Bergenia (Schoenlappersplant)

Schoenlappersplant (Bergenia) planten bestellen
De Schoenlappersplant is een veelgebruikte vaste plant en is een geslacht uit de steenbreekfamilie (Saxifragaceae). De Nederlandse naam heeft de plant te danken aan de leerachtige groene bladeren die een soort van waslaag bevatten. Met deze dikke, groene bladeren werden vroeger de schoenen gepoetst om zo het leer te beschermen en te voorzien van een mooie glanslaag. In de kruidengeneeskunde wordt de Bergenia ook gebruikt om thee van te maken die zou helpen tegen diarree. Plant & Grow levert de Schoenlappersplant uitsluitend als tuinplant. Door middel van kruipende wortelstokken verspreid de plant zich in de tuin, maar zal hierbij niet woekeren.

Meer informatie


Filter
Pagina 1 / 1
  • Toon
 
Populair
40 cm
1 Review
Schoenlappersplant
Bergenia cordifolia
2
09
Va.
40 cm
40 cm
2
19
Va.

Van oorsprong komt de Bergenia voor in Centraal- Azië, Siberië en Mongolië maar in ons klimaat groeit de Schoenlappersplant ook goed. De grondsoort is niet zo belangrijk, zolang deze maar niet kalkhoudend is. Vochtige, humusrijke gronden hebben de voorkeur waarbij de plant de mooiste bladeren zal krijgen. Deze leerachtige donkergroene bladeren groeien vanuit een spiraalvormig bladrozet. Afhankelijk van de soort, verkleurd het blad van de Bergenia in de winter naar een meer rode kleur. De grootte van het blad bedraagt zo'n 35 cm lang en 15 cm breed en bereikt een hoogte van zo'n veertig centimeter. Omdat de Schoenlappersplant jaarrond wintergroen is vertegenwoordigd de plant ieder seizoen een sierwaarde.

Afhankelijk van de soort bloeit de Schoenlappersplant met roze, paarse, witte en/of rode klokvormige bloempjes die aan lange bloemstengels groeien. Deze stengels kunnen inclusief bloem een hoogte bereiken van zo'n 80 cm. De Bergenia bloeit in de maanden maart en april en behoord daarmee tot de relatief vroeg-bloeiende vaste planten. De plant kan hierbij zowel op een zonnige als schaduwrijke plek staan, al zal de Bergenia in de schaduw minder rijkelijk bloeien. De Schoenlappersplant is perfect te gebruiken in een border of als oeverplant aan de waterkant. Door de Bergenia om de 3 jaar te scheuren voorkom je dat de plant minder productief wordt. Het scheuren van de plant (bij voorkeur in het najaar) zorgt dat de plant jong en groei-krachtig blijft. Verder is de Schoenlappersplant een erg sterke en gemakkelijke tuinplant waar je lang van kunt genieten.

 

Bergenia kopen bij Plant & Grow

Maak hieronder een keuze uit de Schoenlappersplant die jij het mooist vindt en bestel ze snel in onze webshop. Binnen 1 tot 5 werkdagen wordt de Bergenia bij je thuisbezorgd, vers vanaf de kweker en met aangroeigarantie.

 


Niet zeker of deze plant iets is voor in jouw tuin?

Vul hieronder het contactformulier in en wij nemen spoedig contact met je op.
Betaalmethodes

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

Onze socials

Volg ons op social media


Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.