Acaena buchananii
1 Reviews

  • Jaarrond te planten
  • Groenblijvend
  • Voorkomt onkruid
Acaena buchananii | Stekelnootje
  • Acaena buchananii | Stekelnootje bloem
  • Acaena buchananii | Stekelnootje
  • Acaena buchananii | Stekelnootje
  • Acaena buchananii | Stekelnootje (pot 9x9cm) 6-pack
  • Acaena buchananii  | Stekelnootje (pot 9x9cm)

Bookmark and ShareTijdelijk uitverkocht
Dit product is momenteel niet leverbaar. Een passend alternatief kan zijn: Acaena microphylla 'Kupferteppich'


Planteigenschappen:  
Artikelnummer: 45
Geslacht: Acaena
Uiteindelijke hoogte: 10 cm
Bloeikleur: Groen, Wit
Bloeimaand(en): Juni, Juli, Augustus
Bladkleur: Groengrijs
Aantal planten: ± 
12 per m2
Standplaats zon, halfschaduw
Toepassing: Border, Groepsbeplanting, Randbeplanting
Winterhardheid: Goed
Groenblijvend: Ja
Meer informatie  
Grondsoort: Goede tuingrond, waterdoorlatend. Bij voorkeur humeuze zandgrond of zandige klei.
Combi. mogelijkheden: Buxus
Geurend: Nee
Vruchten: Ja
Onderhoud:  
Snoeien:Nauwelijks, eventueel ver uitdeinde takken terugsnoeien.
Bemesten:Gemiddelde mestbehoefte, in het voorjaar bemesten met een langdurige meststof is voldoende voor het gehele groeiseizoen.
Wanneer planten:Deze tuinplant is potgekweekt en kan daardoor jaarrond geplant worden (met uitzondering bij vorst en sneeuw).
Minder informatie  

Meer informatie over dit product

Beschrijving Stekelnootje

De Acaena buchananii, ook wel (Blauwgroene) stekelnootje genoemd is een half groenblijvende bodembedekker met groengrijs, gekarteld blad met soms wat blauwachtige tinten. De groeiwijze is bodemdekkend, waarbij de uitlopers en stengels zich over de bodem verspreiden waardoor er een dichtgegroeid tapijt wordt gevormd. Onkruid krijgt daardoor weinig kans om zich te ontwikkelen.

In de maanden juni, juli en augustus bloeit de Acaena buchananii met onopvallende groenwitte bloempjes, maar deze vormen niet de sierwaarde van de plant. Aan het einde van de zomer verschijnen de (stekel)nootjes (vruchten) aan deze bodembedekker wat, in combinatie met het blad, de grootste sierwaarde vormen voor deze tuinplant. 

De Acaena buchananii kan eenvoudig worden vermeerderd door de plant te scheuren of door gewortelde plantendelen te verwijderen en deze uit te planten. De plant groeit het beste op een zonnig plekje in de tuin (eventueel ook op een half beschaduwde plek) op niet al te natte gronden.

Uiteindelijk bereikt deze soort een hoogte van zo'n circa 5-10 cm. Deze tuinplant is perfect te gebruiken als bodembedekker in combinatie met bijvoorbeeld een solitaire heester. Daarnaast is de Acaena buchananii een goede winterharde tuinplant, maar bij extreme vorst wordt geadviseerd om de plant af te dekken om de kans op vorstschade te verkleinen.

De Acaena buchananii (Stekelnootje) bestel je voordelig online bij tuinplanten webwinkel Plant & Grow!


Acaena buchananii combineren met andere planten

Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Acaena buchananii.


€ 6,99
Berberis thunbergii 'Atropurpurea Nana' Zuurbes


Verzorging en onderhoud Acaena buchananii


Aanplanten

Voor de Acaena buchananii dient het aantal planten per vierkante meter zo’n 12 stuks te zijn. Hierbij verlangt de plant naar een zonnige tot half beschaduwde standplaats. Omdat de plant potgekweekt is, kan deze jaarrond aangeplant worden. Uitzondering hierop is wanneer het vriest of sneeuwt. Zijn de temperaturen boven nul, dan kan er ieder jaargetijde aangeplant worden.

Om goed van start te gaan is het raadzaam om onze grondbewerking en plantinstructies op te volgen. Een goede bodem is namelijk van grote invloed op de ontwikkeling van de plant. Na aanplanten en de eerste periode daarna is het (zeker bij zonnige tot half beschaduwde, warme dagen) belangrijk op tijd water te geven zodat de plant goed kan wortelen.


Bemesten

€ 12,99

Pokon Bio Tuinmest

De Acaena buchananii heeft een normale mestbehoefte. Omdat het hier om een vaste plant gaat adviseren wij om met een meststof te gebruiken die zo’n 4 maanden werkt. Strooi hierbij 2 maal per jaar (in het voorjaar en zomer) de mestkorrels rondom de plant voor een betere groei, bloei en weerstand van de plant.

Meststoffen die zo’n 4 maanden werken geven in korte tijd de voedingstoffen vrij aan de plant. De meeste vaste planten, zo ook de Acaena buchananii heeft de eigenschap om in korte tijd hard te groeien. Met name in deze periode heeft de plant een behoorlijke behoefte aan voedingsstoffen. Bemest daarom in de maanden maart en juni en strooi de mestkorrels rondom of tussen de planten, liefst niet in/op de plant in verband met eventuele bladverbranding. Zo voorkom je een mesttekort voor de plant.


Snoeien

In tegenstelling tot veel andere planten, hoeft de Acaena buchananii niet of nauwelijks gesnoeid te worden. De plant blijft zonder snoei het beste in model en is daarbij wintergroen. Met wintergroen wordt bedoeld dat de Acaena buchananii in het najaar en winter niet bovengronds afsterft. Het blad blijft dus gewoon aan de plant zitten. Na verloop van tijd kunnen sommige oude bladeren wel wat bruin worden. Deze kunnen het beste in het voorjaar of najaar met een snoeischaar weggesnoeid worden. Uitgebloeide bloemen kunnen na de bloei direct worden weggesnoeid, maar dit is niet noodzakelijk.


Water geven

De Acaena buchananii dient bij aanhoudende droogte tijdig water te krijgen. Hierbij geldt, hoe warmer en zonniger de standplaats (eventueel in combinatie met wind), hoe sneller de bodem uitdroogt en dus hoe sneller de plant water nodig heeft. Voor de ontwikkeling van het wortelgestel is het beter om de plant in een keer rijkelijk te voorzien van water, dan iedere dag een klein beetje. Vang je regenwater op in de tuin? Gebruik dan dit water om kosten te besparen en het milieu minder te belasten.Reviews over de Acaena buchananii

  C. van Dinteren
Stekelnootjes (Geplaatst op 17-09-2015)
Mooie volle plantjes en flinke wortels. Alles volgens afspraak. Topper!

Bij Plant & Grow betaal je veilig en vertrouwd met