Bladplanten

Bladplanten online kopen, rechtstreeks vanuit de kwekerij geleverd
Niet alleen bloemen maar ook het blad van een plant kan een grote sierwaarde leveren. Sterker nog, sommige tuinplanten worden juist uitsluitend gebruik vanwege zijn prachtige bladeren. Een mooie selectie van deze bladplanten kun je veilig online kopen bij Plant & Grow. Combineer één of meerdere (groenblijvende) bladplanten met bloeiende tuinplanten om speelse en kleurrijke borders te creëren.

De bladplanten van Plant & Grow zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Zowel de vorm van het blad als de kleur dragen bij aan de sierwaarde van de plant. Bestel je bladplant(en) in onze webwinkel, dan worden deze doorgaans binnen 1 tot 4 werkdagen bij je thuisbezorgd.

Meer informatie

 
Uitverkocht
Aucuba japonica 'Variegata' Broodboom
 
300 cm
Uitverkocht
Bergenia cordifolia 'Bressingham White'  Schoenlappersplant
 
40 cm
Uitverkocht
Bergenia cordifolia 'Rotblum' Schoenlappersplant
 
 
40 cm
Uitverkocht
Blechnum spicant Dubbelloof varen
Dubbelloof varen
Blechnum spicant
50 cm
Uitverkocht
Brunnera macrophylla Kaukasisch vergeet-mij-nietje
Kaukasisch vergeet-mij-nietje
Brunnera macrophylla
 
50 cm
Uitverkocht
Brunnera macrophylla 'Jack Frost' Kaukasisch vergeet-mij-nietje
Kaukasisch vergeet-mij-nietje
Brunnera macrophylla 'Jack Frost'
 
40 cm
Uitverkocht
Carex buchananii Zegge
 
 
50 cm
Uitverkocht
Carex foliosissima 'Irish Green' Zegge
Uitverkocht
Carex morrowii 'Ice Dance' Zegge
Uitverkocht
Carex oshimensis 'Evergold'  Zegge
Uitverkocht
Cimicifuga simplex 'Atropurpurea' Zilverkaars
 
150 cm
Uitverkocht
Cimicifuga simplex 'White Pearl' Zilverkaars
 
150 cm
Uitverkocht
Convallaria majalis Lelietje-van-Dalen
Lelietje-van-Dalen
Convallaria majalis
 
20 cm
Uitverkocht
Cornus canadensis Kruipende kornoelje
Kruipende kornoelje
Cornus canadensis
 
 
20 cm
Uitverkocht
Cortaderia selloana 'Pumila' Pampasgras
 
150 cm
Uitverkocht
Cotinus coggygria 'Golden Spirit' Pruikenboom
 
 
250 cm
Uitverkocht
Cotinus coggygria 'Royal Purple' Pruikenboom
 
 
 
300 cm
Uitverkocht
Cotinus coggygria 'Young Lady' Pruikboom
 
 
 
200 cm
Uitverkocht
Cyrtomium falcatum IJzervaren
50 cm
Uitverkocht
Darmera peltata Schildblad
Schildblad
Darmera peltata
 
 
100 cm
Uitverkocht
Dryopteris erythrosora Rode sluiervaren
Rode sluiervaren
Dryopteris erythrosora
50 cm
Uitverkocht
Dryopteris filix-mas Mannetjesvaren
Mannetjesvaren
Dryopteris filix-mas
120 cm
Uitverkocht
Elaeagnus ebbingei Olijfwilg
 
300 cm
Uitverkocht
Euphorbia amygdaloides 'Robbiae' Wolfsmelk
Uitverkocht
Euphorbia martinii Wolfsmelk
 
 
 
50 cm
Uitverkocht
Euphorbia myrsinites Wolfsmelk
 
 
40 cm
Uitverkocht
Euphorbia polychroma Wolfsmelk
 
 
30 cm
Uitverkocht
Hakonechloa macra Hakonegras
 
 
40 cm
Uitverkocht
Hakonechloa macra 'Aureola' Hakonegras
 
 
40 cm
Uitverkocht
Heuchera 'Caramel' Purperklokje
Purperklokje
Heuchera 'Caramel'
 
40 cm
Uitverkocht
Heuchera 'Regina' Purperklokje
Purperklokje
Heuchera 'Regina'
 
 
40 cm
Uitverkocht
Heuchera 'Stormy Seas' Purperklokje
 
50 cm
Uitverkocht
Hosta 'Blue Angel' Hartlelie
 
 
90 cm
 
‹ Vorige pagina
Volgende pagina ›

Wat zijn bladplanten?

Bladplanten zijn een groep tuinplanten, voornamelijk vaste planten, die decoratief zijn in de tuin dankzij het blad. Dit kan zijn door de vorm of de (herfst)kleur van het blad. Bij een bladplant trekt het blad dus de aandacht en is de bloei vaak van ondergeschikt belang. Hoewel je bladplanten voornamelijk in de tuin zet voor het blad, zijn er ook genoeg soorten die daarbij ook nog mooi bloeien. Bekende een veelgebruikte bladplanten zijn de Hosta, Heuchera en Cimicifuga. Ook veel soorten siergrassen worden toegepast vanwege de bladeren van de plant. Denk hierbij aan siergrassoorten zoals de Carex, Hakonechloa en Ophiopogon. Deze moderne bladplanten worden vaak in design tuinen toegepast.

Het grote voordeel van bladplanten is dat ze zich eenvoudig laat combineren met andere, bloeiende planten. Dankzij het sierlijke en kleurrijke blad kun je mooie kleurcontrasten creëren in de tuin en komen sommige bloeiende planten nog beter tot zijn recht. Het zijn echte sfeermakers in een border en kunnen daarnaast ook perfect gebruikt worden als randbeplanting langs een border, pad of terras. Bladplanten zijn in de meeste gevallen onderhoudsarm en hebben geen specifieke verzorging nodig. Mocht dit laatste toch het geval zijn, dan staat dit beschreven in de productomschrijving van de desbetreffende bladplant.

 

Soorten bladplanten van Plant & Grow

Bladplanten zijn er in verschillende soorten en maten. Met behulp van ons verfijn functie op de website kun je naar wens de mooiste bladplanten uitkiezen. De meeste van deze bladplanten zijn bladverliezend, maar er zijn ook groenblijvende soorten. Bladplanten die bijvoorbeeld wintergroen zijn en dus ook in de winter het blad behouden zijn de Carex, Bergenia en Pieris. Voor wie opzoek is naar laagblijvende planten (tot 15 cm hoog) zal al snel uitkomen op een Asarum europaeum, Leptinella of Ajuga reptans 'Burgundy Glow'. Deze soorten kunnen tevens ook als bodembedekker worden gebruikt. Een plant met grote bladeren voor buiten is  de Darmera peltata. Deze groene bladplant leent zich perfect voor langs een vijver. Het grote, sierlijke blad staat prachtig langs de waterkant.

Andere veelgebruikte en kleurrijke bladplanten in de hoogte tot zo'n 40-50 cm zijn de Brunnera macrophylla 'Jack Frost' (een wat grijze bladplant), Heuchera 'Caramel' en Euphorbia martinii. Dit zijn alle vaste planten die zich perfect laten combineren met bloeiende (vaste) planten. Voor een maatje hoger tot zo'n 100-120 cm zijn de Rodgersia aesculifolia, Acanthus spinosus en Ligularia dentata 'Othello' veelgebruikt. Voor grote(re) bladplanten in de hoogte tussen zo'n ongeveer 150-200 cm kom je uit op de veelgebruikte en populaire Cimicifuga simplex 'Atropurpurea', Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne' en Osmanthus heterophyllus 'Goshiki'. Regelmatig krijgen wij vragen voor mooie, rode bladplanten. In dat geval kun je het beste gaan voor de Acer palmatum 'Atropurpureum', Cotinus coggygria 'Royal Purple' of Lobelia fulgens 'Queen Victoria'. Al deze soorten vind je allemaal in onze webshop!

 

Standplaats van bladplanten, geschikt voor in de zon en schaduw

Bladplanten zijn breed toepasbaar in de tuin. In de meeste gevallen groeien ze het beste op een half beschaduwde standplaats. Om de zorgen dat de plant goed gaat groeien is het van belang dat de bladplant op de juiste standplaats staat. In de webshop van Plant & Grow zijn bladplanten te vinden die geschikt zijn voor in de zon, halfschaduw, schaduw of combinatie hiervan. Bekijk per border in de tuin hoeveel uren zon deze krijgt. Pas hierop je keuze in bladplanten op aan. Per product wordt omgeschreven welke standplaats de plant moet hebben. Door de juiste bladplanten te kiezen ben je jaren verzekerd van de mooiste en kleurrijkste borders in je tuin.

 

Combineren van bladplanten

Naast dat de bladplant erg decoratief is laat deze zich ook heel eenvoudig combineren. Met name de combinatie bladplant samen met bloeiende vaste planten is enorm mooi. Door bloemen en bladeren op de juiste manier te combineren creëer je erg mooie (kleur) contrasten. Plant hierbij hoge(re) planten achteraan in een border, lage(re) planten vooraan. Voorbeelden van erg mooie bladcombinaties samen met bloemen is de combinatie Brunnera macrophylla 'Jack Frost' samen met Epimedium perralchicum 'Frohnleiten' en Liriope muscari 'Moneymaker'. Een andere mooie combinatie bladcombinatie is de Heuchera 'Caramel' samen met de Sesleria autumnalis en Ajuga reptans 'Atropurpurea'. Meer plantcombinaties vind je op iedere productpagina onder het kopje 'combineren'. 

 

Een bladplant bemesten

Bladplanten hebben net als andere tuinplanten voedingstoffen nodig om goed te kunnen groeien. Gebruik bij voorkeur de Pokon Bio Tuinmest in onze webshop, dit is een organische meststof. Een bladplant kan het beste twee keer per jaar bemest worden, namelijk in het voorjaar en zomer. In deze periode groeit de plant het hardst en heeft de plant dus ook de meeste voedingstoffen nodig. Probeer tijdens het bemesten de korreltjes zoveel mogelijk op de bodem te strooien en zo min mogelijk op het blad/in de plant. 

 

Snoeien van bladplanten

Het is niet moeilijk om bladplanten te snoeien. Handig om te weten is dat we onderscheid maken tussen wintergroene bladplanten en bladverliezende planten. De bladverliezende planten hoeven nauwelijks gesnoeid te worden. In de meeste gevallen sterft het blad in de winter bovengronds. Mochten de verdorde, bruine bladeren in het voorjaar nog aan de plant zitten, dan kun je ze het beste met een snoeischaar wegsnoeien. Doe dit half maart, net voordat de plant opnieuw begint uit te lopen.

Bij groenblijvende bladplanten hoeven in het voorjaar alleen de lelijke, bruine bladeren weggesnoeid te worden. Ook hiervoor kun je het beste een scherpe snoeischaar gebruiken.

 

Bladplanten kopen

De mooiste bladplanten voor in de tuin vind je bij Plant & Grow, de tuinplanten specialist van Nederland en België. Bestel gemakkelijk online vanuit je luie stoel met Thuiswinkel Waarborg garantie! Alle bladplanten worden rechtstreeks van de kwekerij geleverd. Hierdoor ben je verzekerd van goed door-wortelde en kwaliteit tuinplanten. Binnen slechts 1 tot 4 werkdagen worden je bestelde bladplanten al bij je thuisbezorgd.

Bij Plant & Grow betaal je veilig en vertrouwd met

Betaalmethodes
Wij zijn gecertificeerd!

Thuiswinkel Waarborg
Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice


Onze socials
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies