Cyrtomium falcatum

  • Jaarrond te planten
  • Onderhoudsarm
  • Decoratief blad


Tijdelijk uitverkocht
Dit product is momenteel niet leverbaar. Een passend alternatief kan zijn: Blechnum spicant


Planteigenschappen:  
Artikelnummer: 790
Geslacht: Cyrtomium
Uiteindelijke hoogte: 50 cm
Bladkleur: Groen
Aantal planten: ± 
6 per m2
Standplaats: zon, halfschaduw
Toepassing: Border, Groepsbeplanting, Onderbeplanting
Winterhardheid: Goed
Groenblijvend: Ja
Meer informatie  
Grondsoort: Goede tuingrond, waterdoorlatend en voedselrijk
Combi. mogelijkheden:
Geurend: Nee
Vruchten: Nee
Onderhoud:  
Snoeien:Afgestorven en lelijke bladeren in het voorjaar wegsnoeien.
Bemesten:Gemiddelde mestbehoefte, in het voorjaar bemesten met een langdurige meststof is voldoende voor het gehele groeiseizoen.
Wanneer planten:Deze tuinplant is potgekweekt en kan daardoor jaarrond geplant worden (met uitzondering bij vorst en sneeuw).
Minder informatie  

Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving IJzervaren

De Cyrtomium falcatum, ook wel IJzervaren genoemd is een groenblijvende varen met glimmende, diep ingesneden bladeren. De Nederlandse naam heeft de plant te danken aan de roestkleurige sporen aan de onderzijde van het blad. Daarnaast is de bladsteel bedekt met oranjebruine schubben. Deze zijn rijp in de maanden juni, juli en augustus.

Waar je vaak hoort dat sommige planten in Nederland uitsterven, is de Cyrtomium falcatum zich juist aan het voortplanten en komt nu sinds enkele jaren ook in het wild voor. Van nature komt de plant voornamelijk voor op rotsen en kliffen, maar in ons land zie je ze soms ook tussen bakstenen of natuurstenen muren. 

De standplaats van de Cyrtomium falcatum dient bij voorkeur een half beschaduwde plek in de tuin te zijn op een vochthoudende maar waterdoorlatende, voedzame bodem. Uiteindelijk bereikt de IJzervaren een hoogte van zo'n 50-60 cm.

Deze varen leent zich perfect voor in een halfschaduw border en kan hierbij als groepsbeplanting worden toegepast, maar ook als solitair. Daarnaast is de Cyrtomium falcatum perfect te gebruiken in rotstuinen, als oeverplant en als onderbeplanting onder grote heesters en bomen. De IJzervaren is goed winterhard en laat zich eenvoudig combineren.

De Cyrtomium falcatum (IJzervaren) koop je voordelig online bij tuinplanten webwinkel Plant & Grow.


Cyrtomium falcatum combineren met andere planten

Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Cyrtomium falcatum.


Geen producten gevonden voor de geslecteerde criterea.

Reviews over de Cyrtomium falcatum

Nog geen reviews toegevoegd


Bij Plant & Grow betaal je veilig en vertrouwd met

Betaalmethodes