Waldsteinia ternata

Goudaardbei 3 Beoordelingen
Hoogte plant bij levering
5-10 cm | Pot 9x9cm
Prijs
1,69
m2
=
Aantal Planten


Profiteer van onze staffelkorting
Va. 2 stuks
€ 2,09
Va. 6 stuks
€ 1,99
Va. 12 stuks
€ 1,89
Va. 24 stuks
€ 1,79
Va. 96 stuks
€ 1,69

Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Goudaardbei

De Waldsteinia ternata, ook wel Goudaardbei genoemd is een zeer winterharde en groenblijvende, zodenvormende bodembedekker waardoor onkruid krijgt nauwelijks kans krijgt om door de dichtbegroeide stengels heen te groeien.

Het groene blad van de Waldsteinia ternata lijkt veel op het blad van een wilde aardbei. In de winter verkleuren de groene bladeren naar een wat donkere roodbruine kleur, om vervolgens in het voorjaar weer volledig frisgroen te worden. In de maanden mei, juni en juli bloeit de Waldsteinia ternata met felgele bloemen. De felgele bloemen en het uiterlijk van het blad verklaren dus de naam Goudaardbei.

De standplaats van de Waldsteinia ternata kan zowel een zonnige als schaduwrijke plek in de tuin zijn. Let wel op dat de bodem (zeker in de volle zon) voldoende vochtig blijft. De Goudaardbei wortelt namelijk vrij oppervlakkig. Door de kruipende groeiwijze kan de Waldsteinia ternata perfect gebruikt worden als bodembedekker. Daarbij kan deze wintergroene bodembedekker ook toegepast worden in vakbeplantingen en borders. Uiteindelijk kan de Waldsteinia ternata een hoogte bereiken van zo'n 10-15 cm. De Goudaardbei is daarbij een winterharde bodembedekker en heeft geen bijzondere verzorging nodig.

De Waldsteinia ternata (Goudaardbei) koop je voordelig online bij tuinplanten webwinkel Plant & Grow.

Met liefde voor jou verpakt
Onze unieke plantverpakking

Als we ergens trots op zijn bij Plant & Grow, dan is dat wel onze eigen, unieke en zelf ontwikkelde verpakking voor onze 9x9 cm pot planten. Na vele jaren van (door)ontwikkeling en research hebben we een verpakking ontwikkeld die het mogelijk maakt om planten onbeschadigd en snel bij je thuis te laten bezorgen.

Meer informatie
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking

Planteigenschappen Waldsteinia ternata

Artikelnummer
42
Levertijd
1-5
werkdagen
Geslacht
Waldsteinia (bekijk alle soorten)
Groeivorm(en)
Zodevormende groeiwijze
Hoogte plant bij levering
5-10 cm Pot 9x9cm
Volwassen hoogte plant
10 cm
Bloeikleur
Geel
Bloeimaand(en)
April, Mei, Juni
Bladkleur
Groen
Standplaats
Zon, Halfschaduw, Schaduw
Plantafstand
± 12 per m2
Grondsoort
Alle grondsoorten, goed doorlatend
Toepassing
Border, Groepsbeplanting, Onderbeplanting
Groenblijvend
Ja
Winterhardheid
Zeer
Geurend
Nee
Vruchten
Nee
Plus- en minpunten
 • Jaarrond te planten
 • Onderhoudsarm
 • Voorkomt onkruid

  Waldsteinia ternata Combineren met andere planten

  Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Waldsteinia ternata.
  Waldsteinia ternata Verzorging en onderhoud  Aanplanten

  Voordat je begint met aanplanten is het raadzaam eerst de grondbewerking uit te voeren zoals beschreven op onze pagina over grondbewerking en plantinstructies. Het groei- en bloeisucces van de plant is namelijk voor een groot deel afhankelijk van de bodem. Omdat de Waldsteinia ternata potgekweekt is (en daardoor een goed ontwikkeld wortelgestel) kan deze ieder seizoen aangeplant worden, met uitzondering tijdens vorst of sneeuw.

  Om ervoor te zorgen dat de plant zich goed kan wortelen, is het raadzaam om na het aanplanten de bodem voldoende vochtig te houden. Zeker in periodes van veel zon en hoge temperaturen. Plant hierbij de Waldsteinia ternata met een planthoeveelheid van ± 12 stuks per vierkante meter (potmaat 9x9 cm).


  Bemesten

  Bio Tuinmest
  15
  99
  Per st.

  De Waldsteinia ternata heeft een gemiddelde mestbehoefte. Aangezien het een vaste plant is adviseren wij te bemesten met een snelwerkende (organische) meststof die zo’n 120 dagen werkt. Deze meststof strooi je vervolgens 2 keer per jaar (in het voorjaar en zomer) bij de plant.

  Snelwerkende meststoffen hebben de eigenschap dat ze namelijk in een vrij korte tijd (4 maanden) de voedingsstoffen voor de plant vrijlaten. Omdat de plant in korte tijd hard groeit zijn er veel voedingsstoffen nodig, met name in het voorjaar en de zomer. Naast een betere groei en bloei zorgt de meststof dat de plant een betere weerstand krijgt en verbetert de bodem.


  Snoeien

  Ten opzichte van andere planten, hoeft de Waldsteinia ternata vrijwel niet gesnoeid te worden. Als je de Waldsteinia ternata in vakbeplantingen of langs terrassen/padden gebruikt kun je jaarlijks de randen wat bijsnoeien om een 'strak' geheel te vormen. Uitgebloeide bloemen hoeven niet weggesnoeid te worden, deze vallen vanzelf van de bodembedekker.


  Water geven

  De Waldsteinia ternata heeft een bovengemiddelde waterbehoefte. Dit komt omdat de plant vrij oppervlakkig wortelt. Zodra er langdurige droogte is met hoge temperaturen en veel zon droogt de bovenste laag van de bodem snel uit. Om te voorkomen dat de bodembedekker uitdroogt is het belangrijk de plant tijdig water te geven. Maak bij voorkeur gebruik van opgevangen regenwater. Hiermee belast je het milieu minder en bespaar je in kosten van drinkwater.

  Droogteverschijnselen bij de Waldsteinia ternata zijn zeer goed zichtbaar. Het blad word slap en gaat hangen. Zodra de bodembedekker snel daarna water krijgt staat het blad binnen zeer korte tijd weer overeind.


  Bijzonderheden

  Na verloop van tijd wil de Waldsteinia ternata nog wel eens zijn bloeikracht verliezen. Dit kan voorkomen worden door ieder jaar met een schop in het vroege voorjaar (begin maart) de wortels/twijgen 'te beschadigen'. Dit kun je simpelweg doen door met een schop in een vast patroon tussen de dichtgegroeide planten te steken, maar wrik hierbij niet met de spade. Dit stimuleert het wortelgestel en de vorming van nieuwe twijgen wat de bloei-intensiteit ten goede komt.


  Veelgestelde vragen Waldsteinia ternata

  Alle veelgestelde vragen over Goudaardbei


  Wanneer Waldsteinia ternata (Goudaardbei) planten?

  De Waldsteinia ternata kan jaarrond aangeplant worden zolang het op 't moment van aanplanten maar niet vriest (of de bodem bevroren is). Dit komt omdat alle Goudaardbei planten van Plant & Grow potgekweekt zijn waardoor de plant een sterk wortelgestel heeft. Goudaardbei kopen kan in onze webshop, alle rechtstreeks vanaf de Waldsteinia kwekerij geleverd.


  Hoe snel groeit Waldsteinia?

  De Waldsteinia is een bodembedekker die redelijk hard groeit. Wanneer een planthoeveelheid van 12 stuks per m2 wordt aangehouden is de bodem doorgaans binnen 1-2 jaar volledig dichtgegroeid.


  Hoe Waldsteinia planten?

  Zorg allereerst dat de bodem voldoende voedzaam en luchtig is. Op schrale gronden kun je compost toevoegen om het humusgehalte van de bodem te verhogen. Voedingsstoffen (spoelen minder snel uit) en water blijven dan beter vastgehouden in de grond. De bodem luchtig maken kan door middel van het omspitten van de grond, minimaal twee spade diep.

  Om een mooi, groen tapijt te vormen adviseren wij voor de Waldsteinia een planthoeveelheid van 12 stuks per vierkante meter. Verdeel de plantjes (nog in pot) op het stuk grond waar je de Goudaardbei geplant wilt hebben. Zorg dat de onderlinge afstand ongeveer even veel is. De bodem is dan gelijkmatig en vrijwel tegelijk mooi dichtgegroeid. Staan de planten op de juiste plek? Verwijder dan de potjes en zet de Waldsteinia ternata in de grond. Druk de plant vervolgens stevig aan en geef rijkelijk water. 


  Moet je Goudaardbei snoeien?

  De Waldsteinia ternata hoeft nauwelijks gesnoeid te worden. Eventueel kun je de randen één keer per jaar terugsnoeien (in het voorjaar, zomer of herfst) mochten de Waldsteinia ternata planten te ver over bijvoorbeeld het pad of terras zijn gegroeid. Dit zal overigens nooit veel zijn want de plant kan zich alleen verspreiden in de grond. Ze groeien dus niet, zoals sommige andere bodembedekkers wel doen, over de stenen heen.

  Handig voor erbij
  Bijpassende producten voor tuinplanten
  Bio Tuinmest
  15
  99
  Per st.
  Potgrond compact
  4
  99
  Per st.
  Plantenvoeding
  10
  95
  Per st.
  Plantbooster
  12
  95
  Per st.
  Beoordelingen van onze klanten

  Beoordelingen van onze klanten over

  Waldsteinia ternata
  Voeg beoordeling toe
  Betaalmethodes

  Wij zijn gecertificeerd!
  Thuiswinkel Waarborg
  Hulp nodig?

  Neem contact op met onze klantenservice

  Onze socials

  Volg ons op social media


  Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.