Varens

Varens kopen kan voordelig online bij Plant & Grow. Bekijk hieronder al onze varens soorten die rechtstreeks vanaf de kweker worden geleverd.

Meer informatie

Filter
Pagina 1 / 1
  • Toon
 
50 cm
2
69
Va.
Populair
50 cm
Rode sluiervaren
Dryopteris erythrosora
2
59
Va.
Populair
100 cm
2
79
Va.
30 cm
2
89
Va.
50 cm
2
79
Va.
Populair
80 cm
2
99
Va.
50 cm
Dubbelloof varen
Blechnum spicant
uitverkocht
50 cm
uitverkocht
120 cm
Mannetjesvaren
Dryopteris filix-mas
uitverkocht
Populair
70 cm
uitverkocht

Varens online kopen, vers van de kweker

Online varens bestellen? Dat kan in de webwinkel van Plant & Grow! Alle varens worden rechtstreeks vanaf de kweker geleverd waardoor je verzekerd bent van topkwaliteit planten. Alle onze varens zijn potgekweekt en zullen daardoor snel aangroeien in de tuin! Een varen bloeit niet en geeft ook geen zaden, maar het decoratief blad maakt deze plant zo populair. De varens groeit het beste in de schaduw en is dus ideaal voor de donkere plekjes in de tuin!

Plant & Grow heeft de mooiste varens voor je geselecteerd! Koop ze vandaag nog in onze webshop en binnen 1 tot 5 werkdagen heb je de planten al in huis. Of je nu een winterharde, groenblijvende of niet-groenblijvende varen zoekt, voor iedere tuin is een passende plant te vinden. 

 

Varen plant kopen bij Plant & Grow

De mooiste varensoorten bestel je voordelig online bij Plant & Grow. Al onze varens die in de webwinkel worden aangeboden kunnen uitsluitend voor buiten worden gebruikt. Aangezien de varen plant rechtstreeks van een varenkwekerij wordt geleverd ben je verzekerd van een gezond en kwalitatief goed product. Varens groeien het beste op een goed doorlatende (vochtige) bodem en zijn daarbij erg geschikt voor op schaduwrijke plekken in de tuin (schaduw of half schaduw). De varen is dan ook met stip de kleurmaker van je border/tuin in de schaduw. Omdat deze planten in pot worden opgekweekt kunnen ze, ongeacht het seizoen, jaarrond aangeplant worden (zolang het op 't moment van aanplanten maar niet vriest). Ze zijn daarbij erg mooi in combinatie met schaduwminnende vaste planten of siergrassen.

 

Wat zijn varens?

De varen is een plant die zo'n vierhonderd miljoen jaar geleden ook al voorkwam op onze aarde. Dit blijkt uit fossielen die zijn gevonden. De plantsoort komt verspreid over de hele wereld voor en naar schatting zijn er zo’n 40.000 soorten. Hierbij zijn soorten die slechts enkele millimeters hoog worden tot enkele tientallen meters. Wij kennen met name de soorten die het goed doen in de schaduw en relatief vochtige gronden, maar er zijn ook varens soorten die overleven in extreme droogte. Een opvallend kenmerk aan de varen is dat de plant zich niet voortplant door middel van zaad (dus bestuiving via bijen en hommels), maar door middel van sporen. Veel soorten varens hebben naast vruchtbare bladeren (waarop zich de sporangiën bevinden: de plek waarin de sporen worden gevormd) ook onvruchtbare bladeren zonder sporen (ook wel dubbelloof genoemd). Niet altijd is het onderscheid tussen fertiele (vruchtbare) en steriele (onvruchtbare) bladeren zichtbaar. Op de vruchtbare bladeren worden aan de onderzijde van het blad de sporenhoopjes gevormd. De niet vruchtbare bladeren dienen enkel voor de fotosynthese. Sommige varens soorten vormen ook wortelstokken, wat te vergelijken is met een kruipende stengel onder de grond waaruit zich nieuw blad kan vormen. Hierdoor kan de varen zich ook in de breedte (wat) verspreiden. Een ander typerend kenmerk aan de tuinvaren is de bekervormige groeiwijze van de plant in combinatie met het mooie, decoratieve blad (gekruld of geveerd). Bij Plant & Grow leveren wij alleen winterharde varens.

 

Verzorging van de varen plant

Varens verzorgen is geen moeilijke klus. De varen komt in onze tuinen het beste tot zijn recht op een schaduwrijke of half beschaduwde standplaats op een liefst vochthoudende bodem. Zorg dus dat de bodem dus niet uitdroogt, zeker op plekken waar de plant enkele uurtjes zon krijgt. Bij het aanplanten van varen planten is het raadzaam om flinke hoeveelheden organische materialen zoals compost door de bodem te mengen. De verzorging van de varen komt na aanplanten samengevat neer op:

  • Het snoeien van de varen: hierbij kun je onderscheid maken tussen de bladverliezende en de niet/semi-bladverliezende varens. Bij de groenblijvende varens en de semi-groenblijvende varens hoeven alleen de lelijke, bruine bladeren weggesnoeid te worden. Dit kan in het voorjaar, zomer en/of najaar. Bij de bladverliezende varens kunnen de beschadigde, bruine en/of lelijke bladeren die nog vast aan de plant zitten, in het voorjaar weggesnoeid worden. Gebruik hiervoor een (scherpe) snoeischaar zodat andere bladeren niet beschadigen.
  • Bemesten: varens hoeven ieder jaar maar een beetje bemest te worden (in de maand maart/april), bij voorkeur met Pokon Bio Tuinmest.
  • Toevoegen van compost of bladgrond: zorg ervoor dat de bodem voldoende organisch blijft. Vul de bodem dan ook ieder voorjaar rijkelijk aan met compost of bladgrond. Dit zorgt voor een goede groei van de plant en vertraagd daarbij uitdroging van de bodem.

 

Varens soorten van Plantengrow.nl

Plant & Grow levert diverse verschillende soorten (winterharde)varens. Van wintergroene varens tot bladverliezende, van hoge tot lage varenplanten. Een van de bekendste soorten zijn de Polystichum setiferum, Polystichum polyblepharum en Asplenium. De varen is populair vanwege het blad en een uitstekende groei op schaduwrijke plaatsen. Daarbij heeft de plant ook schitterende bladvormen die tevens ook gekruld of geveerd kunnen zijn. Afhankelijk van de soort tuinvaren hebben ze groene, groengele of groenrode bladkleuren. Bekijk de actuele beschikbaarheid van de varen planten in onze webshop.

 

Combineren van tuinvarens

De varen is een schaduwminnende tuinplant. Om die reden kan de plant het beste gecombineerd worden met tuinplanten die ook een schaduwrijke standplaats prefereren. Zo zijn varens in combinatie met bijvoorbeeld Hosta, Epimedium, Aruncus en Helleborus ook erg mooi! Daarnaast kan de varen ook gecombineerd worden met schaduwminnende vaste planten of siergrassen.

 

Betaalmethodes

Wij zijn gecertificeerd!
Thuiswinkel Waarborg
Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

Onze socials

Volg ons op social media


Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.