Plant & Grow adviseert zo'n 9 stuks per m² (bij een potmaat van 9x9 cm) te planten op een zonnige of half beschaduwde plek in de tuin. Voordat de Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ wordt aangeplant is het belangrijk dat de grondbewerking op de juiste manier is uitgevoerd. Voor tips en advies, zie onze pagina over grondbewerking en plantinstructies.
Deze tuinplant is potgekweekt en kan daardoor jaarrond aangeplant worden, met uitzondering van vorst- en sneeuwperiode. Geef na aanplanten rijkelijk water zodat de plant zich goed kan wortelen en dus goed kan gaan groeien. Voorkom direct contact met de plant en gebruik dus bij het aanplanten handschoenen, de plant is namelijk sterk giftig.
Afgestorven plantdelen dienen in het voorjaar pas teruggesnoeid te worden. Deze beschermen de plant van nature tegen vorst in de winter. Snoei de Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ voordat de nieuwe uitlopers tevoorschijn komen, zo’n 10 cm boven de grond terug. Eventueel zou je de uitgebloeide delen van de plant in het najaar al weg kunnen knippen, maar laat zoveel mogelijk van de stengel staan. Aangezien bij het snoeien van de plant (afhankelijk van het seizoen: najaar of voorjaar) sap vrij kan komen is het zeer belangrijk om handschoenen te dragen vanwege de giftigheid van de plant. Maak na het snoeien ook de snoeischaar goed schoon.
Om te voorkomen dat de Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ uitdroogt is het raadzaam om de plant tijdig water te geven. Vooral bij veel zonneschijn en hoge temperaturen (met wind) in de zomer verdampt er veel vocht. Deze kan het beste aangevuld worden door de plant rijkelijk te besproeien. Voor de ontwikkeling van het wortelgestel kun je beter minder vaak sproeien maar dan wel rijkelijk, in plaats van iedere dag een klein beetje water geven. Dit stimuleert de plant meer om ook zelf op zoek te gaan naar water in de grond. Vermijd direct contact met de plant.
Het is belangrijk om de Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ na een jaar om 3 te scheuren. Hierbij wordt de plant in de lente of herfst in zijn geheel uitgegraven. Vervolgens wordt de plant opgesplitst in meerdere plantdelen, waarbij de oude delen (met name de kern) weggegooid kan worden. De jonge plantdelen die zich in de meeste gevallen aan de buitenkant van de plant bevinden, kunnen terug geplant worden. Zo blijft de plant jong en vitaal wat je vervolgens terugziet in de groei- en bloeikracht van de plant. Gebruik hierbij altijd handschoenen aangezien de Monnikskap bovengemiddeld giftig is.
Aangezien de Aconitum carmichaelii 'Arendsii' sterk giftig is, raden wij aan ieder contact met de plant te voorkomen. Bij het tuinieren of het uit de verpakking halen van de plant is dit uiteraard lastig, dus gebruik hierbij altijd handschoenen en vermijd direct contact op andere delen van het lichaam. Na het tuinieren goed je handen wassen. Alleen al het sap van de plant (op huid) kan al een heftige reactie teweegbrengen.
Deze plant is niet geschikt voor tuinen met (kleine) kinderen, let dus extra op!