Verbena bonariensis 'Lollipop'

IJzerhard 1 Beoordeling
Belangrijke mededeling
In verband met de vakantieperiode in combinatie met de lancering van een volledig nieuwe webshop en bedrijfsnaam is het op dit moment tijdelijk niet mogelijk om bestellingen te plaatsen in onze webshop.

Vanaf eind september/begin oktober kunt u kiezen uit een nog breder assortiment in onze geheel vernieuwde webshop.
Meer info volgt spoedig


Profiteer van onze staffelkorting

Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving IJzerhard

De Verbena bonariensis 'Lollipop', beter bekend onder de Nederlandse naam IJzerhard is een tweejarige/bladverliezende vaste plant met een opgaande groeiwijze. De plant heeft een relatief korte levensduur maar omdat de Verbena bonariensis 'Lollipop' zichzelf rijkelijk uitzaait zal deze toch ieder jaar opnieuw uitlopen. Met een volwassen hoogte van zo'n 60 cm is deze soort de laagblijvende variant van de normale Verbena bonariensis.

De donkergroene, gezaagde blad van de Verbena bonariensis 'Lollipop' is lancetvormig en ruwbehaard. De bloeitijd is van juni tot en met oktober waarbij de vaste plant onafgebroken bloeit. Hierbij vormt de Verbena bonariensis 'Lollipop' kleine buisvormige, violetpaarse bloempjes die gegroepeerd staan in afgeplatte, eindstandige bloemtrossen die aan bijna vierkante bloemstengels groeien. Zodra de plant in bloei staat weten hommels, bijen en vlinders de tuin te vinden.

De Verbena bonariensis 'Lollipop' groeit het beste op een zonnige standplaats op een humusrijke, voedzame en waterdoorlatende bodem. Hierbij leent de plant zich perfect voor in een border in de volle zon, zowel in groepsbeplanting als in combinatie met andere vaste planten of laagblijvende siergrassen (zoals Stipa). Combineren gaat makkelijk door het losse en transparante karakter. De Verbena bonariensis 'Lollipop' is niet volledig winterhard, dus bij (strenge) vorst afdekken om invriezen te voorkomen. Door middel van zomerstek kan het IJzerhard ook vermeerderd worden. Verder is de Verbena bonariensis 'Lollipop' onderhoudsarm en heeft verder geen bijzondere verzorging nodig.

De Verbena bonariensis 'Lollipop' (IJzerhard ) bestel je voordelig online bij tuinplanten webshop Plant & Grow.

Met liefde voor jou verpakt
Onze unieke plantverpakking

Als we ergens trots op zijn bij Plant & Grow, dan is dat wel onze eigen, unieke en zelf ontwikkelde verpakking voor onze 9x9 cm pot planten. Na vele jaren van (door)ontwikkeling en research hebben we een verpakking ontwikkeld die het mogelijk maakt om planten onbeschadigd en snel bij je thuis te laten bezorgen.

Meer informatie
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking

Planteigenschappen Verbena bonariensis 'Lollipop'

Artikelnummer
206
Levertijd
1-5
werkdagen
Geslacht
Verbena (bekijk alle soorten)
Groeivorm(en)
Opgaande tot bossige groeiwijze
Hoogte plant bij levering
5-10 cm Pot 9x9cm
Volwassen hoogte plant
60 cm
Bloeikleur
Paars
Bloeimaand(en)
Juni, Juli, Augustus, September, Oktober
Bladkleur
Groen
Standplaats
Zon
Plantafstand
± 6 per m2
Grondsoort
Alle grondsoorten, goed doorlatend
Toepassing
Border, Groepsbeplanting
Groenblijvend
Nee
Winterhardheid
Goed
Geurend
Nee
Vruchten
Nee
Plus- en minpunten
 • Onderhoudsarm
 • Rijkbloeiend
 • Trekt bijen aan

  Verbena bonariensis 'Lollipop' Combineren met andere planten

  Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Verbena bonariensis 'Lollipop'. Deze planten zijn los van elkaar, maar ook als complete borderpakketten te bestellen.  Verbena bonariensis 'Lollipop' Verzorging en onderhoud  Aanplanten

  De Verbena bonariensis ‘Lollipop’ is potgekweekt. Hierdoor kan de plant, ongeacht het seizoen jaarrond aangeplant worden zolang het op 't moment van aanplanten maar niet vriest of sneeuwt. Aangezien het IJzerhard bij (strenge) vorst wel in kan vriezen is het raadzaam om de vaste plant (wanneer deze in de winter wordt aangeplant) bij temperaturen onder nul af te dekken.

  Wij adviseren een plantafstand van ongeveer 9 stuks per m2 (bij een potmaat van 9x9 cm) op een zonnige standplaats. Om te zorgen dat de Verbena bonariensis ‘Lollipop’ goed kan groeien dient eerst op de juiste manier grondbewerking verricht te worden. De tuinexperts van Plant & Grow hebben alle tips en adviezen voor je die te vinden zijn op onze pagina over grondbewerking en plantinstructies. Om te zorgen dat de plant goed gaat wortelen is het belangrijk om na aanplanten rijkelijk water te geven. Vooral in de eerste periode na aanplanten moet de bodem voldoende vochtig zijn.


  Bemesten

  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.

  Om mooie, gezonde en goed groeiende planten te behouden is het belangrijk dat er géén mesttekort optreed. Het is daarom raadzaam om de Verbena bonariensis ‘Lollipop’ twee keer per jaar te bemesten. Doe dit de eerste keer in de maand maart en herhaal dit vervolgens voor een tweede keer in de maand juni. Strooi hierbij de korrels rondom of tussen de planten, liefst niet in de planten in verband met kans op bladverbranding.

  Gebruik hierbij een (organische) meststof die zo’n 120 dagen werkt. Deze meststoffen geven in korte tijd alle voedingsstoffen vrij die de plant goed kan gebruiken omdat de Verbena bonariensis ‘Lollipop’ met name in deze periode hard groeit. Zo voorkom je een mesttekort en verhoog je tevens de weerstand van de plant. De vaste plant is daardoor weer minder vatbaar voor ziekte en plagen.


  Snoeien

  De Verbena bonariensis ‘Lollipop’ is bladverliezend. Dit betekent dat de plant in het najaar en winter bovengronds afsterft. Naarmate de temperaturen in het voorjaar weer stijgen, zal de plant weer opnieuw uitlopen. Het beste moment om de Verbena bonariensis ‘Lollipop’ terug te snoeien is wanneer de nieuwe uitlopers in het voorjaar zichtbaar worden. Snoei hierbij de oude, bruine plantdelen zo’n 5 tot 10 cm boven de grond terug. Door de plant in het voorjaar pas terug te snoeien verklein je de kans op schade door vorst in de winter. De oude, verdorde plantdelen bieden namelijk van nature een beschermlaag tegen schade door bevriezing.


  Water geven

  De Verbena bonariensis ‘Lollipop’ heeft een normale waterbehoefte. Hoe zonniger de standplaats, hoe sneller de plant water nodig heeft. Bij langdurige droogte en hoge temperaturen is het belangrijk om op tijd water te geven. Geef hierbij 't liefst in één keer rijkelijk (opgevangen regen)water dan iedere dag een klein beetje. Dit is beter voor de ontwikkeling van het wortelgestel. Geef de plant bij voorkeur in de avonduren water of vroeg in de ochtend. Hierdoor verdampt er minder water en is er vrijwel geen kans op bladverbranding.


  Bijzonderheden

  De Verbena bonariensis ‘Lollipop’ is een relatief kortlevende vaste plant. Hoewel de plant jaarlijks zorgt voor vele nakomelingen (zaailingen) is de plant ook door middel van stek zeer eenvoudig te vermeerderen. Door jaarlijks in de zomer de Verbena bonariensis ‘Lollipop’ te stekken (in potjes) en deze binnen te laten overwinteren ben je ieder jaar verzekerd van bloei en groei-krachtige Verbena planten.


  Handig voor erbij
  Bijpassende producten voor tuinplanten
  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.
  Potgrond compact
  4
  99
  Per st.
  Plantenvoeding
  10
  95
  Per st.
  Plantbooster
  12
  95
  Per st.
  Beoordelingen van onze klanten

  Beoordelingen van onze klanten over

  Verbena bonariensis 'Lollipop'
  Voeg beoordeling toe
  Betaalmethodes

  Hulp nodig?

  Neem contact op met onze klantenservice

  Onze socials

  Volg ons op social media


  Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.