Oenothera macrocarpa

Teunisbloem
 
Belangrijke mededeling
In verband met de vakantieperiode in combinatie met de lancering van een volledig nieuwe webshop en bedrijfsnaam is het op dit moment tijdelijk niet mogelijk om bestellingen te plaatsen in onze webshop.

Vanaf eind september/begin oktober kunt u kiezen uit een nog breder assortiment in onze geheel vernieuwde webshop.
Meer info volgt spoedig


Profiteer van onze staffelkorting

Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Teunisbloem

De Oenothera macrocarpa, ook wel Teunisbloem genoemd is een laagblijvende en iets wat bodembedekkende vaste plant met een kruipende groeiwijze. In het najaar en winter sterft de plant bovengronds af om vervolgens in het voorjaar weer opnieuw uit te lopen. Het smalle blad is groen van kleur en lancetvormig. In de maanden juni, juli en augustus bloeit de Oenothera macrocarpa met grote gele, kelkachtige bloemen die licht geurend zijn. De bloem zelf bloeit meestal maar één dag, maar blijft in de zomermaanden steeds nieuwe knoppen vormen. Sommige bloemen staan recht omhoog, ander liggen op de grond. Een ander opvallend detail aan de Oenothera macrocarpa is dat de vaste plant ook 's nachts veel bezoek krijgt van insecten en nachtvlinders.

De standplaats van de Oenothera macrocarpa dient een zonnige of half beschaduwde plek in de tuin te zijn. Belangrijk is dat de bodem voldoende voedzaam is en niet te vochtig. Zorg dus voor een doorlatende grond (zie aanplanten en grondbewerking hieronder) die zeker in de winter niet te nat mag zijn. Uiteindelijk bereikt de Oenothera macrocarpa een hoogte van zo'n 20 tot 30 cm hoog. Deze vaste plant is perfect geschikt voor in een border of rotstuin en dan met name op de warme plekjes in de tuin. De Oenothera macrocarpa is in ons klimaat goed winterhard en daarbij eenvoudig te combineren met andere planten.

De Oenothera macrocarpa (Teunisbloem) bestel je voordelig online bij tuinplanten webshop Plant & Grow.

Met liefde voor jou verpakt
Onze unieke plantverpakking

Als we ergens trots op zijn bij Plant & Grow, dan is dat wel onze eigen, unieke en zelf ontwikkelde verpakking voor onze 9x9 cm pot planten. Na vele jaren van (door)ontwikkeling en research hebben we een verpakking ontwikkeld die het mogelijk maakt om planten onbeschadigd en snel bij je thuis te laten bezorgen.

Meer informatie
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking

Planteigenschappen Oenothera macrocarpa

Artikelnummer
255
Levertijd
1-5
werkdagen
Geslacht
Oenothera (bekijk alle soorten)
Groeivorm(en)
Polvormende groeiwijze
Hoogte plant bij levering
5-10 cm Pot 9x9cm
Volwassen hoogte plant
25 cm
Bloeikleur
Geel
Bloeimaand(en)
Juni, Juli, Augustus
Bladkleur
Groen
Standplaats
Zon, Halfschaduw
Plantafstand
± 12 per m2
Grondsoort
Alle grondsoorten, niet te nat
Toepassing
Border, Groepsbeplanting, Randbeplanting
Groenblijvend
Nee
Winterhardheid
Goed
Geurend
Nee
Vruchten
Nee
Plus- en minpunten
 • Jaarrond te planten
 • Onderhoudsarm
 • Gemakkelijke plant

  Oenothera macrocarpa Combineren met andere planten

  Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Oenothera macrocarpa. Deze planten zijn los van elkaar, maar ook als complete borderpakketten te bestellen.  Oenothera macrocarpa Verzorging en onderhoud  Aanplanten

  Voordat je begint met aanplanten is het belangrijk dat de bodem in orde is. Een goede grondbewerking is namelijk de basis voor een goede (aan)groei van de Oenothera macrocarpa. Om die reden adviseren wij ten alle tijden om onze grondbewerking en plantinstructies op te volgen. Wanneer je dit doet ben je verzekerd van een goede basis en daardoor dus ook van een groei- en bloei krachtige tuin.

  Wanneer de grondbewerking is afgerond kan de Oenothera macrocarpa aangeplant worden. De plantafstand voor deze soort bedraagt zo’n 12 stuks per vierkante meter. Verdeel de planten eerst netjes over het aan te planten gedeelte zodat ze ongeveer even ver uit elkaar staan. Zorg dat deze vaste plant op een zonnige of half beschaduwde plek in de tuin komt te staan. Na aanplanten is het belangrijk om rijkelijk water te geven, zeker in periodes met droogte en zonneschijn.


  Bemesten

  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.

  Om de plant bloei- en groeikrachtig te houden is het belangrijk dat je de Oenothera macrocarpa op tijd bemest. Het beste is om de plant 2 keer per jaar te bemesten: één keer in het voorjaar (maart/april) en een keer in de zomer (juni/juli). Gebruik hierbij een meststof die in 120 dagen alle voedingsstoffen heeft vrijgegeven. Met name in de lente en de zomermaanden groeit de plant hard en heeft op dat moment dan ook een flinke behoefte aan voedingstoffen.

  Door dus twee keer per jaar tijdig te bemesten voorkom je dat de plant een mesttekort krijgt en minder vatbaar wordt voor ziekte en plagen. De meststof zorgt namelijk ook dat de vitaliteit van de plant toeneemt.


  Snoeien

  Uitgebloeide bloemen van de Oenothera macrocarpa kunnen het beste zo snel mogelijk worden weggesnoeid. Dit stimuleert de vorming van nieuwe bloemknoppen waarbij alle energie van de plant optimaal wordt benut. Omdat de Oenothera macrocarpa bladverliezend is, sterft deze in het najaar en winter bovengronds af. Het is raadzaam om de afgestorven plantdelen tot het voorjaar aan de plant te laten zitten. Dit vormt van nature een beschermlaag tegen vorst in de winter waardoor de kans op vorstschade kleiner is. Zodra de nieuwe uitlopers in het voorjaar zichtbaar worden, kan de plant tot zo’n 5 cm boven de grond teruggesnoeid worden. De Oenothera macrocarpa zal vervolgens weer volledig opnieuw uitlopen.


  Water geven

  Om te voorkomen dat de Oenothera macrocarpa uitdroogt is het raadzaam om de plant tijdig water te geven. Vooral bij veel zonneschijn en hoge temperaturen (met wind) in de zomer verdampt er veel vocht. Deze kan het beste aangevuld worden door de plant rijkelijk te besproeien. Voor de ontwikkeling van het wortelgestel kun je beter minder vaak sproeien maar dan wel rijkelijk, in plaats van iedere dag een klein beetje water geven. Dit stimuleert de plant meer om ook zelf op zoek te gaan naar water in de grond.


  Scheuren

  Om de bloei- en groeikracht te behouden en/of om de plant binnen de perken te houden wordt geadviseerd om de Oenothera macrocarpa na enkele jaren (± 3 jaar) te delen (scheuren), waarbij de plant wordt uitgegraven en opgesplitst in meerdere delen. Kies de jongste en mooiste plantendelen uit en zet deze vervolgens weer terug in de grond. Dit houdt de plant jong en vitaal. Scheuren is mogelijk in het voorjaar of najaar.


  Handig voor erbij
  Bijpassende producten voor tuinplanten
  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.
  Potgrond compact
  4
  99
  Per st.
  Plantenvoeding
  10
  95
  Per st.
  Plantbooster
  12
  95
  Per st.
  Beoordelingen van onze klanten

  Beoordelingen van onze klanten over

  Oenothera macrocarpa
  Er zijn nog geen reviews toegevoegd.

  Voeg beoordeling toe
  Betaalmethodes

  Hulp nodig?

  Neem contact op met onze klantenservice

  Onze socials

  Volg ons op social media


  Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.