Bijen- en nectarplanten

Bijen- en nectarplanten kopen, voor mens en natuur
Wil jij de bij helpen? Plant dan bijenplanten in je tuin! Naast dat deze tuinplanten prachtig bloeien produceren ze ook nectar. Dit is een voedingstof (samen met stuifmeel) waar bijen en hommels van leven. Bijen- en nectarplanten trekken bijen aan in de tuin en bij hun zoektocht naar voedsel, bestuiven zij de bloemen in jou tuin. Naast dat je kunt genieten van deze prachtige bloeiende planten, draag je je steentje bij om de wereldwijde bijensterfte tegen te gaan.

Deze bijen- en nectarplanten (ook wel drachtplanten genoemd) kun je voordelig online kopen bij Plant & Grow. Of je nu een grote of een kleine tuin hebt, voor iedere situatie is een passende bijenplant te vinden. Nectarplanten laten zich tevens goed combineren waardoor je zelfs complete bij-vriendelijke borders kunt aanplanten.

Meer informatie

 
€ 3,99
Echinacea purpurea 'Summer Cocktail' Rode zonnehoed
€ 1,99
Echinops bannaticus 'Taplow Blue' Kogeldistel
€ 1,69
Echinops ritro Kogeldistel
Kogeldistel
Echinops ritro
100 cm
€ 1,79
Echinops ritro 'Veitch’s Blue' Kogeldistel
€ 1,59
Eryngium planum Kruisdistel
Kruisdistel
Eryngium planum
80 cm
€ 5,99
Eryngium planum 'Blauer Zwerg' Blauwe distel
60 cm
€ 2,09
Eupatorium maculatum 'Atropurpureum' Koninginnekruid
250 cm
€ 1,99
Eupatorium rugosum 'Chocolate' Koninginnekruid
150 cm
€ 1,99
Euphorbia amygdaloides 'Purpurea' Amandelwolfsmelk
40 cm
€ 1,99
Euphorbia amygdaloides 'Robbiae' Wolfsmelk
€ 1,69
Gaillardia 'Burgunder' Kokardebloem
40 cm
€ 1,49
Hedera helix Klimop
500 cm
€ 2,09
Helenium 'Moerheim Beauty' Zonnekruid
90 cm
€ 1,79
Helenium hoopesii Zonnekruid
60 cm
€ 2,59
Helleborus argutifolius Kerstroos
50 cm
€ 34,99
Hydrangea anomala petiolaris Klimhortensia
500 cm
€ 1,69
Hypericum calycinum Hertshooi
30 cm
€ 2,19
Ilex crenata 'Convexa' Japanse hulst
80 cm
€ 6,99
Ilex crenata 'Golden Gem'  Chinese hulst
120 cm
€ 2,19
Ilex crenata 'Stokes' Hulst
120 cm
€ 1,79
Lavandula angustifolia 'Dwarf Blue' Lavendel
€ 1,69
Lavandula angustifolia 'Hidcote' Lavendel
€ 1,89
Lavandula angustifolia 'Munstead' Lavendel
€ 1,69
Leucanthemum (S) 'Silberprinzesschen' Margriet
€ 1,69
Liatris spicata 'Floristan Violet' Lampepoetser
€ 1,79
Liatris spicata 'Floristan Weiss' Lampepoetser
€ 1,89
Liatris spicata 'Kobold' Lampenpoetser
50 cm
€ 2,39
Ligularia przewalskii Kruiskruid
140 cm
€ 1,69
Luzula nivea Veldbies
Veldbies
Luzula nivea
60 cm
€ 1,59
Lysimachia punctata Puntwederik
120 cm
€ 1,89
Monarda 'Cambridge Scarlet'  Bergamotplant
100 cm
€ 1,69
Nepeta faassenii Kattekruid
50 cm
€ 1,99
Nepeta faassenii 'Six Hills Giant' Kattekruid
 
‹ Vorige pagina
Volgende pagina ›

Wat zijn bijenplanten?

In het kort gezegd zijn bijen- en nectarplanten bloeiende planten die (veel) stuifmeel en nectar produceren en waar bijen gemakkelijk bij kunnen. Voor honingbijen en wilde bijen is het belangrijk dat er een grote diversiteit is van verschillende planten en bloemen, wat zorgt voor veel verschillende soorten stuifmeel. Hierbij is de ene plant meer geschikt voor honingbijen, de andere weer voor wilde, solitaire bijen. Tevens is het van belang dat er het gehele seizoen vers stuifmeel verzameld kan worden, dus van het vroege voorjaar tot het late najaar. Nectar en stuifmeel mag in overvloed aanwezig zijn wat naast bijen ook hommels en vlinders naar je tuin zal lokken.

 

Waarom bijen- en nectarplanten planten?

Helaas gaat het op dit moment wereldwijd met zo'n 60% van alle bijensoorten niet goed. Wat de exacte oorzaak hiervan is, is nog niet geheel duidelijk maar ziekteverwekkers, krimpende natuurgebieden, (overmatig gebruik van) bestrijdingsmiddelen, klimaatverandering, overbemesting, monocultuur in landbouw en minder nestgelegenheid lijken hier de oorzaak van te zijn. De ongerustheid hierover bereikte ook de overheid waardoor er de laatste jaren (gelukkig) steeds meer initiatieven gestart zijn om deze bijensterfte terug te dringen. Honingbijen en hommels zijn onmisbaar voor de bestuiving van gewassen, onze voedselketen! Voor hun voeding zijn ze weer helemaal afhankelijk van bloemen voor hun stuifmeel en nectar.

Zelf kun je hier dus ook een bijdrage aan leveren in je eigen tuin of balkon. Wil je je tuin (opnieuw) aanplanten? Kies dan voor bijen- en nectarplanten een creëer een 'natuurlijke tuin'.. De experts van Plant & Grow hebben een selectie gemaakt van goede bijenplanten die erg geliefd zijn onder de hommels en bijen. Naast dat het schitterende, bloeiende planten zijn met geurende bloemen, leveren ze een enorme bijdrage aan de biodiversiteit. Meer tips over hoe je de bij kunt helpen lees je op onze pagina drachtplanten voor een bijenparadijs.

 

Bijvriendelijke planten

Bijen en hommels lokken kan in eigen tuin door bloeiende planten te zetten die veel stuifmeel en nectar produceren. Je kunt deze het beste planten op een zonnige plek in de tuin, bij voorkeur verschillende bijenplanten bij elkaar. Hoewel de meeste bijenplanten op een zonnige standplaats groeien, zijn er ook nectarplanten voor op schaduwrijke plekken. Iedere plant bloeit op een ander tijdstip en produceert een verschillende 'nectarsmaak'. Door bijenplanten te combineren met bloembollen en tweejarige planten (zoals bijvoorbeeld de Digitalis purpurea) kun je bijen en hommels maximaal verwennen. Dit is de meest ideale situatie om bijen en hommels aan te trekken aangezien je hiermee zowel in het voorjaar, zomer als najaar een voedselbron biedt in je tuin. Ook voor andere insecten is dit positief.

Enkele bekende en veelgebruikte bijenplanten zijn de Perovskia atriplicifolia 'Blue Spire' (Reuzenlavendel), Verbena bonariensis (IJzerhard), Stachys byzantina (Ezelsoor), Echinacea purpurea (Rode zonnehoed), Salvia nemorosa (Salie), Agastache 'Blue Fortune' (Dropplant / Anijsnetel) en Clethra alnifolia 'Pink Spire (Schijnels). Al deze bijen- en nectarplanten en andere soorten kun je eenvoudig online bestellen in onze webshop. De ene plant bloeit in de maanden mei en juni, een ander weer van juni tot augustus. Met een goede plantkeuze kun je voor jezelf bijna jaarrond bloemen en kleur creëren in je tuin terwijl je daarbij een enorme bijdrage levert voor hommels, bijen en vlinders. Een pure win-win situatie!

 

Verzorging en onderhoud van de bijenplant

Bijenplanten en nectarplanten hebben geen bijzondere verzorging nodig dan andere tuinplanten. De verzorging van de plant hangt af van de soort bijenplant, maar over het algemeen kun je onderstaande vuistregels aanhouden die ook voor vaste planten gelden:

  • Bemest de plant twee keer per jaar met een organische meststof (in het voorjaar en zomer).
  • Gebruik geen gewasbeschermingsmiddelen. Alleen in uiterste gevallen gebruiken en dan altijd biologische middelen.
  • Bij aanhoudende droogte tijdig water geven. Geef hierbij liever in één keer veel water dan iedere dag een klein beetje. Opgevangen regenwater zou hierbij perfect gebruikt kunnen worden.
  • Uitgebloeide bloemen direct wegsnoeien. Dit stimuleert de plant om nieuwe bloemen te vormen wat weer beter is voor de hommels en bijen. Tevens gaat er dan geen energie van de plant verloren.
  • Na zo'n 3 jaar de plant scheuren, waarbij je de bijenplant uitgraaft en alleen de jongste plantdelen weer teruggeplant. Dit houdt de plant groei- en bloeikrachtig. Dit scheuren kun je het beste doen in het vroege voorjaar of najaar op een bewolkte dag.
  • In het voorjaar pas verdorde plantdelen terugsnoeien. Deze bieden in de winter namelijk bescherming bij (strenge) vorst.

 

Bijenplanten kopen

Zorg dat bijen en hommels je tuin kunnen vinden en bestel vandaag nog online je nectarplanten in onze webshop. Alle bijenplanten die Plant & Grow aanbiedt zijn potgekweekt en afhankelijk van de soort diverse keren flink teruggesnoeid in de kwekerij. Hierdoor is het wortelgestel van de bijenplant flink ontwikkelt. Zodra de plant begint te wortelen zal deze ook snel bloemen gaan vormen.

Alle bijenplanten worden op een stevige en zorgvuldige manier verpakt zodat de planten zonder kwaliteitsverlies bij je worden thuisbezorgd. Geen gesjouw meer met zware tuinplanten en binnen enkele werkdagen, vers vanaf de kweker bij je thuisbezorgd!

Bij Plant & Grow betaal je veilig en vertrouwd met

Betaalmethodes
Wij zijn gecertificeerd!

Thuiswinkel Waarborg
Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice


Onze socials
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies