. Denk hierbij aan bloei, grootte of kleur van de plant. Hierdoor bestaat de kans dat het uiterlijk van de vaste planten die je in de webshop van Plant & Grow kunt kopen, enigszins af kunnen wijken van de productfoto’s. Desalniettemin is de kwaliteit uitstekend aangezien de planten direct vanaf de kwekerij worden geleverd.

 

De schoonheid van de vaste plant

Vaste planten zijn niet meer weg te denken uit onze tuinen. Door de grote diversiteit in (bloem)kleuren, vormen en eigenschappen is de plant in vele combinaties en toepassingen te gebruiken. Sommige vaste planten lenen zich perfect voor in een bloembak, pot of border, andere weer voor op zandgrond, in de volle zon of schaduw. Voor iedere (specifieke) tuinsituatie is een passende vaste plant te vinden. Naast de grote sierwaarde door met name de bloemen zijn ze door de opvallende bladeren, groeiwijze en geuren een grote toegevoegde waarde voor de tuin. Doordat het rijk der vaste planten zo enorm groot is kan de tuin of balkon door de juiste plantkeuze jaarrond omgetoverd worden tot een bloeiend en kleurrijk geheel. In ieder seizoen zorgen ze voor een ander gezicht in de tuin. Naast de schoonheid van de planten vertegenwoordigen ze ook een waardevolle ecologische functie. Zo bieden vaste planten een voedselbron voor vlinders, hommels, bijen en andere insecten. Wie vaste planten koopt om de tuin op te vrolijken levert hierbij indirect ook een bijdrage aan de natuur. Hierbij biedt Plant & Grow speciale bijen- en nectarplanten voor wie hier extra waarde aan hecht.

 

Wanneer bloeien vaste planten?

De bloeiperiode van vaste planten kan onderling enorm verschillen. Zo zijn er soorten die in het vroege voorjaar de tuin al omtoveren tot een bloemenzee, sommige bloeien pas in de nazomer. Het overgrote deel bloeit in de zomermaanden (juni en juli) waarbij de gemiddelde bloeiperiode zo’n 2 tot 3 weken duurt. Wie de tuin het gehele seizoen spannend wil houden doet er erg goed aan om vaste planten te combineren die ieder in een andere periode bloeien. Wanneer de ene vaste plant is uitgebloeid, begint de ander vaste plant met bloeien waardoor er altijd wel kleur te vinden is in de tuin.
Daarnaast zijn er ook vaste planten zijn nauwelijks bloeien maar door het blad erg decoratief zijn zoals bijvoorbeeld de Hosta of Heuchera. Door de prachtige kleuren of vormen van het blad zijn ze erg decoratief en laten zich hierbij perfect combineren met bijvoorbeeld bloeiende vaste planten. Ook combinaties met siergrassen, bodembedekkers en sierheesters zijn absoluut mogelijk.

 

Toepassingsmogelijkheden van de vaste plant

Omdat de vaste planten familie zo enorm groot is en de tuin als het ware bestaat uit verschillende microklimaten, is er voor ieder ‘gebiedje’ in de tuin wel een passende plant te vinden. Bijna iedere vaste plant die wij in de tuin gebruiken komt oorspronkelijk uit een heel ander gebied, waardoor de planteigenschappen onderling kunnen verschillen wat invloed kan hebben op de toepassingsmogelijkheden in de tuin. Zo groeit de ene vaste plant in de volle zon, de andere in de half schaduw en sommige weer op alleen schaduwrijke plekken. Daarnaast kunnen er verschillen zijn tussen de bodemeisen waarnaar de tuinplant verlangt. Denk hierbij aan zand, klei of leemgronden op een zure of juist kalkminnende bodem. Over het algemeen gedijen de meeste vaste planten zonder problemen in andere zones. Per vaste plant beschrijft Plant & Grow de eigenschappen zodat je als klant altijd de geschikte vaste plant voor in de tuin kunt kopen.
Over het algemeen worden vaste planten als volgt gebruikt:

  • In een border (solitair of in kleine/grote groepen bij elkaar) in de tuin met verschillende soorten bij elkaar.
  • Als potplant voor op het balkon of terras of in plantenbakken.
  • Langs vijverranden en oevers.

 

Verzorging en aanplanten van vaste tuinplanten

Over het algemeen hebben vaste planten relatief weinig verzorging en onderhoud nodig. Wanneer je vaste planten wilt gaan aanplanten is het belangrijk dat de basis goed is, namelijk de bodem. Lees meer tips over de grondbewerkingen en het aanplanten op deze pagina met plantinstructies. Een veelgestelde vraag aan ons is: "Wanneer kun je vaste planten nu eigenlijk het beste aanplanten?" In principe kan dit jaarrond zolang het maar niet vriest of sneeuwt. Dit komt omdat al onze vaste planten in pot worden opgekweekt en daardoor dus een goed ontwikkeld wortelgestel hebben. Zodra het potje wordt verwijdert en de plant in de grond wordt gezet, kan de plant zich direct gaan wortelen als de bodemtemperatuur hoog genoeg is. Vroeger kwamen alle vaste planten uit de volle grond (waarbij het wortelgestel beschadigd raakte) en werden ze als 'kale wortel' geleverd. Om die reden kon je vroeger alleen aanplanten in het voorjaar of najaar. Tegenwoordig, nu alle vaste planten in pot worden opgekweekt kun je zowel aanplanten in het voorjaar, zomer, najaar en winter.

Vorstgevoelige vaste planten kunnen het beste in het voorjaar/zomer aangeplant worden. Aangezien de meeste vaste planten volledig winterhard zijn in ons klimaat is dit slechts een uitzondering. Per product vermelden wij op onze website wat de winterhardheid is van de plant en dus wanneer deze het beste aangeplant kan worden.

Het verplanten van vaste planten kun je daarin tegen wel het beste doen in of het (vroege) voorjaar of het (late) najaar. De vaste plant is dan nog net in rust (voorjaar) of heeft zijn groeispurt net gehad (najaar). Verplant je in het voorjaar? Dan kun je tegelijk de eventuele verdorde bladeren en stengels wegsnoeien. Verplant je in het najaar en is er nog behoorlijk wat bladmassa? Snoei de plant dan behoorlijk terug zodat de plant getriggerd wordt om de energie in de wortels te stoppen in plaats van de bladeren. Zorgt dat er nog wel wat bladeren aan blijven zitten, deze vormen een natuurlijke beschermlaag tegen vorst in de winter.

Andere verzorging en onderhoud die men kan verwachten bij vaste planten zijn:

  • Jaarlijkse bemesting, 2 maal (in het voorjaar en zomer).
  • Water geven bij langdurige droogte.
  • Snoeien van uitgebloeide bloemstengels of verdorde bladeren. Uitgebloeide bloemstengels kun je het beste meteen wegknippen om zo nieuwe bloei te stimuleren. Verdorde bladeren en stengels kun je het beste pas in het vroege voorjaar wegsnoeien aangezien deze van nature bescherming bieden bij vorst in de winter. Meer snoeitips, zie onze pagina vaste planten snoeien.
  • Sommige vaste planten moeten na 3 tot 4 jaar worden gescheurd (in voorjaar of najaar) voor het behoud van een mooie (bloeiende) plant. Dit scheuren worden ook wel delen genoemd. Een vaste plant breid zich namelijk uit in de breedte en in de kern verliest de plant zijn groeikracht. Door de tuinplant in zijn geheel uit te graven en op te splitsen in meerdere delen, kan de kern worden verwijdert en de jonge, gezonde plantdelen (aan de buitenkant) worden teruggeplant. Door deze handeling uit te voeren ben je weer voor jaren verzekerd van een groeikrachtige plant.
  • In sommige gevallen ondersteuning om hangende takken te voorkomen of bescherming bij strenge vorst in de winter.