Campanula (Klokjesbloem/Karpatenklokje)
Bekijk hieronder alle soorten Campanula planten uit ons assortiment. Alle volledig winterhard en bloeit, afhankelijk van de soort Klokjesbloem, met paarse, blauwe, roze of witte bloemen.
Meer informatieKlokjesbloem planten bestellen
De Campanula is een geslacht uit de klokjesfamilie (Campanulaceae) die zo'n 300 soorten omvat. Enkele hiervan worden gecultiveerd en als (tuin)plant gebruikt in huis en tuin. De naam Campanula betekent in het Latijns 'klokje', wat weer verwijst naar de klokvormige bloempjes. In Nederland is de plant het meest bekend onder de naam Klokjesbloem, maar ook als Karpatenklokje, Kluwenklokje en/of Perzikbladklokje.
De Campanula komt oorspronkelijk uit berggebieden van het noordelijk halfrond in gematigde streken. In Europa met name de berggebieden in de Oostbloklanden en op de Balkan. Afhankelijk van de soort, kan de Campanula als binnen of buitenplant worden gebruikt. Ook in hoogte (van circa 10 tot 200 cm) en bloemkleur (wit, blauw, paars, roze) verschilt de Campanula per soort. De Klokjesbloem is een populaire tuinplant en kan op diverse manieren in onze tuinen worden toegepast. Van borderplant tot bodembedekker en van plantenbak tot in hanging baskets. Het blad van de Campanula heeft een veelal frisgroene kleur dat zowel aan de rand glad of getand kan zijn. Zelf aan één plant kunnen de bladeren van vorm/wel-niet getand verschillen. Afhankelijk van de soort bloeien de Klokjesbloemen zeer rijkelijk van voorjaar tot najaar. Door tijdig uitgebloeide bloemen te verwijderen en de plant lichtjes te snoeien, kan met name bij de kruipende Campanulas de doorbloei gestimuleerd en bloeiperiode aanzienlijk worden verlengd.
De Campanula groeit over het algemeen het beste op een zonnige tot half beschaduwde plek. Voorkeur gaat hier in de meeste gevallen uit naar een wat vochtige grond, die wel doorlatend is. Aan 'natte voeten' heeft de Klokjesbloem een hekel. Grotere soorten kunnen het beste uit de wind worden geplaatst of worden aangebonden om te voorkomen dat de stengels afbreken. Controleer de plant wel met enige regelmaat op slakken want sommige soorten zijn hiervoor wat gevoelig. Verder is de Campanula een erg dankbare vaste plant die lang bloeit en waar je ieder jaar van kunt genieten! Plant & Grow levert uitsluitend soorten (meerjarige vaste planten) die alleen als tuinplant gebruikt kunnen worden.
Campanula kopen bij Plant & Grow
Op zoek naar een kleurrijke en lang-bloeiende tuinplant? Dan is de Campanula een goede keuze! Wacht niet langer en bestel je Klokjesbloemen vandaag nog in onze webwinkel. Alle onze planten worden zorgvuldig ingepakt zodat levering zonder kwaliteitsverlies kan plaatsvinden. Binnen 1 tot 5 werkdagen heb je de planten al in huis.
Campanula (Klokjesbloem/Karpatenklokje) Veelgestelde vragen
Alle veelgestelde vragen over Campanula (Klokjesbloem/Karpatenklokje)
- Hoe verzorg je Campanula?
- Wanneer Campanula bemesten?
- Hoe en wanneer Campanula snoeien?
- Klokjesbloem wanneer planten?
- Hoe snel groeit Campanula?
- Is Campanula winterhard?
- Hoe Campanula planten?
- Is Campanula een vaste plant?
- Wanneer Campanula planten?
- Hoe lang bloeit Campanula?
- Wanneer bloeit Campanula?
- Hoe Campanula vermeerderen?
- Campanula waar planten?
- Hoe hoog word Campanula?
De Klokjesbloem is een vaste plant die geen specifieke verzorging nodig heeft. Dit houdt in dat de plant in het voorjaar gesnoeid kan worden (lelijk en/of bruine twijgen wegsnoeien), in het voorjaar en zomer bemesten en bij aanhoudende droogte water geven. Per Campanula soort zijn op de productpagina's alle verzorging en onderhoud tips te lezen.
De Klokjesbloem kan het beste twee keer per jaar bemest worden. Één keer in het voorjaar en daarna nog één keer in de zeomer. Bemest bij voorkeur op een dag wanneer er regen wordt voorspeld. De voedingstoffen worden dan meteen opgenomen door de plant.
Dit is deels afhankelijk van de soort Klokjesbloem. Per soort omschrijft Plant & Grow op de productpagina van de desbetreffende Campanula hoe en wanneer de plant gesnoeid moet worden. Voor de (semi)groenblijvende soorten geldt in het voorjaar de lelijke/bruine bladeren en stengels wegsnoeien. Voor de bladverliezende Klokjesbloem soort in het vroege voorjaar de afgestorven plantdelen tot enkele centimeters boven de grond terug snoeien.
De Klokjesbloem van Plant & Grow is potgekweekt. Hierdoor kan de plant jaarrond aangeplant worden (dankzij een sterk ontwikkeld wortelgestel) zolang het op 't moment van aanplanten maar niet vriest. De bodem mag niet bevroren zijn.
De Klokjesbloem is een vaste plant met een gemiddelde tot bovengemiddelde groeisnelheid.
Ja, een Klokjesbloem is in ons klimaat volledig winterhard.
De Klokjesbloem kan, zolang de bodem niet bevroren is, jaarrond aangeplant worden. Zorg dat de bodem voldoende is omgespit en voedselrijk is. Eventueel kan er compost worden toegevoegd aan de bodem om het humusgehalte in de grond te verhogen. Plant bij de Campanula soort zo'n 6 tot 9 stuks planten per vierkante meter.
Ja, de Klokjesbloem valt onder de productgroep vaste planten.
Aangezien alle Campanula planten van Plant & Grow winterhard en potgekweekt zijn kunnen deze jaarrond aangeplant worden. Uitzondering hierop is wanneer het het vriest en/of de bodem bevroren is. Zijn de temperaturen boven nul? Dan kan er gewoon geplant worden. Je bent dus niet afhankelijk van bepaalde plantseizoenen.
Dit verschilt per Klokjesbloem soort, maar de meeste soorten bloeien welke enkele maanden.
Dit verschilt per soort, maar over het algemeen in de zomermaanden (juni, juli en augustus).
De klokjesbloem kan door middel van scheuren/delen vermeerderd worden. De beste tijd om dit te doen is het vroege voorjaar of late najaar.
De Klokjesbloem kan het beste geplant worden op een zonnige en/of half beschaduwde plek. Zorg dat de bodem voldoende luchtig en voedzaam is.
Dit is afhankelijk van de soort Klokjesbloem. Plant & Grow heeft Campanula soorten in de hoogte van 10 tot 30 cm maar ook soorten die zo'n 100-120 cm hoog kunnen worden.
Vertel ons iets meer over je tuin en wij zorgen voor advies op maat!
Vul hieronder het contactformulier in en wij nemen spoedig contact met je op.