Hoe en wanneer Buxus snoeien


We ontvangen regelmatig vragen hoe Buxus gesnoeid moet worden en wat de beste periode is om dit te doen. De meest gebruikte Buxus soorten in de Nederlandse tuin zijn de Buxus sempervirens en Buxus microphylla ‘Faulkner’.

In principe kan Buxus het gehele jaar door gesnoeid worden, met uitzondering van vorst en sneeuw. Maar of dit altijd het beste is? Nee! Om een goede, dichtgegroeide Buxus (haag, bol, blok en noem maar op welke mogelijkheden er zijn) te creëren, adviseren wij om de Buxus terug te snoeien in eind mei en begin september. Eventueel kan tussendoor ook nog gesnoeid worden om de plant in model te houden. Gebruik hiervoor een scherpte heggenschaar zodat het blad zo min mogelijk kneust. Snoei bij voorkeur op een bewolkte dag. Dit verkleint de kans op bladverbranding van de haagplant.

Hoe en wanneer Buxusplant snoeien

Afhankelijk wat voor Buxus je gaat snoeien, dit kan namelijk een haag, een bol, een blok of ander figuur zijn en of deze in de volle grond staat of in een pot, is het slim om ten alle tijden eerst goed naar de Buxus te kijken. Er af is er af en bladeren opnieuw eraan plakken gaat helaas niet. Begin niet zomaar met snoeien maar bekijk van tevoren hoe je de Buxus gesnoeid willen hebben. Bepaalde gaten in een haag of Buxusbol kunnen onopvallend worden weggewerkt door het ‘creatief snoeien’ van Buxus. Heb je de Buxus goed bekeken, sproei de plant dan rijkelijk nat met een sproeier of gieter, dit maakt het makkelijker om de Buxus te snoeien. Knip de Buxus van boven naar beneden. Let hierbij op dat je zeker niet te ver in knipt dan de voorgaande snoeibeurt. Het te ver wegsnoeien van Buxus kan voor bruine plekken in de plant zorgen omdat de Buxus vaak van binnen in geen blad heeft. Het kan dan weer jaren duren voordat de Buxus weer mooi is dichtgegroeid. Knip je een Buxus met ronde vormen, draai de snoeischaar zodat de messen van de snoeischaar ‘in de vorm’ van de Buxus is. Dit knipt een stuk gemakkelijker. Heb je een Buxusplant in een pot staan (de Buxus microphylla ‘Faulkner’ is hiervoor erg geschikt)? Zet de Buxus dan op een krukje. Dit voorkomt pijn in de rug en maakt het Buxus snoeien een stuk aangenamer.

 

Buxushaag snoeien

Heb je net een nieuwe Buxushaag aangeplant? Ben dan niet te bang om flink terug te snoeien. Vanaf het begin tijdig en goed snoeien zorgt voor een compacte haag. Knip je te weinig terug, dan bestaat de kans dat de Buxus uit elkaar valt, zeker wanneer er in de winter sneeuw op de Buxus blijft liggen. Haal het snoeiafval van de Buxus weg. Deze zijn gevoelig voor schimmels, die uiteindelijk ook in de levende Buxus kunnen gaan zitten. Heb je de Buxusplanten gesnoeid? Dan is dit een goede tijd om meteen wat meststoffen toe te voegen. Buxus heeft een bovengemiddelde mestbehoefte en de nieuwe mestkorrels die bij de plant worden gestrooid, kunnen meteen worden gebruikt voor de ontwikkelingen van nieuwe bladeren.Betaalmethodes

Wij zijn gecertificeerd!
Thuiswinkel Waarborg
Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

Onze socials

Volg ons op social media


Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.