Vaste planten

Vaste planten online kopen, voor ieder wat wils
Ben je op zoek naar vaste planten of heb je altijd al gedroomd van een vrolijke en bloeiende tuin? Koop dan nu voordelig online je tuinplanten bij Plant & Grow. Creëer leven in de tuin en geniet het hele seizoen van de mooiste bloemen, kleuren en geuren! Maak gebruik van onze online zoekfunctie en vind zo de mooiste vaste planten voor in je border, tuin of balkon.

In het assortiment van Plant & Grow vind je diverse vaste planten, van vroeg-bloeiende tot laat-bloeiende, van zonminnende tot schaduwrijke planten. Allen verkrijgbaar in verschillende kleuren en hoogtes. Geef je tuin, balkon of border de kleur die het verdient en bestel vandaag nog online je tuinplanten bij Plant & Grow.

Meer informatie


€ 1,99
Acaena 'Blue Haze' Stekelnootje
Stekelnootje
Acaena 'Blue Haze'
 
20cm
Tijdelijk
uitverkocht
Acaena buchananii Stekelnootje
Stekelnootje
Acaena buchananii
 
 
10cm
Tijdelijk
uitverkocht
Acaena magellanica Stekelnootje
Stekelnootje
Acaena magellanica
 
10cm
€ 1,19
Acaena microphylla 'Kupferteppich' Stekelnootje
Tijdelijk
uitverkocht
Acanthus mollis Zachte acanthus
Zachte acanthus
Acanthus mollis
 
 
 
125cm
€ 1,29
Achillea filipendulina 'Cloth of Gold' Duizendblad
€ 1,29
Achillea millefolium 'Cerise Queen' Duizendblad
Tijdelijk
uitverkocht
Achillea millefolium 'Paprika' Duizendblad
€ 1,59
Achillea millefolium 'Red Velvet' Duizendblad
Tijdelijk
uitverkocht
Achillea millefolium 'Schneetaler' Duizendblad
€ 1,89
Achillea millefolium 'Terracotta' Duizendblad
€ 1,69
Achillea millefolium 'Walther Funcke' Duizendblad
€ 1,29
Achillea ptarmica 'The Pearl' Duizendblad
Tijdelijk
uitverkocht
Achillea tomentosa Duizendblad
 
25cm
€ 1,79
Aconitum carmichaelii 'Arendsii' Monnikskap
€ 1,59
Agastache 'Blue Fortune' Dropplant
€ 1,59
Agastache rugosa 'Alabaster' Dropplant
€ 1,49
Ajuga reptans Kruipend zenegroen
Kruipend zenegroen
Ajuga reptans
 
15cm
Tijdelijk
uitverkocht
Ajuga reptans 'Alba' Kruipend zenegroen
Kruipend zenegroen
Ajuga reptans 'Alba'
 
15cm
Tijdelijk
uitverkocht
Ajuga reptans 'Atropurpurea' Kruipend zenegroen
 
15cm
Tijdelijk
uitverkocht
Ajuga reptans 'Black Scallop' Kruipend zenegroen
 
20cm
€ 1,49
Ajuga reptans 'Burgundy Glow' Kruipend zenegroen
 
15cm
Tijdelijk
uitverkocht
Ajuga reptans 'Catlin's Giant' Kruipend zenegroen
 
25cm
€ 1,49
Alchemilla erythropoda Dwergvrouwenmantel
Dwergvrouwenmantel
Alchemilla erythropoda
 
 
40cm
Tijdelijk
uitverkocht
Alchemilla mollis Vrouwenmantel
Vrouwenmantel
Alchemilla mollis
 
40cm
Tijdelijk
uitverkocht
Allium schoenoprasum Bieslook
Tijdelijk
uitverkocht
Alyssum montanum 'Berggold' Schildzaad
€ 1,59
Anaphalis triplinervis Siberisch edelweiss
Siberisch edelweiss
Anaphalis triplinervis
 
30cm
Tijdelijk
uitverkocht
Anemone 'Fantasy Pocahontas' Herfstanemoon
Tijdelijk
uitverkocht
Anemone hupehensis 'Prinz Heinrich' Herfstanemoon
Tijdelijk
uitverkocht
Anemone hupehensis 'Splendens' Herfstanemoon
€ 1,79
Anemone hybrida 'Honorine Jobert' Herfstanemoon
€ 1,69
Anemone hybrida 'Königin Charlotte' Herfstanemoon
 
 
Volgende pagina ›

Wat zijn vaste planten?

Kenmerkend aan de vaste plant zijn veelal de talrijke en kleurrijke bloeiwijzen en de kruidachtige delen die vrijwel niet verhouten. In het najaar en winter sterft de plant bovengronds af om vervolgens ondergronds te overleven (met wortels, worteldelen, bollen en/of knollen). Zodra de temperaturen in het voorjaar weer stijgen loopt de vaste plant opnieuw uit met nieuwe stengels en bladeren en zal vervolgens later in het seizoen weer volop bloeien. De meeste vaste planten bereiken in twee groeiseizoen zijn volwassen hoogte. Houd er rekening mee dat vaste planten levende producten zijn en dus per jaargetijde (enorm) kunnen verschillen. Denk hierbij aan bloei, grootte of kleur van de plant. Hierdoor bestaat de kans dat het uiterlijk van de vaste planten die je in de webshop van Plant & Grow kunt kopen, enigszins af kunnen wijken van de productfoto’s. Desalniettemin is de kwaliteit erg hoog aangezien de planten direct vanaf de kwekerij worden geleverd.

 

De schoonheid van de vaste plant

Vaste planten zijn niet meer weg te denken uit onze tuinen. Door de grote diversiteit in (bloem)kleuren, vormen en eigenschappen is de plant in vele combinaties en toepassingen te gebruiken. Naast de grote sierwaarde door met name de bloemen zijn ze door de opvallende bladeren, groeiwijze en geuren een grote toegevoegde waarde voor de tuin. Doordat het rijk der vaste planten zo enorm groot is kan de tuin of balkon door de juiste plantkeuze jaarrond omgetoverd worden tot een bloeiend en kleurrijk geheel. In ieder seizoen zorgen ze voor een ander gezicht in de tuin. Naast schoonheid vertegenwoordigen ze ook een waardevolle ecologische functie. Zo bieden vaste planten een voedselbron voor vlinders, hommels, bijen en andere insecten. Wie vaste planten koopt om de tuin op te vrolijken levert hierbij indirect ook een bijdrage aan de natuur. Daarbij biedt Plant & Grow speciale bijen- en nectarplanten

 

Wanneer bloeien vaste planten?

De bloeiperiode van vaste planten kan onderling enorm verschillen. Zo zijn er soorten die in het vroege voorjaar de tuin al omtoveren tot een bloemenzee, sommige bloeien pas in de nazomer. Het overgrote deel bloeit in de zomermaanden (juni en juli) waarbij de gemiddelde bloeiperiode zo’n 2 tot 3 weken duurt. Wie de tuin het gehele seizoen spannend wil houden doet er erg goed aan om vaste planten te combineren die ieder in een andere periode bloeien. Wanneer de ene vaste plant is uitgebloeid, begint de ander vaste plant met bloeien waardoor er altijd wel kleur te vinden is in de tuin.
Daarnaast zijn er ook vaste planten zijn nauwelijks bloeien maar door het blad erg decoratief zijn zoals bijvoorbeeld de Hosta of Heuchera. Door de prachtige kleuren of vormen van het blad zijn ze erg decoratief en laten zich hierbij perfect combineren met bijvoorbeeld bloeiende vaste planten. Ook combinaties met siergrassen, bodembedekkers en sierheesters zijn absoluut mogelijk.

 

Toepassingsmogelijkheden van de vaste plant

Omdat de vaste planten familie zo enorm groot is en de tuin als het ware bestaat uit verschillende microklimaten, is er voor ieder ‘gebiedje’ in de tuin wel een passende plant te vinden. Bijna iedere vaste plant die wij in de tuin gebruiken komt oorspronkelijk uit een heel ander gebied, waardoor de planteigenschappen onderling kunnen verschillen wat invloed kan hebben op de toepassingsmogelijkheden in de tuin. Zo groeit de ene vaste plant in de volle zon, de andere in de half schaduw en sommige weer op alleen schaduwrijke plekken. Daarnaast kunnen er verschillen zijn tussen de bodemeisen waarnaar de tuinplant verlangt. Denk hierbij aan zand, klei of leemgronden op een zure of juist kalkminnende bodem. Over het algemeen gedijen de meeste vaste planten zonder problemen in andere zones. Per vaste plant beschrijft Plant & Grow de eigenschappen zodat je als klant altijd de geschikte vaste plant voor in de tuin kunt kopen.
Over het algemeen worden vaste planten als volgt gebruikt:

  • In een border (solitair of in kleine/grote groepen bij elkaar) in de tuin met verschillende soorten bij elkaar.
  • Als potplant voor op het balkon of terras of in plantenbakken.
  • Langs vijverranden en oevers.

 

Verzorging van vaste tuinplanten

Over het algemeen hebben vaste planten relatief weinig verzorging en onderhoud nodig. Wanneer je vaste planten wilt gaan aanplanten is het belangrijk dat de basis goed is, namelijk de bodem. Lees meer tips over de grondbewerkingen en het aanplanten op deze pagina met plantinstructies.
Andere verzorging die men kan verwachten bij vaste planten zijn:

  • Jaarlijkse bemesting.
  • Water geven bij langdurige droogte.
  • Snoeien van uitgebloeide bloemstengels of verdorde bladeren. Uitgebloeide bloemstengels kun je het beste meteen wegknippen om zo nieuwe bloei te stimuleren. Verdorde bladeren en stengels kun je het beste pas in het vroege voorjaar wegsnoeien aangezien deze van nature bescherming bieden bij vorst in de winter. Meer snoeitips, zie onze pagina vaste planten snoeien.
  • Sommige vaste planten moeten na 3 tot 4 jaar worden gescheurd (in voorjaar of najaar) voor het behoud van een mooie (bloeiende) plant. Een vaste plant breid zich namelijk uit in de breedte en in de kern verliest de plant zijn groeikracht. Door de tuinplant in zijn geheel uit te graven en op te splitsen in meerdere delen, kan de kern worden verwijdert en de jonge, gezonde plantdelen (aan de buitenkant) worden teruggeplant. Door deze handeling uit te voeren ben je weer voor jaren verzekerd van een groeikrachtige plant.
  • In sommige gevallen ondersteuning om hangende takken te voorkomen of bescherming bij strenge vorst.