De tuin winterklaar maken


Nu de herfst ten einde loopt is dit de perfect tijd om de tuin winterklaar te maken. Met een paar kleine handelingen komt je tuin perfect de koude maanden door en ziet hij er weer verzorgd uit. Hieronder volgen een 10-tal tips waaraan je moet denken bij het winterklaar maken van je tuin.

 

1. Uitgebloeide bloem(stengels) verwijderen

De meeste tuinplanten zijn in de herfstmaanden uitgebloeid. Vaak zitten de verdorde bloemen en bloemstengels nog aan de plant en vormen in de meeste gevallen geen sierwaarde meer. Deze uitgebloeide bloem(stengels) mag je afknippen. De bladeren en stengels (bij bladverliezende vaste planten en siergrassen) kun je het beste aan de plant laten zitten, ook al ziet het er niet meer zo mooi uit. Deze verdorde bladeren en stengels vormen namelijk van nature bescherming bij vorst. De kans op vorstschade aan de plant wordt hierdoor kleiner.

 

2. Afgevallen bladeren verwijderen

In de herfst laten alle bladverliezende bomen en struiken zijn blad vallen en maken zich klaar voor de winter. Indien je een paar grote bomen in, of in de buurt van, je tuin hebt staan zorgt dit voor behoorlijk wat bladval in de tuin. Hark alle afgevallen bladeren van je gazon zodat er voldoende lucht en licht bij kan. Dit voorkomt dat het gazon bruine plekken krijgt. In de meeste gemeentes worden in de herfstmaanden bladkorven geplaatst waar je de bladeren in kunt doen. Hoewel wij afgevallen bladeren vaak zo snel mogelijk uit onze tuin willen hebben, zijn ze voor een aantal dingen erg bruikbaar. Indien je het blad op de grond laat liggen zullen ze langzaam worden verteert en dienen als humus voor de bodem. Kleine diertjes zoals egels kunnen zich hierin verschuilen en afgestorven blad kun je tevens perfect gebruiken om planten te beschermen die minder goed tegen de vorst kunnen.

 

3. Kuipplanten naar binnen

Kuipplanten die niet winterhard zijn dien je in de winter op een vorstvrije plek te zetten. Hiermee voorkom je dat de plant vorstschade oploopt. Zet de kuipplanten bijvoorbeeld in de garage, tuinhuis of hobbykas en vergeet ze geen water te geven. In het voorjaar, zodra de temperaturen weer beginnen te stijgen, kunnen de kuipplanten weer naar buiten.

 

4. Bomen en struiken snoeien

In het najaar wanneer de bladeren van de bomen en struiken zijn, is dit een goed moment om eventuele dode, zieke of langs elkaar schurende takken te snoeien. Doe dit wel op een dag dat het niet vriest en bij voorkeur op een zonnige dag. Enkele soorten zoals de berken, noten, kastantjes, druiven en Acers moet altijd voor de Kerst worden gesnoeid. Vanaf januari komen bij deze soorten namelijk de sapstromen al op gaan. Snoei je deze soorten later? Dan bestaat de kans dat de snoeiwonden gaan 'bloeien'. 

5. Buitenkraan afsluiten

Indien je een buitenkraan hebt is het verstandig om deze in winter af te sluiten en leeg te laten lopen. Door vorst kunnen leidingen namelijk wordt beschadigd door uitzettend ijs. Ook gieters, sproeiers en tuinslangen kun je het beste laten leeglopen en opbergen op een plek waar het niet vriest. Dit voorkomt dat de materialen gaan scheuren.

 

6. Bloembollen planten

De herfst is een perfect moment om bloembollen in te planten. Dit kun je doen tot in de eerste week van december (op een moment dat het niet vriest). Stel dit dus niet te lang uit wil je in het voorjaar kunnen genieten van prachtige crocussen, narcissen, hyacinten en tulpen.

 

7. Vijver schoon- en openhouden

Het is belangrijk om ingewaaide bladeren die in de vijver komen, zo snel mogelijk uit het water te halen. Ook dode vijverplanten kunnen het beste worden verwijderd. Wanneer deze afgevallen bladeren niet worden weggehaald zakken ze naar de bodem en gaan rotten wat ten kosten gaat van de waterkwaliteit van de vijver. Daarnaast is de kans op algen in het voorjaar dan een stuk groter.

Naast het schoonhouden van de vijver is het ook belangrijk om te zorgen dat de vijver niet in zijn geheel dichtvriest. Door middel van een onderwaterpomp creëer je volgende beweging en zuurstof in het water en vormt zich een wak. Hierdoor vriest de vijver niet in zijn geheel dicht.

 

8. Gazon

Je grasmat in de tuin blijft groeien totdat de temperatuur onder de 6 °C komt. Tot die tijd kun je gewoon het gras blijven maaien. Om je grasmat zo goed mogelijk de winter door te laten komen, is het belangrijk dat het gazon niet te kort de wintermaanden in gaat. Gemiddeld gezien kun je het gazon het beste in oktober voor de laatste keer maaien. Ook de graskanten kunnen mooi worden bijgestoken en onkruid in het gras kan worden verwijderd. Eventueel kun je in december het gazon met kalk bestrooien om mosvorming tegen te gaan.

 

9. Bescherm planten tegen vorst

Niet alle tuinplanten kunnen even goed tegen de vorst. Planten die matig of slecht winterhard zijn dienen in de winter beschermd te worden. Dit kun je doen door de planten af te dekken of in te pakken met stro, jute, noppenfolie maar ook afgevallen bladeren of snoeiafval van bijvoorbeeld coniferen kunnen worden gebruikt. Welk materiaal je ook gebruikt, het is altijd belangrijk dat de planten nog genoeg zuurstof krijgen en kunnen luchten. 

In onze webshop geven wij bij iedere tuinplant aan of deze slecht, matig, goed of zeer winterhard is. Zo weet je altijd of de planten die je hebt gekocht in de winter (extra) bescherming moeten hebben. Voor tips, lees ons artikel kwetsbare tuinplanten beschermen bij vorst.

 

10. Denk aan de dieren

Vogels en egels in de tuin vinden we vaak erg gezellig. Zeker in de herfst en winter kunnen we deze diertjes een handje helpen. In plaats van alle afgevallen bladeren op te ruimen, kun je verspreid in de tuin wat hoopjes bladeren laten liggen. Hier kunnen egels zich in verstoppen en een lekker nestje vormen.

Naarmate het kouder wordt kunnen vogels steeds moeilijker aan voedsel komen. Door vetbolletjes, pindaslingers, broodkorsten, appels of speciale vogel-pindakaas-huisjes op te hangen kun je de vogels ook een handje helpen. Eventuele vogelhuisjes kunnen worden schoongemaakt en op een beschutte en veilige plek worden teruggehangen.Betaalmethodes

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

Onze socials

Volg ons op social media


Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.