Centaurea montana

Bergkorenbloem
Hoogte plant bij levering
5-10 cm | Pot 9x9cm
Prijs
2,09
m2
=
Aantal Planten


Profiteer van onze staffelkorting
Va. 2 stuks
€ 2,49
Va. 6 stuks
€ 2,39
Va. 12 stuks
€ 2,29
Va. 24 stuks
€ 2,19
Va. 96 stuks
€ 2,09

Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Bergkorenbloem

De Centaurea montana, ook wel Bergkorenbloem genoemd is bladverliezende vaste plant met een bossige groeiwijze. De bladeren van de Centaurea montana zijn behaard, langwerpig tot ovaal en groengrijs van kleur. Door middel van worteluitlopers en zaailing breid de plant zich uit. De plant bloeit met blauwpaarse tot diepblauwe bloemen in de maanden mei, juni en juli. Uitgebloeide bloemen van de Centaurea montana kunnen het beste worden verwijdert om nieuwe bloei te stimuleren. De Centaurea montana is een goede winterharde tuinplant.

Uiteindelijk kan de Centaurea montana en hoogte behalen van zo'n circa 40 cm hoog. Hierbij leent de plant zich perfect voor in een border. Omdat de plant relatief laag blijft is deze ook goed als randbeplanting te gebruiken. De Centaurea montana dient geplant te worden op een zonnige of half beschaduwde standplaats op een doorlatende bodem, liefst kalkrijk. Daarbij is de Bergkorenbloem met veel planten te combineren zoals bijvoorbeeld de Lupinus, Geranium of Nepeta. 

De Centaurea montana (Bergkorenbloem) bestel je voordelig online bij tuinplanten webwinkel Plant & Grow.

Met liefde voor jou verpakt
Onze unieke plantverpakking

Als we ergens trots op zijn bij Plant & Grow, dan is dat wel onze eigen, unieke en zelf ontwikkelde verpakking voor onze 9x9 cm pot planten. Na vele jaren van (door)ontwikkeling en research hebben we een verpakking ontwikkeld die het mogelijk maakt om planten onbeschadigd en snel bij je thuis te laten bezorgen.

Meer informatie
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking

Planteigenschappen Centaurea montana

Artikelnummer
62
Levertijd
1-5
werkdagen
Geslacht
Centaurea (bekijk alle soorten)
Groeivorm(en)
Bossige uitgespreide groeiwijze
Hoogte plant bij levering
5-10 cm Pot 9x9cm
Volwassen hoogte plant
40 cm
Bloeikleur
Blauw, Paars
Bloeimaand(en)
Mei, Juni, Juli
Bladkleur
Groen, Grijs
Standplaats
Zon, Halfschaduw
Plantafstand
± 6 per m2
Grondsoort
Alle grondsoorten, goed doorlatend, Licht kalkrijke grond
Toepassing
Border, Groepsbeplanting, Randbeplanting
Groenblijvend
Nee
Winterhardheid
Goed
Geurend
Ja
Vruchten
Nee
Plus- en minpunten
 • Jaarrond te planten
 • Onderhoudsarm
 • Rijkbloeiend

  Centaurea montana Combineren met andere planten

  Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Centaurea montana.
  Centaurea montana Verzorging en onderhoud  Aanplanten

  Aangezien de Centaurea montana potgekweekt is kan deze het gehele jaar door aangeplant worden, zolang het op het moment van aanplanten maar niet vriest of sneeuwt. Hierbij adviseren wij een planthoeveelheid van 6 stuks per vierkante meter (bij een potmaat van 9x9 cm) op een zonnige (eventueel half beschaduwde) standplaats. Om de aangroei van de plant sterk te vergroten is het raadzaam om onze pagina over grondbewerking en plantinstructies op te volgen.

  Na aanplanten en de eerste periode daarna is het noodzakelijk om de plant voldoende water te geven. De plant kan zich dan beter wortelen en zal zich vervolgens sneller zelf van water kunnen voorzien.


  Bemesten

  Bio Tuinmest
  15
  99
  Per st.

  De Centaurea montana heeft een gemiddelde mestbehoefte. Aangezien het een vaste plant is adviseren wij te bemesten met een snelwerkende (organische) meststof die zo’n 120 dagen werkt. Deze meststof strooi je vervolgens 2 keer per jaar (in het voorjaar en zomer) bij de plant.

  Snelwerkende meststoffen hebben de eigenschap dat ze namelijk in een vrij korte tijd (4 maanden) de voedingsstoffen voor de plant vrijlaten. Omdat de plant in korte tijd hard groeit zijn er genoeg voedingsstoffen nodig, met name in het voorjaar en de zomer. Naast een betere groei en bloei zorgt de meststof dat de plant een betere weerstand krijgt en wordt de bodem verbeterd.

  Naast het bemesten kan de plant verwend worden door jaarlijks wat kalk bij de plant te strooien.


  Snoeien

  Afgestorven plantdelen kunnen het beste pas in het voorjaar teruggesnoeid worden. Deze beschermen de plant van nature tegen vorst in de winter. Snoei de Centaurea montana voordat de nieuwe uitlopers tevoorschijn komen, zo’n 5 cm boven de grond terug. Eventueel zou je de plant in het najaar al wat in kunnen korten, maar snoei in deze periode nooit de plant in zijn geheel terug.

  Om nieuwe bloei te stimuleren gedurende de bloeiperiode kun je uitgebloeide bloemen het beste direct wegsnoeien. Hierdoor gaat alle energie van de vaste plant naar de nieuwe bloemknoppen.


  Water geven

  De Centaurea montana heeft een normale waterbehoefte. Hoe zonniger de standplaats, hoe sneller de plant water nodig heeft. Bij langdurige droogte en hoge temperaturen is belangrijk om op tijd water te geven. Geef hierbij 't liefst in één keer rijkelijk (opgevangen regen)water dan iedere dag een klein beetje. Dit is beter voor de ontwikkeling van het wortelgestel. Geef de plant bij voorkeur in de avonduren water. Hierdoor verdampt er minder water en is er vrijwel geen kans op bladverbranding.


  Scheuren

  Om een bloei- en groeikrachtige plant te behouden is het belangrijk om de Centaurea montana tijdig te verjongen. Wij adviseren om de plant na enkele jaren (± 3 jaar) te delen (scheuren), waarbij de plant wordt uitgegraven en opgesplitst in meerdere delen. De kern van de plant is in de meeste gevallen het minst mooi en plant deze dan ook niet terug. Kies de jongste en mooiste plantendelen (meestal de buitenkant) en zet deze weer terug in de grond. Dit houdt de plant jong en vitaal. Scheuren is mogelijk in het voorjaar of najaar, bij voorkeur op een bewolkte dag.


  Bijzonderheden

  De Centaurea montana kan in de zomer wat last hebben van meeldauw. Je kunt de kans hierop verkleinen door:

  - te zorgen dat er geen mesttekort optreed (betere weerstand van de plant).
  - de grond voldoende vochtig houden in de zomer zodat de plant niet verzwakt tijdens warme, droge periodes.
  - de planten niet te dicht op elkaar te zetten zodat ze voldoende kunnen luchten.

  Heb je de schimmelziekte toch gespot? Verwijder zo spoedig mogelijk de aangetaste delen om verspreiding tegen te gaan. Je kunt meeldauw herkennen aan de witte, meelachtige stof aan de bovenkant van de bladeren, stengels en/of bloemen.


  Handig voor erbij
  Bijpassende producten voor tuinplanten
  Bio Tuinmest
  15
  99
  Per st.
  Potgrond compact
  4
  99
  Per st.
  Plantenvoeding
  10
  95
  Per st.
  Plantbooster
  12
  95
  Per st.
  Beoordelingen van onze klanten

  Beoordelingen van onze klanten over

  Centaurea montana
  Er zijn nog geen reviews toegevoegd.

  Voeg beoordeling toe
  Betaalmethodes

  Wij zijn gecertificeerd!
  Thuiswinkel Waarborg
  Hulp nodig?

  Neem contact op met onze klantenservice

  Onze socials

  Volg ons op social media


  Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.