Vinca minor

Kleinbladige maagdenpalm 5 Beoordelingen
Hoogte plant bij levering
5-10 cm | Pot 9x9cm
Prijs
1,99
m2
=
Aantal Planten


Profiteer van onze staffelkorting
Va. 2 stuks
€ 2,39
Va. 6 stuks
€ 2,29
Va. 12 stuks
€ 2,19
Va. 24 stuks
€ 2,09
Va. 96 stuks
€ 1,99

Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Kleinbladige maagdenpalm

De Vinca minor, die de Nederlandse naam Kleine maagdenpalm heeft is een bladhoudende en wintergroene bodembedekker (ook bekend als groenblijvende vaste plant). De Latijnse naam 'minor' staat voor klein blad, wat tevens groen van kleur is en ovaalvormig (glimmend). Er bestaat immers ook nog een Grote maagdenpalm. De Vinca minor bloeit in het vroege voorjaar met lilablauwe tot blauwe bloemen in de maanden maart, april, mei en juni. Wil je liever een Maagdenpalm met witte bloemen? Ga dan voor de cultivar 'Gertrude Jekyll'.

De Vinca minor is een laagblijvende en snelle groeier waardoor deze uitermate geschikt is als bodembedekker. Zodra de twijgen gaan vertakken (en zich wortelen in de grond) is de bodem binnen no time dichtgegroeid aangezien de Vinca een snelgroeiende bodembedekkers is. Maagdenpalm komt in bepaalde natuurgebieden in Nederland ook in het wild voor (en staat op de rode lijst) maar wordt daarbij ook veel gebruikt in onze tuinen. Omdat de Vinca minor potgekweekt is kun je de bodembedekker vrijwel het hele jaar door aanplanten.

De standplaats van deze sterke wintergroene Vinca minor kan zowel op een zonnige, halve schaduw als schaduwrijke plek in de tuin zijn. Gebruik hierbij zo'n 9 stuks per m2. Belangrijk hierbij is dat de bodem vochtdoorlatend is. Deze bodembedekkende plant is geschikt als bodembedekker voor in (grote) vakbeplantingen, talud en als randbeplanting in een border. Ook als onderbeplanting onder een boom en struik kan deze vaste plant/bodembedekker goed gebruikt worden.

De Vinca minor is onderhoudsarm en laat zich eenvoudig combineren met andere wintergroene bodembedekkers of bijvoorbeeld een andere blauw-bloeiende vaste plant. Deze zeer sterke plant heeft ook weinig last van ziektes en plagen waardoor je in de meeste gevallen verzekerd bent van gezonde planten. Al met al een top bodembedekker!

De Vinca minor (Kleinbladige maagdenpalm) bestel je voordelig online bij tuinplanten webwinkel Plant & Grow.

Met liefde voor jou verpakt
Onze unieke plantverpakking

Als we ergens trots op zijn bij Plant & Grow, dan is dat wel onze eigen, unieke en zelf ontwikkelde verpakking voor onze 9x9 cm pot planten. Na vele jaren van (door)ontwikkeling en research hebben we een verpakking ontwikkeld die het mogelijk maakt om planten onbeschadigd en snel bij je thuis te laten bezorgen.

Meer informatie
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking

Planteigenschappen Vinca minor

Artikelnummer
1
Levertijd
1-5
werkdagen
Geslacht
Vinca (bekijk alle soorten)
Groeivorm(en)
Kruipende breed-uitgroeiende groeiwijze
Hoogte plant bij levering
5-10 cm Pot 9x9cm
Volwassen hoogte plant
20 cm
Bloeikleur
Blauw
Bloeimaand(en)
Maart, April, Mei, Juni
Bladkleur
Groen
Standplaats
Zon, Halfschaduw, Schaduw
Plantafstand
± 9 per m2
Grondsoort
Alle grondsoorten, goed doorlatend
Toepassing
Border, Groepsbeplanting, Onderbeplanting, Talud
Groenblijvend
Ja
Winterhardheid
Zeer
Geurend
Nee
Vruchten
Nee
Plus- en minpunten
 • Onderhoudsarm
 • Groenblijvend
 • Snelgroeiend
 • Voorkomt onkruid

  Vinca minor Combineren met andere planten

  Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Vinca minor. Deze planten zijn los van elkaar, maar ook als complete borderpakketten te bestellen.  Vinca minor Verzorging en onderhoud  Aanplanten

  Het aantal stuks per vierkante meter bedraagt zo'n ± 9 planten (bij een potmaat van 9x9 cm). Wil je sneller resultaat (een dichtgegroeid 'groen' tapijt)? Plant dan 10-12 stuks per m2. De standplaats kan zowel een zonnige, halve schaduw als schaduwrijke plek in de tuin zijn. Voordat de Vinca minor wordt aangeplant is het belangrijk dat de grondbewerking op de juiste manier is uitgevoerd. Voor tips en advies, zie onze pagina over grondbewerking en plantinstructies

  Deze bodembedekkende vaste plant is potgekweekt en kan daardoor jaarrond aangeplant worden, met uitzondering bij vorst en sneeuw. Geef na aanplanten rijkelijk water zodat de plant zich goed kan wortelen en daardoor dus goed kan gaan groeien.


  Bemesten

  Bio Tuinmest
  15
  99
  Per st.

  De Vinca minor heeft een gemiddelde mestbehoefte. Om te zorgen dat deze bodembedekker goed blijft groeien en het hele jaar mooi groen blijft adviseren wij om de plant in het voorjaar en zomer te bemesten met een organische meststof. Gebruik hiervoor kort-werkende meststoffen die binnen 3-4 maanden alle voedingstoffen hebben vrijgegeven. De Vinca minor is een snelle groeier en kan deze voedingstoffen dan ook goed gebruiken.

  Bemest de plant in het vroege voorjaar (maart) en in de zomer (juni/juli) nog een keer. Strooi hierbij de mestkorrels op de plant en 'veeg' met een bezem na zodat de korreltjes op de grond terecht komen. Indien er op korte termijn geen regen wordt voorspelt kun je het beste zelf even lichtjes besproeien. De mestkorrels zullen zodra ze in contact komen met vocht de eerste voedingstoffen vrijgeven.


  Snoeien

  Ten opzichte van andere planten, hoeft deze sterke wintergroene bodembedekker vrijwel niet gesnoeid te worden. Als je de Vinca minor in vakbeplantingen gebruikt zou je jaarlijks de randen wat bij kunnen snoeien (in de maanden mei en juni) om een 'strak' geheel te vormen. Jaarlijks vormt de Maagdenpalm namelijk enkele tientallen cm lange twijgen. Uitgebloeide bloemen hoeven niet weggesnoeid te worden. Deze vallen vanzelf van de plant.


  Water geven

  De Vinca minor heeft een gemiddelde waterbehoefte. Bij aanhoudende droogte tijdig water geven om te voorkomen dat de plant uitdroogt. Hierbij is het beter om de vaste plant in een keer rijkelijk te voorzien van water, dan iedere dag een klein beetje. Dit stimuleert namelijk het wortelgestel van de bodembedekker om zelf op zoek te gaan naar water in de bodem.


  Scheuren

  In tegenstelling tot veel andere planten is het niet noodzakelijk om de Vinca minor na enkele jaren te scheuren. Dit scheuren, ook wel delen genoemd wordt gedaan om de groei- en bloeikracht van de plant te behouden. Aangezien de Kleine maagdenpalm ieder jaar vele uitlopers vormt (die zich vervolgens gaan vertakken en wortelen zodra ze in contact komen met de aarde) blijft de plant jaarlijks volop blauwe bloemen vormen.

  Wanneer je de Vinca minor wilt vermeerderen kun je de plant in het vroege voorjaar scheuren.


  Bijzonderheden

  De Vinca minor heeft geen bijzondere verzorging nodig. Het zijn over het algemeen zeer sterke en gezonde planten die weinig tot geen last hebben van ziektes en plagen. Van deze bodembedekkende plant kun je dus jaren lang genieten.


  Handig voor erbij
  Bijpassende producten voor tuinplanten
  Bio Tuinmest
  15
  99
  Per st.
  Potgrond compact
  4
  99
  Per st.
  Plantenvoeding
  10
  95
  Per st.
  Plantbooster
  12
  95
  Per st.
  Beoordelingen van onze klanten

  Beoordelingen van onze klanten over

  Vinca minor
  Voeg beoordeling toe
  Betaalmethodes

  Wij zijn gecertificeerd!
  Thuiswinkel Waarborg
  Hulp nodig?

  Neem contact op met onze klantenservice

  Onze socials

  Volg ons op social media


  Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.